Krop

Klar til forkølelser og 11-taller?

Foto: AdobeStock
30. september 2018

Åh ja, vi skal snart til det igen: De evige striber ned fra næsen, der gør kys og kram fra ungerne til en blandet fornøjelse. Desværre kan forkølelser også føre til infektioner, der er værre – og et immunforsvar på overarbejde, der sender ungerne hjem i seng gang på gang.

Mors barns-første-sygedag, fars barns-første-sygedag, så kommer mormor eller farfar og næste måned starter vi forfra …

Der kan være flere årsager til, at infektionerne florerer hjemme hos jer, men når først én har ramt hårdt nok, kan det ende som en ond cirkel med antibiotika, dårlig tarmflora, dårligt immunforsvar, ny infektion, mangel på god næring, fordi appetitten mangler osv.

Og flere mellemørebetændelser, lungebetændelser m.m. starter med en uskyldig forkølelse.

Vi har længe vidst, at rød solhat – eller echinacea, som den smukke blomst også hedder – kan hjælpe med at balancere et udsat immunforsvar, forebygge og lindre forkølelser samt andre virustyper.

Nu er der også lavet forskning på udgaven til børn: Echinacea Junior.

Antibiotika påvirker immunforsvaret

At kunne forebygge forkølelser og luftvejssygdomme har flere fordele – udover at spare børn og forældre for sygedage og ubehag. Flere større infektioner starter med uskyldige forkølelser, og behandling med antibiotika bør kun gives, når der ikke er andre muligheder for behandling.

Når først sygdomme rammer ens barn, er mange forældre dog ikke særlig lydhøre over for Verdenssundhedsorganisation WHOs anbefalinger i forhold til at reducere brugen af antibiotika. Og det er forståeligt nok, at man vil gøre næsten hvad som helst, når ens barn har det skidt.

Vi har de senere år set konsekvenserne af en lidt for udstrakt brug af antibiotika i form af resistente bakterier, som lægerne nu må slås med at få slået ned. Samtidig er behandlingen heller ikke sund for det enkelte barn, da det går ud over den vigtige tarmflora.

Tidligere forskning har vist, at en antibitotika-kur kan påvirke tarmfloraen i helt år bagefter, før antallet af vigtige bakterier er genetableret. Og ubalancer i tarmfloraen giver også ubalancer i immunforsvaret, som derfor er svækket efter antibiotika-kuren.

Mere effektivt end C-vitamin mod forkølelser

I en undersøgelse, ledet af Dr. Mercedes Ogal, fik 200 børn i alderen 4-12 år en forebyggende behandling med enten Echinacea Junior-tabletter eller C-vitamin. Undersøgelsen viste, at rød solhat kan gøre en markant forskel i forhold til at begrænse mængden af antibiotika.

Børnene fik enten tre Echinacea Junior-tabletter dagligt eller tre tabletter med 50 mg C-vitamin.

Flertallet af børnene, der fik Echinacea slap for luftvejssygdomme og havde næsten en tredjedel (32,5 pct.) færre forkølelser eller influenzaer – i alt tilbragte gruppen 429 dage i med infektioner, mens gruppen, der fik C-vitamin, havde 602 sygedage.

Mens Echinacea-gruppen kunne nøjes med i gennemsnit 1,6 dage i sengen med feber, tilbragte C-vitamin-gruppen hele 4,9 dage i sengen med feber i forsøgsperioden.

Langt mindre forbrug af antibiotika

Luftvejslidelser og influenza er nogle af de sygdomme, der oftest udløser komplikationer og giver anledning til udskrivelse af antibiotika. Så selvom det er ufarlige lidelser, kan det betale sig at forebygge.

I gruppen af børn, der fik rød solhat forebyggende, så man i undersøgelsen en markant reduktion i forbruget af antibiotika.

Færre forkølelser og dermed færre komplikationer i forbindelse med infektionen som f.eks. halsbetændelse, lungebetændelse og andre luftvejsrelaterede lidelser, gav i alt en reduktion i udskrivelse af antibiotika på 72,7 pct. i gruppen, der fik Echinacea Junior.

Man kunne også se den samme forebyggelse af influenza blandt børnene, som man tidligere har set i forsøg med voksne, der fik tilskud med rød solhat.

Så udover at sørge for at sikre dit barn gode næringsstoffer, en sund tarmflora, frisk luft og motion, findes der altså en enkel metode til at styrke immunforsvaret, når 11-tallene truer og de vigtige kram skal sikres.

 

Kilder: 

Bächler A, Feldhaus S, Lang G, Klein P, Suter A, Schoop R. Dose-dependency of Echinacea in the treatment of acute common colds in children 4 – 12 years. Sociéte Suisse de Pédiatrie (SSP, Poster), 24th May, Lausanne, Switzerland.

Ogal M, Klein P, Schoop R. Echinacea for the Prevention of Respiratory Tract Infections in Children 4 – 12 years: A Randomized, Blind and Controlled Study. Sociéte Suisse de Pédiatrie (SSP, Poster), 24th May, Lausanne, Switzerland.

 


 

Frisk planteekstrakt

Echinacea Junior fra A. Vogel er – ligesom ekstraktet til voksne – lavet på frisk planteekstrakt, der udtrækkes ligeså snart, de økologiske planter er høstet.

Produkterne er standardiseret, så de altid indeholder samme mængde aktive stoffer.

I modsætning til Echinaforce, der er tilsat en meget lille mængde alkohol til bevarelse af indholdet, er tabletterne til børn alkoholfri. Tabletterne kan give en lille prikken på tungen, det er de aktive stoffer fra planten, der kan give denne effekt.

Tabletterne er tilsat naturlig appelsinsmag og kan gives fra barnet er 1 år.

 


 

Andre dokumenterede rød solhat-produkter

Rød solhat fås også i andre udgaver til forskellig brug og aldersgrupper:

Echinaforce – de velkendte dråber, der indeholder udtræk af friske blomster, blade, stængler og rod fra Echinacea Pupurea, der i undersøgelser har vist en regulerende virkning på kroppens immunforsvar.

Echinacea Hot Drink – en kombinationen af de velkendte urter echinacea og hyldebær, der blandes med kogende vand til en lunende drik.

Echinacea Spray – der indeholder udtræk af Rød Solhat og Salvia, der kan sprøjtes direkte i en øm hals, hvor det virker rensende og forfriskende på slimhinden.

Solhat sugetablet – med udtræk af frisk Rød Solhat, der er let at have med sig og indtage på farten.

 

Forrige artikelSmåtspisende? Få mad med krudt i!

Næste artikelUndgå osteoporose: Knoglesund – hele livet