Nyheder

Kemikalier truer kloden

Foto: Adobe Stock
25. januar 2022

Der er mange ting, som truer klodens stabilitet og dermed vores eksistens som mennesker. En af dem er kemikalier. Forskere advarer om, at den globale kemikalieforurening har nået et kritisk punkt og risikerer at skubbe til økosystemerne.

Kemi er alle vegne. Bogstavelig talt. For plastik, som indeholder kemikalier, er blevet fundet på toppen af bjerge og bunden af havet. Det er problematisk, mener en række forskere, som peger på, at den store udbredelse af kemi fra eksempelvis plastik truer klodens stabilitet.

I 2009 definerede en forskergruppe ni kritiske grænser, som hver især kunne medføre stor skade for planeten, hvis de blev overskredet. Grænserne handlede blandt andet om biodiversitet, ozonlaget, drivhusgasser og altså også kemikalieforurening. Og nu er grænsen nået, mener eksperter. 

Forureningen stammer ikke fra plastik alene, men drejer sig også om forurening med antibiotika, pesticider og kemi brugt i industrien. Samlet betyder det altså, at et menneskeskabt problem risikerer at skubbe klodens økosystemer ud af den balance, som de har befundet sig i de seneste 10.000 år. Det kan have konsekvenser for forsyningen af helt basale ting som rent vand, luft og mad.

Mere plastik end pattedyr

Vi kan ikke rejse tilbage i tiden og ændre den udvikling, som især har stået på siden 1950’erne, hvor produktionen af kemikalier virkelig tog fart. Derfor peger flere af forskerne bag de skræmmende fund på, at der er behov for fremover at tænke anderledes. 

– Der er bevis for, at tingene peger i den forkerte retning på mange parametre. For eksempel er der mere plastik i verden end pattedyr. Det er for mig en klar indikation på, at vi har krydset grænsen for, hvad der er holdbart. Så ja, vi befinder os i en krise, men vi kan gøre noget for at vende udviklingen på nogle fronter, siger professor Bethanie Carney Almroth fra Göteborg Universitet til The Guardian.

[relateredehistorier]

En af de ting er at omlægge til en cirkulær økonomi. Det betyder i praksis en økonomi, hvor man ikke producerer, forbruger og smider ud, men hvor alting så vidt muligt bliver genbrugt, når det har aftjent sin værnepligt. Det kan være plastikaffald, tøj, møbler, mursten og listen fortsætter. På den måde kan man nemlig mindske behovet for at producere nyt og undgår nogle af de store problemer med affald, der ender uhensigtsmæssige steder, hvor de påvirker både dyr, mennesker og økosystemer. 

Herhjemme vækker nyheden bekymring hos miljøorganisationen Plastic Change.

– At vi nu har krydset endnu en grænse for, hvad vores jordklode kan klare, er rent ud sagt skræmmende. Studiet peger direkte på plastik som en af de store kilder til de massive ødelæggelser, som forureningen med kemikalier forårsager, og derfor kan jeg kun appellere til, at vi sætter kraftig ind på at reducere vores plastikforbrug og få styr på kemien i det hele taget, siger strategisk direktør Anne Aittomaki.

Ny kemiaftale på plads

Netop at få styr på kemikalierne er indholdet i en ny kemiaftale, som samtlige af Folketingets partier står bag. Med aftalen afsættes 304,1 millioner kroner til kampen mod kemi – særligt de allergifremkaldende og hormonforstyrrende af slagsen. 

I de kommende år skal hele kemikalielovgivningen i EU fornyes – og i lyset af den nye analyse er det ikke et øjeblik for tidligt. Den danske aftale skal være med til at sikre, at vores mærkesager får vægt og bruges til at arbejde hen imod et giftfrit miljø, hvor kemikalier produceres med omtanke for miljøet og biodiversiteten. 

Det kræver store forandringer, hvis ikke vi skal køre ud over kanten, og det betyder også ny lovgivning. Men vi kan også hver især skubbe til udviklingen med vores forbrug. Vi kan vælge at købe så kemifrit som muligt og have fokus på genbrug. 

Forrige artikelGør klar til “Bælgfrugternes dag”

Næste artikelVand kan skade dit foster