Klaus Høm: Cannabis-debatten er blevet skinger

Af: Clara Edgar

Foto: Adobe Stock

I den kommende weekend bliver der afholdt cannabis-messe i København med smagsprøver, debatter og oplæg. Et af de store emner er adgangen til cannabis.

Cannabis-debatten er ikke hverken ny eller stille. Den har larmet i de danske medier i en længere perioder, og forskellige kendte ansigter har også kastet deres besyv i bokseringen, hvor lægerne ser ud til at stå på den ene side og patienter på den anden.

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis har kørt i otte måneder. I løbet af de første seks måneder havde 551 patienter fået recepter på den medicinske cannabis. 20 virksomheder har fået tilladelse til at dyrke og håndtere det.

Nogle af dem er importører, andre er danske producenter, der i fremtiden kan fodre markedet med dansk dyrket cannabis.

Det var et enigt folketing, der stemte forsøgsordningen igennem. Siden da er ordningen blevet kritiseret for en række punkter, blandt andet tilskudsordningen og udbuddet, og det prøver man fra politisk side at tage hånd om. 

Usikkerhed hos lægerne

Men debatten raser stadig. Lægerne buldrer frem med, at de ikke ved nok om den medicinske cannabis. Og det er også rigtigt, at medicinsk cannabis ikke har været igennem den samme testprocedure som andre lægemidler har. Derfor er de tilbageholdende med at udskrive den.

De vil have mere dansk forskning på området, der kan give en bedre indsigt i alle planternes stoffer, hvad de som læger skal være opmærksomme på og hvilke bivirkninger, der kan være.

Nyligst var lægerne ude med kritik, da det kom frem, at der i fremtiden måske kan være pesticidrester i den medicinske cannabis.

– Vi har at gøre med en plante med en masse indholdsstoffer, hvis effekt vi ikke kender til bunds, og nu skal vi også forholde os til, at medicinen kan indeholde sprøjtegift. Det er en absurd situation, siger praktiserende læge Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin til Politiken.

På den anden side af debatten står Klaus Høm, direktør i Scleroseforeningen

Cannabis-debatten bliver afsporet

Klaus Høm mener, at det er vigtigt med en nem adgang til medicinsk cannabis, og at det – når lægerne har taget deres standpunkt – stadig er nødvendigt at diskutere det. Derfor deltager han også i en paneldebat om emnet til cannabis-messen.

– Mange af vores patienter har brugt mange konventionelle midler mod eksempelvis de spasmer, man får af sclerose, uden at det har hjulpet. Til gengæld kan vi se, at medicinsk cannabis virker, siger han.

En amerikansk undersøgelse konkluderer netop også, at medicinsk cannabis virker smertelindrende hos sclerosepatienter og kvalmelindrende for kræftpatienter.

Derfor synes han også, at alle burde gå mere positivt ind i forsøgsordningen og ikke stille sig på bagbenene, som er det, han oplever, at lægerne gør.

– Jeg hører, at det handler meget om principper – fordi medicinen ikke er godkendt på samme måde som andre lægemidler, vil de ikke udskrive det – og det synes, jeg lægerne skal holde sig for gode til. Det afsporer debatten, som i forvejen er blevet meget skinger.

Information og forskning kan være vejen frem

En ting er lægerne og Klaus Høm dog enige om: Mere forskning. Men hvor lægerne ser manglen på dansk forskning som et problem i sig selv, ser Høm lidt anderledes på det.

– Jeg forstår til dels lægerne, og at de kan være nervøse for at udskrive cannabis, men jeg synes, det er at leve i en osteklokke, at der skal være dansk evidens.

Han peger på, at lægerne kan benytte sig af informeret samtykke. Det er den samme procedure, der gælder, når man eksempelvis har fundet klinisk erfaring, for at et lægemiddel, der er lavet til en sygdom, kan virke på en anden. Fordi det ikke er klinisk testet, skal lægen informere patienten om erfaringerne og usikkerhederne, og så må patienten selv tage stilling.

Forsøgsordningen strækker sig frem til 1. januar 2022, hvorefter den skal evalueres, og måske har vi fået helt nye forskningsgennembrud til den tid.

6 kommentarer

 • Helle siger:

  Jeg er helt enig med Klaus Høm. Hilsner fra en kronisk smertepatient der måske kan have glæde af medicinsk cannabis, men ikke må få det af lægen.

 • KS siger:

  Jeg er gigtpatient og min læge vil heller ikke udskrive medicinsk cannabis, men jeg må få al den – for mig – livsfarlige gigtmedicin (pga blødende macvesår) og al den afhængighedsskabende morfin jeg vil have! Hvor er fornuften i det?
  Når jeg spørger min læge sige hun netop det der står i artiklen at hun ikke kender til bivirkningerne ved med.cann., og det gør hun ved den konventionelle medicin. Jeg forstår udmærket hendes tankegang, men når den konventionelle medicin absolut ikke er sund og helsefremmende hvorfor så dog ikke lade smerte patienter og andre der har glæde af det prøve? For mig virker det som om lægerne har givet op mht smertepatienter, det har jeg ikke, jeg vil stadig gerne have lidt ud af mit liv.
  Vh KS

 • Claus Birger Henriksen siger:

  Det er korrekt, at der ikke findes ret meget forskning omkring brugen af medicinsk cannabis (MC). Til gengæld finder der i USA et utal af læger, der har ordineret MC i årevis og gjort en masse erfaringer. Jeg kan varmt anbefale den amerikanske doku-serie ‘thesacredplant’. Den er yderst interessant og meget lærerigt, og det er så vidt jeg ved stadig muligt at se hele serien, der består af syv videofilm.

 • Helle Hansen siger:

  det Danske sundheds system og mange læger er så gammeldags og forstokket et system, at det skriger til himlen, folk som er så syge og smerteplaget må åbenbart ikke få det bedre, nej nej spis disse piller som de udskriver i hobetal til patienter, med alle deres bivirkninger, hvis bivirkninger så kan i også få piller for dette… hvad er det for et sundheds system , tænker blot her, hvem er i lommerne på hvem…? og hvem er så mest kriminel, dem som ikke vil have vi har let tilgang til det, eller dem som ikke vil skrive det ud, eller er det den syge som kæmper med at få bare lidt mere indhold i livet uden smerter og mange bivirkninger. ang viden findes der masser af ,i og fra de lande som har kørt med Thc og Cbd i ….. Årevis

 • Vibeke Thorborg siger:

  Jeg har lidt svært ved at forstå, hvorfor lægerne er så frygtelig bange for at ordinere medicinsk cannabis, når de ikke har nogen særlige skrupler med at udskrive recepter på medicin, der kan give meget alvorlige bivirkninger. Cannabis er også meget sundere at indtage end al den morfin, som patienter bliver påduttet med ofte alvorlig afhængighed til følge.

 • Mathies Kolja Suszkiewicz siger:

  Det at kategorisere cannabis som et recepligtigt medicin/lægemiddel er vel den grundlæggende fejl, som gør at vi sidder fast i forhold til lægerne og lægemiddelstyrelsen.
  Recepligtigt medicin/lægemidler er jo nu om dags, stort set alle syntetisk fremstillet (så de kan forårsage den præcis samme effekt hver gang) og kan stort set kun testes/godkendes af en stor medicinalproducent (da det simpelthen er så dyrt at få lavet de mangeårige test som et nyt lægemiddel kræver).
  Cannabis planten bør kategoriseres som et naturlægemiddel for at vi kan komme videre og i Californien hvor det hele startede, er cannabis nemlig “Ikke en fødevare og ikke en medicin”, men blot cannabis (som kan bruges medicinsk). De mange cannabis læger de har i Californien, er rigtigt uddannede læger, som selv har søgt information og kurser omkring cannabis i forhold til at blive cannabis læger (eller medical marijuana som de indtil for nyligt plejede at kalde det derovre).
  Syntetisk fremstillet cannabis, er vel det eneste som bør katagoriseres som medicin, i forhold til den retning vores medicinindustri, medicinuddannelse og medicin godkendelses procedurer har taget i de sidste par år.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *