Mad

Klima, køn og kulinariske kreationer

1. juni 2011

Kønnenes kamp udspiller sig også i køkkenet. Det er altid risikabelt at generalisere; men ofte ser man, at kvinder er til salater og lette retter, mens mænd hellere vil stille sulten i røde bøffer, sovs og kartofler.

Det gør naturligvis en forskel i sundhed, men det gør også en forskel i klimasammenhæng. En argentinsk oksesteak koster noget mere i CO2-regnskabet end en rødspætte fra Hanstholm.

Forlaget Tiderne Skifter har valgt at angribe problematikken omkring klima og mad. Med bogen “Bedre mad – Kokkenes Klimakogebog” er forlaget gået i en stor bue uden om den moraliserende og dogmatiske indgangsvinkel. Det er ikke en bog med opskrifter a la “rå mælkebøtteblade med birkesaft og grannåle”. Helt så klimavenlige behøver vi heller ikke være.

Sæson, sundhed og smag

Til gengæld tager bogen udelukkende udgangspunkt i, at vi laver mad efter årstiden og primært bruger danske råvarer for på den måde at skåne klimaet. Det er f.eks. ikke klimavenligt at spise friske, grønne asparges i februar, men det kan være en fin spise senere på sommeren. Klimaet og dine smagsløg har langt bedre af, at du laver mad af årstidens råvarer. Danske, friske råvarer smager langt bedre (og er en del sundere) end produkter, der har været længe undervejs i kølercontainere.

Både lette og svære

“Bedre mad – Kokkenes Klimakogebog” levner plads til en grundig diskussion om klimaproblematik og mad, men med en meget lidt firkantet tilgang til spørgsmålet. Det er både tankevækkende og underholdende læsning.

Det er med det udgangspunkt, at mesterkokke som Vivi Schou, Søren Gericke, Torsten Vildgaard, Erwin Lauterbach, Rasmus Kofoed, Anh Lê og Charlotte Grønlykke kommer med  opskrifter på årstidens retter.

Retternes sværhedsgrad svinger lidt, men de fleste kan være med. Bogen er krydret med flotte og mundvandsfremkaldende billeder af retterne.

Torskekæbe og rogn med blomster, grøn jordbærsaft og dildolie, Torsten Vildgaard

Syltet stenbider med røgcreme og stenbiderrogn, Vivi Schou

Karamelliserede koteletter, Anh Lê

Stenbidersalat med søde æbler, Søren Gericke

Forrige artikelMænd får oftere parfumeallergi

Næste artikelMotion: En vægt er noget man løfter!