Mad

Klassisk surkål

9. september 2016

Surkål er en af de mest kendte måder at lave fermenteret mad med masser af sunde fibre og mælkesyrebakterier. En sund og velsmagende efterårsret, du selv kan sysle med.

Du skal bruge:

  • 700 g hvidkål (vægt uden den hårde stok i midten)
  • 14 g himalayasalt
  • ½ tsk. sennepskorn
  • 6 enebær

Sådan gør du:

Sørg for god køkkenhygiejne, inden du begynder: rene hænder, ren kniv, rent skærebræt og rent opbevaringsglas.

Fjern de yderste blade fra kålhovedet og rengør dem for jord. Læg dem til side og brug dem til at dække den snittede kål ned med.

Fjern den grove stok i midten og snit kålen fint eksempelvis på et mandolinjern. Hvis du vil have en grovere surkål laver du bare strimlerne lidt tykkere.

Kom kålen i en stor skål, hvor der er god plads til at få hænderne ned i. Strø saltet ud over kålen og begynd at ælte kålen. Du skal ælte til kålen frigiver saft. Det tager 10-15 minutter, før der er nok saft til, at kålen kan dækkes i glasset.

Fyld kålen over i et rengjort glas og pres det godt sammen, så kålen dækkes af væden. Tag nu de kålblade, du lagde til side og fold dem hen over kålen. Pres det hele ned under væden og luk glasset godt til.

Sæt glasset væk fra direkte sollys og vent på forvandlingen. Det tager 21-28 dage, før surkålen er klar.

De første 5 dage skal du huske at lukke trykket ud af glasset, så væden ikke bobler over. Det vil tørre kålen ud og give grobund for skimmel.

Skulle der mod forventning ikke være kålsaft nok til at dække kålen, kan du lave en saltlage med 2 pct. saltindhold og fylde ovenpå.

Forrige artikelTerapeuten: Stress er dit eget ansvar!

Næste artikelStress: Kender du din vagusnerve?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.