Kemoterapi

Jeg har fået brystkræft og skal nu i kemoterapi, hvilket jeg ved er nødvendigt ud fra det, som lægerne har sagt. Men jeg er ked af at skulle igennem alle de bivirkninger, som jeg har læst om, blandt andet kvalme og hårtab.

Er der noget, jeg kan gøre for at modvirke disse bivirkninger? Og hvad kan der ellers gøres?

Den brystsvage


Ved kemoterapi indgiver man giftige stoffer for at dræbe kræftcellerne, og det er rigtigt, at disse stoffer kan have en række ubehagelige bivirkninger, f.eks. kvalme og opkastninger, hårtab og skader på nerver og hjertet.

Ved en kombination af kemomidler og symptomdæmpende lægemidler kan man dog undertrykke de fleste af bivirkningerne. Da kroppen svækkes ved mangel på næring, er det især vigtigt at bekæmpe kvalmen og opkastningerne. Her hjælper akupunktur også.

Hårtabet kan modvirkes med nedkøling af hårrødderne i starten af behandlingen.

Man bør altid forhøre sig nøje om fordele og bivirkninger ved behandling med kemoterapi og eller strålebehandling. Begge dele svækker immunforsvaret og kan, hvis de får kræften til at forsvinde, øge risikoen for andre kræftformer senere, f.eks. leukæmi. Hvis ikke lægerne kan love en rimelig grad af helbredelse, vil kemoterapi kunne medføre, at man er dårligere stillet, med et kortere og mere bivirkningsfyldt liv, end hvis man fravælger denne behandling.

De kemoterapeutiske midler og bestrålingen angriber ikke kun kræftcellerne, men også kroppens normale celler, hvilket kan medføre skader på cellernes styrende æggehvidestoffer – DNA, der bestemmer, hvordan cellerne ser ud og fungerer.

Det er derfor nødvendigt at beskytte de sunde cellers DNA, og det kan blandt andet ske ved hjælp af antioxidanter, især store mængder af C-vitamin.

Det gule stof curcumin i gurkemeje og karry har både en betydelig kræfthæmmende virkning og beskytter mod skaderne på de normale celler. Det samme gælder for flere andre naturmidler.

Det diskuteres i kræftlægekredse, om brug af antioxidanter under kemoterapi og strålebehandling hæmmer effekten af behandlingen, men dette er ikke bevist.

Tværtimod beskytter antioxidanterne de sunde væv og modvirker bivirkningerne af behandlingen, og flere undersøgelser viser oven i købet, at effekten af den medicinske behandling bedres ved samtidigt tilskud af antioxidanter.

Alt i alt taler utrolig meget for at kombinere kræftbehandlingen med først og fremmest en sund kost med rigeligt af grønt og frugt samt med tilskud af antioxidanter. Ved at give flere forskellige antioxidanter skabes der en synergi – et samarbejde mellem antioxidanterne, der forstærker virkningen af hinanden.

Det er dog ikke nogen god idé at overdrive med noget, heller ikke antioxidanter, og det er som grundlag bedst at vælge dem i naturlig form.

Du kan læse mere om antioxidanter ved kræftbehandling på www.dsgnet.dk.

Venlig hilsen
Carsten Vagn-Hansen

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*