Nyheder

Ketokur kan være hårdt for hjertet

Vil du tabe dig med en såkaldt ketokur? Kostplanen kan fordoble risikoen for hjertekarsygdomme viser et nyt studie.

Foto: Shutterstock
14. marts 2023

Vil du tabe dig med en såkaldt ketokur? Kostplanen kan fordoble risikoen for hjertekarsygdomme viser et nyt studie.

Grundlæggende er slankekure en rigtig dårlig idé. Livsstilsændringer med magere kost og mere motion er langt sundere i kampen mod overflødige kilo. Såkaldt yoyo-vægt, hvor du taber nogle kilo, tager dem på igen – for så at gentage processen igen og igen – er meget usundt for kroppen.

Ketokur med sundhedsrisici

Nu viser et nyt studie, at den såkaldte ketokur rummer store helbredsrisici. Kostplanen kan ifølge forskerne fordoble risikoen for hjertekarsygdomme og højt kolesteroltal.

Ketokuren skærer størstedelen af alle kulhydrater ud af måltiderne og erstatter dem med fedt og protein.

Ved American College of Cardiologys årlige konference for hjertelæger i starten af marts i år præsenterede hjerteforsker Lulia Iatan den nye undersøgelse, der som en af de første har set nærmere på ketokurens effekt på kolesterol og hjertekarsygdomme.

– Vores undersøgelse fandt frem til, at et fast indtag af en diæt med få kulhydrater og meget fedt var forbundet med højere niveauer af LDL-kolesterol – eller “dårligt” kolesterol – og en højere risiko for hjertesygdomme, lød det fra hjerteforskeren, der har sin daglige gang på St. Paul’s Hospital i Vancouver, Canada.

Fokus på 305 briter, der fik ketokur

Forskerne har taget udgangspunkt i data fra UK Biobank. Her har man sundhedsdata på mere end en halv million briter, som alle blev fulgt i mindst ti år.

Forskerne bag den nye undersøgelse har fokuseret på 305 briter, som i de indledende spørgeskemaer angav, at de får højest 25 procent af deres daglige energiindtag fra kulhydrater og mindst 45 procent fra fedtstoffer.

Kulhydrater er kroppens førstevalg til dagligdagens energikilde. Men med ketokuren bliver kulhydratindtaget begrænset til omkring 10 procent af det daglige kalorieindtag. På en ketokur skærer du derfor ned på brød, ris, pasta, kartofler og nogle frugter og grøntsager. I stedet skal kroppen få sin næring fra protein og fedt, der i ketokuren udgør omkring 25 og 65 procent. Det skal få leveren til at omdanne fedtceller til såkaldte ketoner, som erstatter kulhydraterne som energikilde.

Højere BMI med ketokur

Ketotilhængerne blev derefter sammenlignet med en kontrolgruppe på 1220 briter, der på mere almindelig vis fik størstedelen af deres kalorier fra kulhydrater.

Udover at have et BMI, der var et procentpoint højere, fandt forskerne også frem til, at næsten hver tiende fra keto-gruppen fik hjertekarsygdomme. Det samme gjaldt kun for hver tyvende på en normal diæt.

Tidligere studier har også påvist, at fedtrige slankekure kan give mere såkaldt LDL-kolesterol. Low Density Lipoprotein-kolesterolet består næsten udelukkende af apolipoproteinet B, der gør kroppens celler i stand til at binde og transportere fedt. Proteinet er samtidig mistænkt for at føre til blodpropper, fordi det kan klumpe sig sammen i blodårerne.

Den nye undersøgelse sætter endnu en streg under sammenhængen mellem høje kolesteroltal, apolipoprotein B og risikoen for hjertekarsygdomme.

Mennesker reagerer ikke ens på ketokuren

Forskerholdet pointerer dog også, at mennesker reagerer forskelligt på den fedtrige slankekur. Derfor er det en god idé at diskutere slankekuren med egen læge, hvis det er ketokuren, der skal afprøves. Det er nemlig anbefalelsesværdigt at få målt kolesteroltallet regelmæssigt og være opmærksom på kurens risikofaktorer i hjertekarsygdomme, diabetes og højt blodtryk.

Kilde: Illustreret Videnskab

Forrige artikelMænd kan også være (sunde) mennesker

Næste artikelEt sundere mandeliv – med grønt i centrum

Thomas la Cour

Journalist