Nyheder

Klimaforandringer forlænger pollensæson

21. april 2015

Klimaforandringerne gør livet hårdt for pollenallergikere. Pollensæsonen starter tidligere og varer længere.

DMI begyndte at registrere pollental tilbage i 1970’erne, og dengang begyndte pollensæsonen i gennemsnit omkring den 5. maj. Siden har de kløende øjne og rindende næser vist sig tidligere og tidligere, og DMI’s fremskrivninger peger på en sæsonstart omkring 4. april, når vi går ind i næste århundrede.

Pollensæson begyndte medio april

Forandringerne skyldes, at vi gradvist får et mildere klima. Højere temperaturer i vinter- og forårsmånederne gør, at planternes vækst bliver bedre, og de blomstrer tidligere. Enkelte arter stopper også senere med at blomstre og sæsonen bliver dermed forlænget.

Forskellene kan allerede mærkes i dag, hvor de første birkepollen allerede kom i april. Den 16. april var tallet for birkepollen således 40 i København.

Bynke-ambrosie truer ved grænsen

Men det er ikke kun den længere sæson, der vækker bekymring i Astma-Allergi Danmark: Flere pollentyper vil også vise sig i Danmark, efterhånden som klimaet ændrer sig. I dag er der allerede begyndende problemer med bynke-ambrosie, der er tæt på den dansk-tyske grænse.

– Udenlandske undersøgelser har vist, at bynke-ambrosie er i stærk vækst syd for os, og fra udlandet ved vi, at den skulle være meget potent og skyld i omkring halvdelen af de astmaanfald, som folk oplever, siger DMI’s pollenekspert, Alix Rasmussen til jp.dk.

Bynke-ambrosie er en invasiv art, som Naturstyrelsen anbefaler at nedkæmpe på linje med bjørneklo. Arten blomstrer først i sensommeren og giver store problemer sydpå for mennesker med astma eller allergi.

Meget kan gøres for at reducere pollengener

Hvis du døjer med pollenallergi, kan du gøre en del for at reducere generne. Undgå for meget ophold udendørs, når det er blæsende og tørt, og brug gerne solbriller for at mindske mængden af pollen i øjnene.

Motion er godt mod allergi, men det kan være svært at motionere udendørs, når pollentallene er høje. Dyrk derfor din motion i de tidlige morgentimer eller aftentimer, hvor luftfugtigheden er bedre til at binde pollen-partiklerne.

Vask dit hår før sengetid, skift overtøj hyppigt og luft kun ud om morgenen og om aftenen, så pollentallet i boligen er så lavt som muligt.

Husk, at svære gener fra pollenallergi kan gøre dig ligeså træt og uoplagt, som hvis du havde drukket alkohol. Derfor er behandling særlig vigtig, hvis du kører bil eller betjener farlige maskiner – men en ubehandlet pollenallergi kan også trække store veksler på din arbejdsindsats, din kreativitet og dine sociale evner.

Kilder: jp.dk, astma-allergi.dk

Forrige artikelCykling giver sundere vaner

Næste artikelAllergi alle vegne – er det naturligt?