Nyheder

Kend dit kolesteroltal

23. august 2011

To ud af tre danskere har for højt kolesteroltal. De fleste kan med fordel sænke kolesterolniveauet. Vi giver tips til hvordan.

 

God og dårlig kolesterol

Der findes både god og dårlig kolesterol, så det er vigtigt at forstå, hvad kolesterolen gør, hvordan den kan påvirke dit helbred og hvordan du fastholder et sundt kolesterolniveau. Kolesterol er nemlig vigtig for udviklingen af stærke cellemembraner, hormoner og produktionen af D-vitaminer. Din krop producerer selv omkring 1000 mg kolesterol i døgnet. Men hvis du får for meget kolesterol, kan det betyde opbygning af fedtdepoter i arterierne, der i sidste ende kan forårsage blodpropper.

 

Der er to slags kolesterol: Den såkaldt lav-densitet lipoprotein, der er kendt som dårlig kolesterol og den såkaldt høj-densitet lipoprotein, der er kendt som den gode kolesterol. Førstnævnte øger risikoen for hjertekarsygdomme. Sidstnævnte modvirker den dårlige kolesterols indvirkning på helbredet.

 

To ud af tre har for højt kolesterol

Kolesteroltallet måles i mmol/l. Et sundt kolesteroltal bør være under 5 mmol/l, men det gennemsnitlige kolesteroltal for danskerne som helhed menes at ligge på 6 mmol/l. To ud af tre danskere har for højt kolesterol.

 

Det kan være en god idé at få kolesterolniveauet tjekket med jævne mellemrum. Det kan bl.a. gøres hos lægen, på apoteket eller på Hjerteforeningens rådgivningscentre. Du kan naturligvis også investere i din egen kolesterolmåler. Den koster knap tusind kroner. Hvis der i familien har været tilfælde af hjertekarsygdomme, er der særlig grund til at være opmærksom, og så kan en kolesterolmåler i medicinskabet være en god idé.

 

Vi har kun brug for små mængder kolesterol

Vi fødes med et kolesterolniveau på omkring 2,5 mmol/l. Mere skal der ikke til for at opretholde kroppens funktioner. I landene omkring Middelhavet har befolkningen som helhed et gennemsnitligt kolesterolniveau omkring 3 mmol/l – så selv med et niveau, der ligger på det anbefalede herhjemme omkring 5 mmol/l, kan alle have godt af at sænke kolesterolniveauet yderligere.

Ti skridt mod lavere kolesterol

Hvis man vil have kolesteroliveauet ned, kan man følge følgende råd:

 

Spis fisk mindst tre gange om ugen. Gerne de små, fede fisk som sild og makrel.

 

Spis flere vandopløselige kostfibre, som man f.eks. finder i rug, havre og fuldkornshvede

 

Begræns indtaget af mættet fedt, såsom animalske fedtstoffer.

 

Når du skal bruge fedtstoffer, bør du vælge enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Dem finder du især i olivenolie, planteolie og fiskeolie.

 

Begræns indtaget af mad med højt kolesterolindhold, såsom smør og indmad.

 

Vælg de fedtfattige mejeriprodukter.

 

Spis masser af frisk frugt og grøntsager.

 

Hvis du er overvægtig, bør du motionere mere.

 

Hold op med at ryge.

 

Få masser af hvidløg (gerne tre fed dagligt) og B3-vitaminer (de findes bl.a. i kartofler, fisk, fjerkræ, mælk og bælgfrugter). Soyaprotein menes også at have en gavnlig effekt på kolesterolniveauet.

Forrige artikelSpis dig til lavere blodtryk

Næste artikelBørn højner interessen for økologi