Nyheder

Klamydia: Husk at blive testet

Foto: Adobe Stock
11. marts 2020

Klamydia er den hyppigst forekomne kønssygdom i Danmark, og den florerer særligt meget blandt unge under 25 år. Infektionen er i sig selv ikke farlig, men kan ubehandlet lede til betændelsestilstande og sterilitet. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på sygdommen for at passe på sig selv og andre.

For mange – unge såvel som ældre – er det en naturlig del af det at være menneske at være intim med andre. Sex er nemlig, eller bør i hvert fald være, en dejlig oplevelse. Men sex kan også være forbundet med risici. Blandt andet risikerer man, hvis man dyrker ubeskyttet sex at hive en kønssygdom med hjem. Den hyppigste af dem er klamydia, som i høj grad florerer blandt de unge under 25 år.

Klamydia er som sådan ikke farlig og kan let behandles. Udfordringen er, at det langtfra er alle, som mærkerer symptomer på sygdommen, og derfor ikke bliver testet og behandlet. Det kan få alvorlige konsekvenser. For mænd kan det betyde betændelse i bitestiklerne, mens betændelse i kvinders æggeledere kan lede til sterilitet. Infektionen kan også lede til kroniske smerter og øge risikoen for graviditet udenfor livmoderen. Der er altså god grund til at undgå en klamydiainfektion.

Desværre er sygdommen i fremgang. Siden år 2000 er antallet af klamydiatilfælde per år steget stødt. Dengang registrerede man 14.785 tilfælde. På trods af små fald i løbet af 2010’erne er tallet mere end fordoblet over de sidste 18 år. Det tager man nu konsekvenserne af i Københavns kommune. Her igangsætter man nemlig en kampagne, der skal gøre de unge opmærksomme på vigtigheden af at lade sig teste. Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) udtaler i en pressemeddelelse:

– Selvom en seksuelt overført sygdom ofte starter med en behagelig oplevelse, så ender den altid i en fæl oplevelse. Først og fremmest skal de unge helst bruge kondom, men hvis man har haft ubeskyttet sex, så opfordrer jeg til, at man tager en test. Og hvis testen er positiv, så skal de unge huske at sige det videre til dem, det kunne være relevant for. Jeg ved jo godt, at det måske kan være et pinligt emne, men det forsvinder ikke ved, at man stikker hovedet i busken.

Mænd er dårligere til at blive testet

Den eneste måde at beskytte sig mod klamydia er altså ved at bruge kondom eller slikkelap. Et simpelt tiltag, som kan spare en selv og andre for uoprettelig skade og pinlige telefonopkald. Men det kan jo ske, at man glemmer det i momentet, eller at kondomet sprænger. Så er det altså vigtigt at komme forbi sin læge.

Symptomerne kan være svien ved toiletbesøg, pletblødninger, øget udflåd, kløe i urinrøret eller smerter i underlivet. Det er dog kun en del af smittede, som vil mærke disse symptomer. Det er nemlig kun cirka halvdelen af mænd og en fjerdedel af kvinder, som vil opleve dette. Hos resten vil alt føles normalt.

Men det kan altså have alvorlige konsekvenser, hvis klamydia får lov til at ulme ubehandlet i kroppen. Især kvinder kan komme til at lide under eftervirkningerne af infektionen, og der er altså særlig grund til at lade sig teste som kvinde. Når det er sagt, så skal de unge mænd også blive bedre til at komme forbi lægen.

– Smitten kan undgås, hvis man bruger kondom. Og derudover, så kan spredningen begrænses, ved at vi tester så mange som muligt og får behandlingen i gang. Der er altid et stort mørketal, når det gælder klamydia. Og her må vi nok særligt sige, at drengene og mændene har et efterslæb i forhold til at få taget den test. Det er et personligt ansvar – både for din egen og andres sundhed, siger Sisse Marie Welling.

Det er nemlig særligt mændene som hænger i bremsen. Knap tre gange så mange kvinder som mænd, lader sig nemlig teste.

Kommunale forskelle

Det er meget forskelligt fra kommune til kommune hvor udbredt klamydia er. København ligger på top-10 over kommuner med flest smittede. Her er der 28 tilfælde per 1000 unge i alderen 15 – 29 år. Også Kolding, Halsnæs, Frederiksberg, Fredericia, Næstved, Solrød og Aalborg ligger højt på listen. At en kommune har et forholdsvist højt antal tilfælde per tusind, er dog ikke ensbetydende med, at de er dårlige til at forebygge eller oplyse.

Det store mørketal og sygdommens karakter betyder, at kommuner, med et lavt antal smittede, faktisk kan have mange flere unge, som render rundt med en skjult infektion, fordi de ikke bliver testet.

Ser man eksempelvis på Frederiksberg kommune, som har 29.7 tilfælde per 1000 unge, og sammenligner med Vejen, som har 17.7 tilfælde, så viser det sig også, at det kun er 5,9 procent af de unge mænd og 16,1 procent af de unge kvinder, som lader sig teste. I Frederiksberg kommune er de tal henholdsvis 7,3 procent og 22,6 procent.

Det er altså ikke altid så simpelt som at en kommune med mange tilfælde, også er den, hvor det står værst til. Det kan også være, det bare er her, de unge faktisk bliver testet. Og den del er faktisk super simpel. Om du er ung, gammel, mand eller kvinde, så er det en god ide at lade sig teste for klamydia, hvis man har haft ubeskyttet sex. Både for at passe på sig selv og andre.

Forrige artikelOvervejer du et kejsersnit?

Næste artikelCorona overvindes ikke ved panik men med intelligens