Nyheder

Kejsersnit giver ringe tarmflora

27. august 2013

Det er velkendt, at børn, der er kommet til verden med kejsersnit, har en større risiko for at udvikle allergier end naturligt fødte børn. Et studie viser, at forklaringen kan ligge i tarmfloraen.

Det er forskere fra bl.a. Karolinske Institutet i Stockholm og University of Glasgow i Skotland, der har fulgt tarmfloraens udvikling hos 24 svenske børn.

Mindre diversitet i tarmfloraen efter kejsersnit

De børn, der var kommet til verden med kejsersnit, udviklede i deres første to leveår en mindre mangfoldighed i tarmfloraen end de børn, der var født vaginalt. Foskerne kunne bl.a. se, at kejsersnit-børnene havde en mindre forekomst af en bakteriestamme, der er kendt for at beskytte mod allergi, end de øvrige børn.

Ringere tarmflora kan forårsage diabetes og allergier

Forskerne mener også, at den ringere tarmflora kan forklare den hyppigere forekomst af diabetes og irritabel tarm blandt børn, der er forløst med kejsersnit.

– Kejsersnit kan være nødvendigt, men det er vigtigt, at både kommende mødre og læger er vidende om den betydning for barnets helbred, valget mellem fødsel og kejsersnit kan have, siger Maria Jernmalm, professor i eksperimentiel allergologi (overfølsomhedssygdomme) ved Linköpings universitet.

Tarmfloraen er kroppens største organ

Tarmfloraen kan betegnes som kroppens største organ. I tynd- og tyktarm er der hos et voksent menneske mindst ti gange så mange bakterier, som der er celler i hele kroppen. I en sund tarm er der mere end hundrede forskellige bakteriearter, der optager næringsindholdet i maden og skaber antibiotika, der kan udrydde de farlige bakterier.

Ringe tarmflora kan udbedres med donorhjælp

Forskningsresultatet er særlig interessant, fordi der i øjeblikket forskes meget i at overføre tarmflora fra donor til patienter. En ødelagt tarmflora kan med tiden kureres med hjælp fra en donor, hvorved en række sygdomme måske kan undgås. Flere forskere mener, at årsagerne til både fedme, det metaboliske syndrom og type 2-diabetes kan findes i tarmfloraen.

Så måske kan børn, der er forløst med kejsersnit, snart undgå den forhøjede risiko for allergier med hjælp fra en tarmflora-donor.

Kilde: ki.se

 

Forrige artikelEr der for meget radon i din bolig?

Næste artikelGrundopskrift på glutenfrie grovboller