Nyheder

Klimaændringer gør kiwi til dansk haveplante

25. april 2007

Klimaet ændrer sig så markant, at danskerne kan begynde at dyrke eksotiske frugter i haven.

Den eksotiske kiwi, som de senere år har været dyrket flittigt i danskernes drivhuse, kan, ligesom mange andre eksotiske frugter, blive en almindelig haveplante herhjemme.

Også fersken og abrikos, som allerede nu dyrkes udendørs, vil få større udbytte, hvis klimaændringerne fortsætter i det nuværende tempo.

Forskningschef Ole Callesen fra Institut for Havebrugsproduktion i Aarslev på Fyn siger, at alt tyder på en fin frugtsæson i år efter en usædvanlig varm vinter og et lunt forår.

»Kiwi kan godt gro her i landet, men vækstsæsonen er for kort, og derfor vil Kiwi normalt ikke kunne modne udendørs. Men om nogle få år kan haveejerne måske dyrke kiwi med et acceptabelt resultat,« siger Callesen.

»Der er ingen tvivl om, at klimaændringerne vil betyde noget for vores produktion af frugt, for eksempel æbler og pærer. Frugt, der kommer fra lidt sydligere egne end Danmark, har en rigtig god kvalitet,« siger Ole Callesen, der forudser øgede udbytter og bedre frugt fra de danske plantager, efterhånden som klimaet bliver varmere.

Danske haveejere og frugtavlere nyder allerede godt af, at planterne vokser næsten en måned længere end de gjorde for 20 år siden.

»Hvis et mildere klima også mindsker risikoen for nattefrost, vil fersken og abrikos blive meget nemmere at håndtere i vores klima,« siger Ole Callesen. Han påpeger, at netop abrikos og fersken er udsatte, fordi de blomstrer meget tidligt.

Kilde: 24timer og Berlingske Tidende

Forrige artikelFamilien må hjælpe til, når man bliver indlagt

Næste artikelDepression kan behandles af mange veje