Skøn

Kemifri hudpleje til alle

Foto: Scanpix/Iris
19. februar 2018

Vores hud suger til sig – derfor skal vi især tænke på, hvad vi smører på den. Mens vi skyller sæben af os, bliver creme og makeup siddende i mange timer. Vi har bud på kemifri hudpleje i alle prisklasser, så ingen skal føle sig nødsaget til at smøre sig i ting, vi ikke vil have ind i kroppen.

 

For en del er det efterhånden old news, at vi både er, hvad vi spiser, men også hvad vi smører os ind i. Men det kommer stadig bag på mange, at hudplejeprodukter trænger ind i kroppen. Nogle, for at kunne virke med deres aktive stoffer – antiage osv., men også fordi huden simpelthen er et levende organ.

Alt efter hvilke ingredienser, der er i vores hudpleje og makeupprodukter og deres molekylestørrelse, så trænger dele af det ind i vores organisme. Oven i er der selvfølgelig læbepomader og læbestift, som vi også kommer til at indtage, alene af den grund at de kommes på læberne, og vi kommer til at spise noget af det.

Så om du vil det eller ej: Vi indtager vores hudpleje.

 

Kemifri: For os selv og fremtiden

Der er flere grunde endnu til at vælge ren hudpleje. Hvis vi tænker hele cirklen igennem – så er det både selve tilblivelsen af produktet, processen og ingredienserne. Det handler om den miljøbelastende del, om bæredygtighed, ingrediensernes oprindelse og selvfølgelig kvalitet. Og så naturligvis, hvad det kan for huden – kvalitet, præstation og lækkerhed og/eller reparation, som er sund og ikke belaster på samme tid.

Men der er også et sidste led: Når vi vasker det overskydende af igen, ikke mindst sæber, shampoo, balsam m.m. Hvordan bliver det omsat i miljøet, når det bliver skyllet ud i afløbet?

 

Rent er ikke nødvendigvis dyrt

Man kan egentlig sammenligne det med madopskrifter. Det er muligt at lave god mad med enkle og få økologiske ingredienser. Det er også muligt at lave større middage, flere retter med mange nuancer, der kræver væsentligt flere og måske spændende og eksotiske ingredienser for at blive til en luksusret.

Så uanset budget er det muligt at finde noget der lige passer til én og til lejligheden. Det er også et spørgsmål om, hvad man går op i, i sin hudpleje. For nogle er det hele oplevelsen. Fra den æstetiske oplevelse af krukken, til duften og fornemmelsen af cremen, når den smøres på, og ritualet omkring selvpleje, nydelse og selvforkælelse og måske et lille frikvarter. Andre skal bare have en creme på i en fart, der beskytter, inden de skal ud i vejret, og det var lige, hvad de havde brug for.

Naturligvis og selvsagt er der ikke rigtig og forkert.

 

Kemifri: En del af noget større

For nogle er der intet nyt under solen, men for andre er det først noget, man for nylig er begyndt at tænke over. Det med, hvad det er, vi kommer på huden. Jorden fiser rundt om sig selv med 1667 km i timen og ikke nok med det, så suser jorden samtidigt rundt om solen med 108.000 km i timen.

Vi er en del af en stor sammenhæng af univers, planeter, måner, stjerne og solsystemer. Det er stadig fascinerende, hvor meget vand på jorden, som månen formår at flytte – men den større sammenhæng kan vi nemt komme til at glemme i hverdagens hamsterhjul og gøremål – og hvad vores daglige valg betyder for planet og fremtid.

Flere begynder først at reflektere over disse sammenhænge, når de venter eller får børn og pludselig kommer i tanke om at: hov, hvad efterlader vi til de kommende generationer? En skraldespand?

Der begynder mange ofte at interessere sig for f.eks. ingredienser i mad, i beklædningen, i legetøjet og i hudplejen.

Her er det en fornøjelse at kunne sige, at der er i mange valgmuligheder, og der kommer flere til.

Jamen, er der plads til flere økologiske hudplejemærker? Helt bestemt, for der er stadig mange, der først nu får øje på sammenhængen og derfor skifter til rene og økologiske produkter.

Spændende er det også at følge, hvordan konventionelle brands begynder at sortere i deres ingredienser, og forhåbentlig på sigt i hele deres produktion. Af den simple grund, at deres kunder efterspørger det. Det er her, vi som forbrugere kommer ind i billedet med vores valg og krav. Det gennemgående er, at undgå parabener, hormonforstyrrende stoffer, kunstige farver og dufte, alkohol og petrokemikaler.

 

Vi starter med et nyt dansk mærke

Lone Sørensen blev som flere opmærksom på hudpleje og ingredienser, da hendes yngste datter reagerede på mange af de almindelige cremer.

Derefter kom ønsket om at lave en økologisk hudplejeserie, der var i et tilpas lavt prisleje, at så mange som muligt ville kunne have råd til det. Ikke mindst de unge.

Mikaka Skincare kom på den måde til i ønsket om at passe på sundheden og ikke mindst på naturen. Mikaka Scincare består derfor af økologiske olier og plante- og urteekstrakter. Den milde duft i Mikaka er fra økologiske æteriske olier, der er udvundet fra planter og derfor helt naturlige.

Enkelte personer kan dog være allergiske overfor æteriske olier.

Der var omtanke for miljøet og naturen under udviklingen af Mikaka Skincares indhold og samtidig fokus på bæredygtighed og miljøvenligt materiale til emballagen. Når denne helhedstanke ses i produktionen af, ja, hvad som helst, så er det omtanke for fremtiden uden at give køb på nutiden. Lige i tråd med Tor Nørretranders i bogen “Se Frem”: Det handler ikke kun om ikke at (for)bruge, men om at opfinde og udvikle ting, der kan indgå i hele kredsløbet.

 

Konservering er nødvendigt

Mange ved, at konserveringsmidler kan være nogle af de syndere i hudpleje, der hverken er godt for huden, sundheden eller miljøet. Men konservering er nødvendig.

Der er ikke noget, der er mere usundt for huden, end mug og svamp. Det kan skaber store sundhedsproblemer for huden.

Forestil dig, at man lavede en marmelade uden på nogen måde at sørge for, at frugten kan holde sig. Da går der mindre end en uge, før der går mug i. Det samme med en creme. Derfor er det vigtigt at bruge gode stabile olier som base i cremerne og på samme måde mildest mulig skånsom konservering, som f.eks. E-vitamin og andre antioxidanter, æteriske olier, atamon, grapefrugtkerneekstrakt osv.

I mærker som Jurlique vil man også finde barken fra træet toterol, der i New Zealand traditionelt er blevet brugt til at konservere fødevarer med og i andre mærker bruges det omdiskuterede alkohol, phenoxyethanol. Nogle mener, at alkoholen ikke bør være i økologisk hudpleje og er allergifremkaldende, andre mener, at de minimale mængder kan tolereres, fordi den konserverende effekt af de andre ingredienser opvejer ulemperne ved at skulle komme mere konservering i. For udover effekten optager konserveringsmidler også plads i forhold til det, cremen egentlig skulle være, indeholde og præstere.

Så noget facit er der endnu ikke her. Uanset hvad, er det hensigtsmæssigt løbende også at undersøge cocktaileffekterne af ingredienserne samlet, i takt med at så meget nyt kommer på banen. I alt fylder konservering kun ca. en pct. af den samlede creme, men de fleste af os bruger det dagligt, og det er derfor slet ikke ligegyldigt, hvad det består af.

 

Flere danske kemifri muligheder

Der er efterhånden kommet flere danske økologiske hudplejemærker til, og det er jo spændende. Nogle går som nævnt efter, at prisen skal være overkommelig, eller at det skal være nemt – andre leverer luksus og oplevelse. Rudolph Care er med hele sit univers af lækkerhed, fra tube, krukke eller pumpe en oplevelse, som er gået lige i hjertet/huden på mange. På samme måde er Karmameju, der også er dansk – og aromaterapeutisk – en udsøgt fornøjelse, der også har masser af muligheder uden duft til dem, der ønsker det.

På den danske makeup-scene er der – udover Tromborgs smukke makeupserie – også kommet Miild flyvende frem. Det første EcoCert, Svanemærkede og AllergyCertified-godkendte makeupbrand udviklet af Tanja Gregersen og Tine Emilie Svendsen. Høj kvalitet med smukke farver og multianvendelige.

Miild har ud over at tænke i skønhed også tænkt sundhed, helhed og fremtid. Æskerne, som Miilds makeup ligger i, er FSC-certificerede og for hver æske, der bliver købt, bliver der plantet et træ i Khasi Hills i Indien. Buy One – Plant One. Miilds mission er at være så bæredygtige som muligt og tage ansvar for naturen og de kommende generationer, og de to makeupartister Tanja og Tine arbejder sammen med Global Climate Institute.

Flere skønne danske

Det i nu anden generation danske økologiske hudplejemærke Mellisa er blevet ved med at forny sig, nu med søskendeparret Louise og Rasmus ved roret. De mange valgmuligheder, de milde dufte og lavet i Hørsholm har gjort det til manges favorit i en særlig god value for money-kategori.

De bliver ved med at være nysgerrige og er lige nu fuldt optaget af alger, og hvad det kan for huden. Det bliver spændende, hvad der bliver det næste nye fra den kant. Deres serums og deres ansigtscreme med morgenfrue og kamille hopper ned af hylderne, fordi mange føler, at de her får effekt for pengene.

 

Kul på tænderne

Hvorfor blev kul pludselig så populært i skønhedsafdelingen? Fordi det har effekt! Udover bambus-tandbørster med tandbørstehoveder af kulfibre, der udover at være biologisk nedbrydelige i komposten på 24 dage, er der også f.eks. CharWhite. Det aktive pulveriserede kul af kokosnøddeskaller polerer tænderne, fjerner giftstoffer og misfarvning på tænderne og består af i alt kun fire ingredienser: Udover kul, så bentonite clay, der også er kendt for sin udrensende effekt, organic sweet orange peel og organic peppermint. Og naturligvis uden kemikalier, der bleger, GMO eller ingredienser fra dyr. Og hvad kan man så børste med?

Hvad med de hydrofile bambustandbørster? Tandbørste af certificeret bambus, børstehår af nylon4, som er en kombination af kul og fyrretræsnåleolie og det hele er bionedbrydeligt. De findes med farve på skaft, så man kan kende forskel på din, min, hans, hendes, én af de andres … Med øko-blæk, som er baseret på vegetabilsk olie og derfor også helt nedbrydeligt, så de kan graves lige ned i haven eller smides på komposten.

Fantastisk når der er tænkt hele vejen rundt og ind i fremtiden!

Forrige artikelIoniseret vand: Få din egen livgivende kilde

Næste artikelPas på: Almindelige dagligdagsprodukter kan give alvorlig allergi

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.