Nyheder

Kiwi halverer momsen på øko-varer

25. maj 2009

Fra og med mandag morgen fjerner Kiwi halvdelen af momsen på de økologiske varer. Initiativet fortsætter frem til Folketingets åbning i oktober for at sætte fokus på, at staten kan være med til at fremme rene og sunde fødevarer.

Mandag morgen sætter Kiwi-butikkerne priserne på de økologiske varer ned med 10 procent – svarende til en halvering af momsen. Der forbliver priserne frem til 7. oktober, hvor Folketinget samles igen efter sommerferien. Kiwi vil med kampagnen øge fokus på, at momsen kan bruges som politisk redskab til at fremme sunde fødevarer.

– Vores primære målgruppe er de 28 – 40-årige. Det er en gruppe, som omfatter børnefamilierne, for hvem økologi betyder meget. Der har været debat om differentieret moms på sunde fødevarer, og vi har så valgt at fokusere på økologi, fordi det er sundt for vores bæredygtighed, jorden og vores børn, siger Bjarne Bak, der er direktør for Kiwi Danmark.

Et EU-forskningsprojekt har netop vist, at der er flere vitaminer, antioxidanter og flerumættede fedtsyrer samt færre tungmetaller i økologiske fødevarer. I januar viste en Gallup-måling, at 83 procent af danskerne går ind for lavere moms på sunde fødevarer. Kiwi-direktøren håber, at kædens halvering af momsen på øko-varer kan være med til at sætte skub i den politiske proces på området. Hidtil har regeringen været afvisende, men har dog ladet differentieret fødevaremoms indgå som en del af Forebyggelseskommissionens arbejde.

– Vi vil gerne sætte spot på momsdifferentiering, for at politikerne kan se, hvordan en sådan ordning fungerer i det virkelige liv og ikke bare som en tese i et stykke kommissions-arbejde, siger Bjarne Bak.

Kiwi er med mere end 250 forskellige økologiske varer på hylderne den discountbutik i Danmark, der har størst udvalg af økologi. Kæden har oplevet stor vækst inden for forbrugernes efterspørgsel på økologi, og kampagnen med at halvere momsen forventes at øge salget yderligere.

– Det bliver spændende at se, hvordan forbrugerne tager imod initiativet. Det er vores forventning, at salget af økologiske varer vil stige med over 50 procent som følge af den her prisnedsættelse, siger Bjarne Bak.

Godt for natur og miljø Kiwi’s bidrag til debatten om, hvad man på nationalt plan vil kunne opnå af natur og miljøfordele ved en differentieret fødevaremoms med lavere beskatning af bæredygtige, økologiske fødevarer får et skulderklap med på vejen af Økologiske Landsforening.

– Det er positivt, at Kiwi sætter fokus på, at staten via skatte- og afgiftssystemet kan fremme forbruget og produktionen af bæredygtige, økologiske fødevarer og på den måde være med til at gøre en indsats for natur og miljø. Kiwi viser vejen, og vi kan håbe, at andre følger eksemplet, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening.

Basisprisen på økologiske varer er dyrere end på de ikke-økologiske, fordi, hensynet til miljøet og naturen koster. Ved at sætte momsen på de økologiske varer ned, kan staten være med til at finansiere den miljøindsats, som forbrugerne hidtil har været ene om at betale.

– Det er ren logik. Vi vil få en mere lige konkurrence mellem konventionelle fødevarer – hvor miljøomkostninger ikke afspejles i prisen – og de økologiske varer, hvor merudgifterne til miljøbeskyttelse allerede er med i prisen, siger Evald Vestergaard.

Hver gang man som forbrugerne køber én liter økologisk mælk, skåner man 200 liter grundvand for mødet med de pesticider, som ikke-økologiske landmænd bruger på markerne. 200 liter er den mængde drikkevand, der dannes under det landbrugsareal, som kræves for at producere én liter mælk.

Kilde: berlingske

(oprettet 28. maj 2009)

Forrige artikelNordens olivenolie kræver modspil

Næste artikelHver anden dansker bliver solskoldet