Nyheder

Kiropraktisk behandling hjælper kolikbørn

Foto: Adobe Stock
20. maj 2021

Nyt studie har undersøgt effekten af kiropraktik hos børn med kolik. Samlet finder studiet, at behandlingen reducerer gråd og er bivirkningsfri.

Vi ved ikke, hvad kolik skyldes. Der er flere teser, som handler om mave-tarmproblemer eller muskel- og ledsmerter. Det er også muligt, at den voldsomme gråd, som kolik er kendetegnet ved, kan skyldes forskellige symptomer hos forskellige børn. Derfor er det også svært at finde en samlet løsning på udfordringen.

Og dog. For et nyt studie fra Syddansk Universitet har nemlig undersøgt effekten af kiropraktisk behandling på spædbørn med kolik. Der er ikke taget højde for, hvad gråden skyldes, men derimod blot at børnene skal have grædt minimum tre timer om dagen, tre dage om ugen i mindst to uger, uden at der er fundet en lægelig forklaring på børnenes ubehag. 

Resultaterne viser, at gruppen, som bestod af 200 børn i alderen 2–14 uger, samlet oplevede en reduktion af deres gråd. Og jo mere de græd fra start, jo større var effekten.

Halvering af gråd

De 200 børn blev inddelt i to grupper – dem, der fik behandling, og dem, der ikke gjorde – uden deres forældres vidende. Alle forældre blev således underrettet om, hvad behandlingen indbefattede, men forlod så konsultationsrummet, så de ikke vidste, om deres barn modtog behandling.

Efterfølgende skulle forældrene så rapportere barnets reaktion. Der blev ikke rapporteret om bivirkninger efter behandlingen, men derimod oplevede forældrene til de behandlede børn en klar forbedring af deres tilstand.

[relateredehistorier]

Lise Hestbæk, som er professor på SDU, forklarer i en pressemeddelelse, at de behandlede børn i gennemsnit fik reduceret deres gråd med en halv time om dagen. Ser man nærmere på resultaterne finder man oven i købet, at de børn, som inden studiet græd mest, altså ni timer om dagen, efterfølgende havde halveret deres gråd.

Det er positivt, at vi ser, der er en god effekt af behandlingen for de børn, der har det værst. Behandlingen har endvidere vist sig at være bivirkningsfri for alle de involverede børn, hvilke bør kunne berolige mange, udtaler Lise Hestbæk. 

Evidensen har manglet

Mellem otte og 40 procent af spædbørn lider af kolik. Der er stor forskel på undersøgelser af omfanget, og det kan skyldes geografiske forskelle og variationer i definition. Fælles er dog, at langt de fleste børn kommer på den anden side af kolikken, inden de fylder fem måneder. Men det kan være længe nok som forældre at være vidne til, at ens barn har det dårligt.

Derfor leder mange også efter gode råd til at hjælpe deres barn, og selvom der hidtil har været gjort brug af kiropraktik, har der manglet evidens for effekten. Lise Hestbæk udtalte i 2019 til DR, at meget tydede på, at kiropraktisk behandling kunne hjælpe børnene, men at der endnu ikke var tilstrækkeligt med undersøgelser til at kunne dokumentere dette. 

Med det nye studie bliver der slået streg under en positiv effekt og et fravær af bivirkninger. Af øvrige tips og tricks kan fremhæves, at nogle børn har gavn af zoneterapi, mens andre græder mindre, hvis der arbejdes med at minimere luft i tarmen. Det kan både gøres ved at lade barnet bøvse løbende under amning eller med luftdæmpende midler. 

Forrige artikelHjælp med at afdække de danske arter

Næste artikelBagt grød