Krop

Kemoterapi: Den helt almindelige gift

8. april 2013

Kan naturmidler hjælpe os ligeså meget som kemoterapi? Det provokerende svar er ja. Men kemoterapi er blevet så gængs til behandling af visse kræfttyper, at de færreste i dag stiller spørgsmålstegn ved giften, der ikke kun dræber kræftceller, men også gavnlige celler.

Da der er mange forskellige slags kræft, er kræftbehandlingen også meget forskellig. Det gælder om at finde ud af, hvad der kan slå kræftcellerne ihjel, uden at det går ud over de følsomme raske celler i kroppen, f.eks. knoglemarven, tarmslimhinderne og nervesystemet.

I nogle tilfælde kan man ved en operation fjerne en kræftknude, der ikke har nået at sprede sig. Det kan betyde fuld helbredelse, f.eks. ved almindelig hudkræft. Men i mange tilfælde kan man ikke være helt sikker på, at kræften er helt væk, og man behandler eller efterbehandler derfor med enten kemoterapi eller strålebehandling, og eventuelt begge dele. Kræftceller er heldigvis svage celler, så de tåler normalt kemoterapi og stråler dårligere end kroppens normale celler.

Ved kemoterapi indgiver man giftige stoffer for at dræbe kræftcellerne, men disse stoffer kan have en række ubehagelige bivirkninger, f.eks. kvalme og opkastninger. Ved en kombination af kemomidler og symptomdæmpende lægemidler kan man dog undertrykke de fleste af bivirkningerne. Da kroppen svækkes ved mangel på næring, er det især vigtigt at bekæmpe kvalmen og opkastningerne. Et naturligt middel er akupunktur, som har vist sig at kunne hjælpe.

Man bør altid forhøre sig nøje om fordele og bivirkninger ved behandling med kemoterapi og/eller strålebehandling. Begge dele svækker immunforsvaret og kan, hvis de får kræften til at forsvinde, øge risikoen for at få andre kræftformer senere, f.eks. leukæmi. Hvis ikke lægerne kan love en høj grad af helbredelse, vil kemoterapi ofte kunne medføre, at man er dårligere stillet med et kortere og mere bivirkningsfyldt liv, end hvis man fravælger denne behandling.

Hvor effektiv er kemoterapi?

En oversigt over effektiviteten af kemoterapi i Australien og USA hos voksne kræftramte viste, at kemo bidrog med 2,3 pct. i Australien og 2,1 pct. i USA til fem års overlevelsen (Clin Oncol (R Coll Radiol) 2004; 16(8): 549-60).

Da den generelle overlevelse ved kræftsygdomme i Australien var over 60 pct., var det klart, at kemoterapi kun har en lille rolle i overlevelsen. Forskerne konkluderede, at for at retfærdiggøre de meget store udgifter til kemoterapi, ville det være vigtigt med en grundig vurdering af effektiviteten i forhold til omkostningerne og kemomidlernes påvirkning af livskvaliteten. Prisen for at leve lidt længere, i mange tilfælde kun måneder, kan blive for stor for både den kræftramte og samfundet. Denne diskussion er stadig meget aktuel.

For svært kræftsyge, hvor der ikke længere er håb om helbredelse, kan kemoterapi i mere end en fjerdedel af tilfældene være årsag til døden eller fremskynde den, og bivirkningerne kan være voldsomme.

Nu er kræft ikke kun een sygdom, men mange, og statistik kan derfor være vildledende. Ved nogle kræftlidelser virker kemoterapi bedre end i andre. Ved testikelkræft, visse former for lymfekræft, Hodgkin’s sygdom og kræft i livmoderen under graviditeten er kemoterapi meget effektiv, hvorimod effektiviteten er dårlig ved de fleste langsomt voksende kræftformer hos voksne.

Værdien af kemoterapi er derfor ofte vildt overdrevet af onkologerne (kræftlægerne), hvilket mange kræftramte ikke er klare over. Ironisk nok er der undersøgelser, der viser, at mange onkologer ikke selv vil have kemoterapi.

Bivirkninger af kemoterapi

Foruden at angribe og dræbe kræftceller skader kemomidlerne også kroppens raske celler, især de hurtigtvoksende i f.eks. tarmslimhinden og knoglemarven. Det giver problemer med optagelse af livsvigtige næringsstoffer, som mange kræftramte i forvejen får for lidt af på grund af kvalme, træthed og smerter. De fleste dør ikke af deres kræft, men af mangel på næring, som kræftcellerne bruger meget af.

D-vitamin er f.eks. vigtigt i både forebyggelsen af kræft og for at forhindre vækst og spredning, og nu har forskere påvist, at mange kemomidler forårsager svær mangel på D-vitamin. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18830610).

Kræftramte har derfor brug for ekstra store mængder af D3-vitamin, især hvis de får kemo. En af årsagerne til det øgede behov kan være dårlig optagelse på grund af kemoskader på tarmslimhinden.

Det har også vist sig, at kemoterapi skader hjerne- og nerveceller, så der kan komme problemer med hukommelsen, koncentrationen og nerveskader i forbindelse med behandlingen. Man kalder det “kemo-hjerne”. Det livsvigtige immunsystem, hvor en af opgaverne er at opspore og dræbe kræftceller, bliver også svækket af kemoen, så de kræftramte mister en vigtig del af deres selvhelbredende kræfter.

Det har også vist sig, at kemoterapi får raske celler til at udskille et protein, der er døbt WNT16B. Dette protein optages af kræftceller i nærheden og får dem til at vokse, invadere vævet omkring dem og blive modstandsdygtige mod yderligere behandling. (Nature Medicine 2012).

Kemiske stoffer, blandt andre kemomidler, kan påvirke og irritere kroppens normale celler, hvorved cellens arvelige egenskaber kan ændres. Der kan så ske det, at cellerne deler sig uhæmmet, hvorved en kræftsvulst kan udvikles, og kræftcellerne spredes efterhånden i kroppen. Det er f.eks. påvist, at kemoterapi øger risikoen for leukæmi, især knoglemarvskræft, flere år efter.

Det er derfor nødvendigt at beskytte de sunde cellers DNA, og det kan blandt andet ske ved hjælp af antioxidanter, især store mængder af C-vitamin. Det samme gælder for flere andre naturmidler. Mange kræftlæger mener, at kosttilskud og antioxidanter skader virkningen af kemo, mens andre modsat mener, at de gavner behandlingen og modvirker farlige bivirkninger.

Rødvin og chokolade dræber kræftceller

Der er mange naturlige stoffer, der kan stoppe væksten af kræft og få kræftcellerne til at begå selvmord. Hvert måltid er en omgang kemoterapi. Det er ikke mindst disse stoffers evne til at hæmme nydannelsen af blodkar, der forhindrer kræften i at udvikle sig.

I USA findes The Angiogenesis Foundation, der er en non-profit organisation, som forsker i nydannelsen af blodkar – angiogenese. Væksten af nye blodkar er nødvendig for sårheling, men for megen angiogenese kan føre til sygdomme som blindhed, leddegigt og kræft. En kræftsvulst kan kun vokse, hvis der dannes nye blodkar, og mange af de nyere kræftmidler virker på denne måde.

Men der er mange fødevarer, der indeholder naturlige stoffer, som hæmmer angiogenese, og mange er bedre til det end lægemidler. Det er heldigt for os, da vi alle ind imellem har små kræftsvulster uden at vide det og uden at blive syge. Ved obduktioner af mennesker, der er døde ved biluheld, har lægerne fundet mikroskopiske kræftsvulster i brysterne på 40 ud af 100 kvinder, og i prostata hos 40 ud af 100 mænd. Omkring 70 ud af 100 ældre har mikrocancere i deres skjoldbruskkirtel. De dør med dem, men ikke af dem, hvis de med deres mad og kosttilskud får nok af de stoffer, der hæmmer angiogenesen.

Typiske fødevarer med indhold af angionesehæmmere er soja, persille, hvidløg, grøn te, røde druer og rødvin (resveratrol), mørk chokolade, bær, æbler, citrusfrugter, svampe, lakrids, gurkemejerodpulver (curcumin), tomater, olivenolie, grønkål og broccoli.

Apoptose – cellernes selvmord

Alle vores kropsceller er programmeret til at begå selvmord, når de bliver gamle eller syge. De bliver så erstattet af nye sunde celler. Det kaldes apoptose eller programmeret celledød og er nødvendigt for at bevare cellernes gode funktion og balancen mellem kroppens mange celler. Videnskaben har påvist, at svigt af dette system spiller en rolle i udviklingen af sygdomme som kræft, autoimmune sygdomme og sygdomme i nervesystemet. Kræftceller begår ikke selvmord, men fortsætter med at dele sig, så der opstår kræftknuder eller bliver til så mange kræftceller i blodet, at kroppens naturlige immunforsvar ikke kan klare at slå dem ihjel.

Man kan modvirke denne tendens hos ændring af de normale celler til kræftceller ved at opfylde kroppens naturlige behov for sund kost med mange antioxidanter, ilt, motion og psykisk balance.

Mangler vi nogen af vores næringsstoffer, opstår der ubalancer med risiko for udvikling af sygdom og fejlfunktioner i kroppen. Vi danner alle sammen hele tiden nye kræftceller, men ved hjælp af anti-kræftmolekyler i maden bliver de opsporet og dræbt af vores immunsystem, eller de begår selvmord. Molekylerne i vores kost er altså en naturlig kemoterapi, der kan hæmme eller dræbe kræft.

Frugt og grønt virker

Frugt, bær og grønt indeholder ikke kun vitaminer og mineraler, men også en lang række plantekemiske stoffer, der kan hæmme og dræbe kræftceller eller få dem til at begå selvmord. Kvaliteten spiller en stor rolle for indholdet af disse stoffer, og den afhænger af de vilkår, som træer og planter har haft. Det er derfor bedst at vælge økologisk eller biodynamisk dyrkede fødevarer. En hjælp til at finde de bedste produkter er farven, lugten og smagen. Jo kraftigere, jo bedre indhold og virkning.

En vigtig gruppe kræftcellebekæmpende stoffer er polyfenoler, der blandt andet findes i grøn te, rødvin, druer, æbler, løg og vilde bær, men også i urter, grønsager, krydderier og nødder. Især mørke og sorte bær, som f.eks. aroniabær, hyldebær, blåbær, kirsebær, tranebær m.fl. indeholder mange polyfenoler i form af antocyanidiner og proantocyanidiner, der dels er stærke antioxidanter og dels hæmmer væksten af kræftceller og sætter gang i den programmerede celledød.

Et andet polyfenol er ellagsyre, der modvirker kræftfremkaldende stoffer og hæmmer væksten af blodkar til kræftknuderne. Ellagsyre findes især i hindbær, brombær, nødder, jordbær, tyttebær og tranebær. Alle bør spise mange flere bær.

Kål og broccoli indeholder mange kræfthæmmende stoffer, men må ikke koges eller steges for meget for ikke at ødelægge stofferne. Sulforaphan kan udløse den programmerede celledød direkte og har samtidig både bakteriehæmmende og –dræbende egenskaber. Kinakål og brøndkarse indeholder et stof ved navn PEITC, der er meget giftigt for kræftceller og aktiverer kræftcellernes selvmordsprogram. Hvidløg kan det samme og modvirker også kræftfremkaldende stoffer.

Curcumin i f.eks. gurkemejerodspulver har sammen med organisk selen vist sig at være cellehæmmende og kan dræbe kræftceller eller få dem til at begå selvmord. Det ser ud til, at selenomethionin, f.eks. Seleno Precise i en dosis på 500-1.000 mikrogram hæmmer og dræber kræftceller, og kombineret med curcumin, for eksempel 2-3 gram to gange dagligt til maden, skulle der være gode chancer for at modvirke kræften. Læs også de mange andre artikler i bladet om dette tema.

Brug naturen – også ved kemo

K2-vitamin har også vist sig at kunne få kræftceller til at begå selvmord. K2 mindsker risikoen for leverkræft ved hepatitis og skrumpelever. Der er en omvendt sammenhæng mellem K2-indtag og avanceret prostatakræft. K2 forbedrer tilstanden ved leukæmi og knoglekræft, og laboratorieforsøg har vist en bremsende effekt på andre kræftformer. K2 nedsætter risikoen for kræft og kræftdød samt forebygger kræft, blandt andet lymfom, mave-, lunge- og leverkræft. Det er et kraftigt antioxidant og modvirker inflammation, der er en grundårsag til kræft.

Et langkædet kulhydrat ved navn fucoidan, som findes i tang, er formentlig en vigtig årsag til de ret så få kræfttilfælde på den japanske ø Okinawa. Fucoidan styrker immunforsvaret og har i de seneste laboratorieforsøg vist sig at kunne få kræftceller til at destruere sig selv i købet af få timer, selv hurtigt voksende lungekræftceller.

Ved at udnytte alle disse naturlige muligheder for både at forebygge og bekæmpe kræft vil man også kunne styrke sin evne til at tåle kemoterapi, hvis den i nogle tilfælde skønnes at være nødvendig. Chlorella er blandt andet effektivt mod den træthed, der kan være forbundet med kemoterapi, og kan genoprette mængden af hvide blodlegemer uden at ændre på virkningen af kemoterapien.

Produkter:

  • Bio-Selen+ zink
    Organisk selen fra gærkombineret med zink – selen kan hæmme kræftceller.
  • Den Grønne Perle
    Chlorella – en lille alge, der hjælper med at genoprette de hvide blodlegemer.
  • K2-vitamin
    Mindsker risiko for visse kræftformer, kan evt. få kræftceller til at begå selvmord.
  • Total Gurkedol
    Curcumin og ingefær – kraftig antioxidanter, der kan hæmme kræftceller.
  • Life Spice
    Mange antioxidanter fra urter, planter og krydderier, der styrker vores raske celler.
  • Resveratrol
    Det sunde stof i rødvin og druer polyfenoler –kræftcellebekæmpende stoffer.
  • Aroniasaft
    De mørke bær indeholder ekstra mange polyfenoler, der hæmmer kræften.
  • Seaband
    Armbånd med akupressur, der kan forhindre kvalme efter f.eks. kemoterapi.

 

Mere viden om kost og kræft

Læs også bogen “Kost mod kræft. En guide til fødevarer, der forebygger” af Richard Béliveau og René Gingras. (Forlaget Peoples’s Press), samt bogen “Sund kost, før, under og efter kræftbehandling” af Anette Harbech Olesen.

 

Forrige artikelHjælp til selvhjælp: Vejen til lindring

Næste artikelGrøn te – et sundt valg