Nyheder

Klima på kommunalvalgsdagsordenen

Foto: Adobe Stock
28. oktober 2021

16. november skal der stemmes til kommunalvalget, og ifølge en måling fra Electica er klimaspørgsmålet også ved denne afstemning noget, der fylder for mange danskere. Og for dem kan det være vigtigt at vide, om kandidaterne er klar til at binde sig til klimaløsninger.

Folketingsvalget i 2019 blev udråbt som et regulært klimavalg. Og nu har danskerne igen mulighed for at give deres stemme til kende – denne gang til kommunal- og regionsvalgene i november. Endnu en gang ser det ud til, at mange vælgere vægter den grønne dagsorden højt, når krydset skal sættes, og derfor er det heller ikke mærkeligt, at mange politikere er på den store klinge, når de taler om deres klimaambitioner. Men en ting er tale, en anden ting er handling. 

[relateredehistorier]

Og er den grønne dagsorden vigtig for dig, når du står i stemmeboksen, har du nu en oplagt mulighed for at blive klogere på, hvilke af dine lokale kandidater, som faktisk er villige til at forpligte sig til at rykke på det grønne område. 

På hjemmesiden detsidstevalg.dk kan man nemlig bede kandidater svare på, om de er klar til at binde sig til fire konkrete tiltag, hvis de bliver valgt ind. 

Med rod i virkeligheden

Bag hjemmesiden står Klimakoalitionen, som er et partipolitisk neutralt samarbejde mellem flere aktører. Blandt andet Klimabevægelsen, Mellemfolkeligt Samvirke, Verdens Skove, Den Grønne Studenterbevægelse, Klima- og Omstillingsrådet, Greenpeace og flere andre. De har på baggrund af erfaringer fra forskellige kommuner sammenfattet fire konkrete tiltag, som man kan spørge kandidater, om de vil forpligte sig til. 

Det drejer sig blandt andet om at sikre naturområder, sikre grønne arbejdspladser og nedsætte grønne borgerting med støtte fra eksperter, som skal have reel indflydelse på kommunens politik. 

På hjemmesiden kan man allerede nu se, at en lang række kandidater har svaret på spørgsmålene, og man kan se, hvorvidt de har svaret ja eller nej. Derudover kan man med et enkelt klik sende besked til en kandidat og dermed bede dem tage stilling til spørgsmålet, og måske få en bedre ide over politikerens ståsted på den grønne dagsorden. 

Sidste chance

Klimakoalitionen ser det forestående valg som den måske sidste chance, vi har for at handle, inden vi når en temperaturstigning på 1,5 grader, som vi har forpligtet os til ikke at overstige med Paris-aftalen. Derfor ser de det også som bidende nødvendigt, at den politik, som blive ført de næste fire år, ikke bare er varm luft. 

– Det er nu, at vi skal handle, for kommunalvalget er en enestående mulighed for at sætte gang i en nødvendig grøn bølge overalt i Danmark, siger Frederik R. Sandby, sekretariatsleder i Klimabevægelsen, der er en af de 10 danske organisationer bag initiativet.

Forrige artikelKål i skolekøkkenet

Næste artikelMine øjne, de skal se