“Gå glad i bad” sang Kandis i “Alle tiders Nisse”, så selv Pyrus blev ren. Og udover, at årstiden passer, så gør emnet denne gang også: Vi skal nemlig skrubbes, renses, sæbes og skylles så både huden og humøret rammer ren nydelse.
“Her dufter brunt og brændt” er en anden af årstidens sangsætninger, jeg ofte har på indre repeat. Hvordan dufter mon brunt? Af brunkager eller brun sovs – eller af bodyscrub, der ofte har en brun farve, men en helt anden og mere frisk duft?
Det er nemlig så vildt med dufte! Dufte trænger igennem alle barrierer. De går lige igennem snuden via det olfaktoriske system og ind i amygdalas (krybdyrshjernen) og vores ur-erfaringsbank til vores limbiske følelsessystem.
Mange kan fremkalde duften indvendig bare ved at tænke på brunkager eller gløgg, selvom der ikke er en eneste brunkage i miles omkreds. Hos de fleste følger en lykkefølelse, hos andre væmmelse eller måske dårlige minder fra en ubehagelig oplevelse, der skete, mens brunkagerne duftede i lokalet. Men minder om bedstemors/fars køkken, tid, tryghed og hygge er nok den mest almindelige reaktion på brunkager.
Enkelte tåler ikke dufte, andre tåler ikke de syntetiske hjælpestoffer i nogle dufte, men faktisk tåler de fleste ægte dufte fra æteriske olier, blomster og planter.
I koncentreret form skal man hverken indtage dem eller smøre dem direkte på huden. Men blandet i noget – badesæbe, bodyscrub, bodylotions osv. – kan de fleste nyde godt af de aromaterapeutiske glæder. Opkvikkende citrusdufte, rosmarin osv. til beroligende ylang ylang og lavendel. Eller måske giver det dig følelse af lykke at dufte patchouli eller frankincense?
Mulighederne er uendelige, og man kan blande sine egne dufte også. Du kan finde rigtig meget interessant information om aromaterapi og bare blandinger af olier på nettet. Gå efter de dufte, du er draget af – eller den virkning du ønsker.
Der kan være det hurtige efter sport, det ugentlige med diverse scrubs eller det super luksuriøse, hvor sted eller stemning og dufte er nøje afstemt. En tur i bad kan både gøre én ren bag ørerne, men også i høj grad påvirke vores velvære og sundhed.
Det hurtige efter sport: Hvorfor er det i øvrigt så vigtigt, ud over hensynet til lugt og omgivelser, at vaske sig, når man har svedt?
For huden og ikke mindst ansigtshuden er det meget vigtigt. Her ser nogle med hudproblemer nemlig forværring i huden, hvis de springer det bad eller den vask over.
Medbring f.eks. en af de nye populære sæbebarer fra Isangs eller lignende mærker, der kan bruges både til ansigt, krop og hår.
Der findes også sæbebarer fra Morgenfruerne på Læsø med kaffe i, der kan bruges som scrub – og ellers så medbring en vaskeklud, der ikke er tørretumblet, og derfor lidt ru, den kan gøre det ud for en hurtig scrub.
Afslut med en creme eller olie, der hurtigt trænger ind, så man kan komme i tøjet og videre ud i samfundet eller hjem. Weledas Body Butter eller Avivir Baobab All Body Pampering Creme, der begge trænger blidt, let og hurtigt ind i huden, er så smoothe, at man har lyst til at spise dem med ske!
Hjemme-spa: Nogle laver simpelthen faste aftaler med dem selv i kalenderen – vil ikke forstyrres-tid – hvor man kan gå i ren zen, mens man nurser sig selv med sine yndlings-sundheds-snacks, -drikke og -ritualer.
Det gælder uanset, om det er en gang om ugen, en gang om året eller efter behov, at man tager bad på denne måde.
Et fodbad med dejlige udrensende salte eller fodbadesæber kan gøre underværker. Det er også her, man kan bruge sin gua sha og faceroller og mærke de spændte ansigtsmuskler smelte og slappe af.
Eller du kan sætte dit eget hjemmespa op med duftlys eller aromalamper og yndlingsprodukterne – det være sig erhvervede eller hjemmelavede.
Tørscrub med hamphandsker eller de ioniserende børster, som kan bruges på hele kroppen er en vidunderlig start. Husk børst altid mod hjertet. Tørscrub fjerner de døde hudceller, og gør huden blød, sætter gang i kredsløbet og udrensning af affaldsstoffer i bindevævet – og bulerne …
Nogle holder også af at starte med bodyscrub med olier på den tørre hud.
En let gør-det-selv-udgave er kaffegrums eller rørsukker med mandelolie, som så med cirkulære bevægelser mod hjertet igen peeler og aktiverer. Når det så skylles af i badet efterlader det huden så utrolig blød.
Forskellige mærker har også lavet dejlige bodyscrubs, sat sammen som en lidt bredere madpakke til huden. Med nærende olier, aktiverende olier og peelende og selvfølgelig plastikfri ingredienser.
Rudolph Cares Acai Body Scrub, som er inspireret af Brasiliens strande med sand så fint, at ens fødder bliver bløde. Masseres den ind i den fugtige hud på hele kroppen, bliver den som blødt cremeskum og blidt peelende, og når den siden blandes med vand, bliver den til en plejende lotion. Virkelig delikat til dit bad.
Det er en herlig tid, hvor der er ved at være befriende valgfrihed i, hvor meget og om man overhovedet ønsker at fjerne hår.
Nogle savner den tid, hvor det kun var de skøre hårforskrækkede amerikanere, der fjernede hår på ben og under arme osv. Så lad håret være i fred, om man ønsker det. Har man vænnet sig til at fjerne hår og holder af det, så er det absolut muligt at gøre på skånsomme måder.
En virkelig skånsom, bæredygtig måde har Isangs genindført med den klassiske skraber af rustfrit stål, der bare holder og holder. Den kan bruges sammen med milde barbersæber eller olier, som Avivirs blide Aloe Vera Shaving Foam eller YAZs Clean Cut Shaving Creme med kamille og lægestokrose.
Er man til voks findes lækre, blide sukkervoks som Hevis sugarwax eller Parissas Organic Wax. Den har været Earth Day Beauty Award-Winner. Også franske Acorelle har voks i flere udgaver til hårfjerning, men også skånsomme hårfjerningscremer til både krop og ansigt.
Om du vælger sæbebarer, efterfølgende skyller med æblecidereddike eller måske en hårmaske af kokosolie eller din yndlingshårplejeserie, er det at have tid til at lade balsam eller kur sidde i lidt længere noget, der kan mærkes på et udfordret hår eller en irriteret hovedbund. Innersense er n ny spændende økologisk serie, der også er godkendt til Grøn Salon. Red håret skånsomt og lad om muligt håret lufttørre.
Vekselbad. Kan ikke siges for ofte. Det er den vildeste livgivende oplevelse, hvor blodet løber raskt, og huden prikker af liv. Det hele kan for nogle måske lyde ubehageligt, men det er virkelig værd at prøve. Man kan skabe det selv derhjemme ved at afslutte med den kolde bruser.
I Hotel Vejlefjords spa kan man dyrke temperaturforskellene mellem ILD-badet på 42 grader og IS-badet på 8 grader. Den kontrast kan mærkes – det er helt fantastisk. Tre gange i hvert bad anbefales, hvor man starter i ILD-badet og afslutter i IS. Ahh.
Hvis du har muligheden, så siger jeg bare: Grib den! Der kan man gå glad i bad MANGE gange!
Ikke alene føler man sig renere end ren, men den afslapning og afstressning, man samtidig har muligheden for at opnå, kan være fantastisk.
Vejlefjord er populært – og her er da også fokus på vitalitet, velvære, spa og forkælelse. Alene omgivelserne i skoven, som især kan nydes udenfor i skovbadet med duften af træer og skovbund – ilten i luften – gør, at man skal gøre sig virkelig umage for at forblive stresset.
Heldigvis findes der flere spa-steder i Danmark, og tæt på Danmark i Sverige og Tyskland, efterhånden, og hvis man holder af det, er det et oplagt gaveønske. Det er på repeat på min egen liste hvert år til jul og fødselsdag.
Det skønne store udendørs spa er der også året rundt. Der er f.eks. vinterbadeklubberne, hvor man kan have glæde af vekselbadseffekten mellem varmen i sauna til kontrasten med kulden i havet eller søen.
Ved at være bevidst om sit åndedræt, mens man går ned i det kolde vand, og mens man er i det kolde vand “slapper” mest muligt af i det, vil man i følge fridykkeren Stig Severinsen opleve et helt anderledes velbehag og mulighed for at opholde sig længere tid i det meget kolde vand. Og den teknik er ikke kun til supermennesker.
Ud over vinterbadeklubberne kan man altid have et lille håndklæde eller en vaskeklud (evt. badetøj) i tasken, når man er på tur, så man spontant kan få den glæde, det er, at hoppe i havet.
Hvis der er sand på stranden, og det ikke er frossent, selvsagt, kan man lave en blid peeling på kroppen inden dyp og sætte blodomløbet i gang. Man kan også vælge at lave åndedrætsøvelser, hop, spring og dans inden turen i vandet.
Efter dyp kan man på en stenet strand lave sin egen fodzoneterapi ved at gå langsomt hen over stenene. Lad dem trykke behageligt på alle de punkter, vi har under fødderne som dejlig massage. På blæsende dage bør du dog prioritere at få tøj på ret hurtigt – og gerne hue for at holde på varmen i toppen.
Udtrykket skov-bad handler ikke om at kaste sig i vandet, men derfor skal man ikke undervurdere værdien og velbehaget.
Det kræver ingen produkter at bade sig i naturen med en gåtur i skoven. Har du muligheden, kan du tage sko og strømper af og gå barfodet i græs eller på skovbund. Mærk kroppen som del af naturen og tank op af de sunde negative ioner, såkaldt earthing, som vi nogle gange i byerne i tætte huse, tæt trafik og mange devices og stråler kan komme så langt fra.
Her kan man med fordel søge de nærmeste parker eller en tur ud med jævne mellemrum. Det sjove er, at vi godt ved det – og intuitivt søger mange mod naturen – mod skov, mod vand – når vi er fyldt op af travlhed, måske endda stressede eller overvældede – for at genoplade vores batterier. Nogle gange skal vi netop bare huske at plotte en aftale i kalenderen med os selv.
Esse Organic Skincare Microderm Exfoliatior er en forfinende scrub med kaolin og calciumcarbonat, som med små cirkulære strøg peeler huden forsigtigt og nærer på samme tid.
Til en spa nydelse f.eks. efterfulgt af Cream Mask med plejende og nærende vitaminer. Vaskes af og derefter en toner og en nærende creme, som kunne være Rich Moisturiser eller Ultra Moisturiser. Esse bruger afrikanske ekstrakter som kigelia og baobab og olier som marula, yangu og manketti, og de ingredienser dufter meget anderledes, end vi er vant til!
Esse har nogle masker, der bliver brugt på klinikker, men også kan bruges i dit eget hjemmespa. Det økologiske, fair trade, veganske og afrikanske mærke er ekstra interessant, fordi de forsker så meget i hudens egen mikrobiom og bakteriebalance. Med lokalt høstede ingredienser sammen med den forskning i pro- og præbiotika bruges de til at balancere, nære og styrke huden henimod maksimal sundhed.
Meget mere om hele hudplejeserien Esse på et senere tidspunkt og nyeste forskning inden for pro- og præbiotika til hudens sundhed.
Bleschu har nogle utroligt bløde natursvampe – dejlig blid vask. Håndplukket i Middelhavet ud for Grækenland. Det er særligt certificerede plukkere, der ved, hvor det er bæredygtigt at tage svampene fra, skære dem i den længde, der sikrer, at svampen ikke går til grunde og så kan vokse videre.
Bleschu har også hamphandsker med kobbertråde, som kan bruges både til tør peeling, men også i dit bad. Kobbertrådene frigiver negative ioner, der er så gode for os og samtidigt stimulerer kredsløbet og giver den blødeste hud.
Engelske Run with Wolves laver smukke duftlys af gmo-fri soya og økologiske æteriske olier. Og så er de flotte med blomster i – til at skabe en dejlig stemning i dit bad eller hele boligen.