Opskrifter

Kickstart din grønne livsstil med denne vegetar shepherd’s pie

Har du besluttet dig for at prøve kræfter med vegetarisk mad i januar? Så skal du prøve denne opskrift på vegetarisk shepherd’s pie. Den smager himmelsk!

16. januar 2025

Spis grønnere i januar

Januar er kendt som måneden for nye begyndelser, og mange vælger at starte året med sundere vaner.

Et populært nytårsforsæt er at spise mere plantebaseret – og det er der mange gode grunde til!

Vegetarisk mad er ikke kun godt for kroppen, men også for miljøet.

Med denne opskrift på vegetarisk Shepherd’s pie får du en smagfuld, sund og nem ret, der beviser, at grøntsager sagtens kan være hovedpersonen på middagsbordet.

Vegetarisk Shepherd’s pie

4 personer.

Ingredienser

Til kartoffelmosen:

  • 600 g kartofler
  • 200 g knoldselleri (3 skiver)
  • 1 dl mælk
  • 1 æggeblomme
  • ¼ tsk revet muskatnød

Til grøntsagssaucen:

  • 2 spsk solsikkeolie
  • 1 løg, finthakket
  • 100 g svampe, skåret i tern
  • 1 gulerod, skåret i tern
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • ½ squash, skåret i tern
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 laurbærblade
  • 2 spsk frisk timian, hakket
  • 100 g sorte bønner (fra dåse)
  • 2 spsk persille, hakket
  • ¼ tsk peber

LÆS OGSÅ: 7 veje til mindre kød – og det, du skal huske

Fremgangsmåde

Kartoffelmosen:

  1. Skræl kartofler og knoldselleri, og skær dem i mindre stykker. Kog dem møre i en gryde med letsaltet vand.
  2. Hæld vandet fra, og mos grøntsagerne med mælk. Tilsæt æggeblommen og krydder med muskatnød og peber. Stil mosen til side – den skal bruges som låg til retten.

Grøntsagssaucen:

  1. Opvarm solsikkeolie i en stor gryde. Svits løg, svampe, gulerod og hvidløg, indtil grøntsagerne bliver bløde og dufter.
  2. Tilsæt squash og rør godt rundt. Hæld derefter de hakkede tomater i gryden sammen med laurbærblade og timian.
  3. Lad saucen småsimre i 8-10 minutter, indtil den er tyk og fyldig. Rør de sorte bønner i til sidst, og smag til med peber.
  4. Fjern laurbærbladene, inden du fortsætter.

Samling af retten:

  1. Fordel grøntsagssaucen i en stor ildfast form eller i 4 små portionsforme.
  2. Bred kartoffelmosen jævnt ud over grøntsagerne, og glat overfladen med en ske.
  3. Bag formen midt i ovnen ved 220 grader i ca. 15 minutter, eller indtil kartoffelmosen har fået en gylden overflade.
  4. Anret den varme shepherd’s pie med et drys friskhakket persille på toppen.

Artiklen er baseret på informationer fra Welltica og Frukt.no.

LÆS OGSÅ: Udskift kød med plantebaserede fødevarer, lyder det fra Oxford-analyse

Forrige artikelSådan spiser du dig til bedre koncentration og hukommelse

Næste artikelSpis dig fri for stress: 5 fødevarer, der løfter dit humør