Nyheder

Klimaforandringer kan være skyld i aborter

Foto: Adobe Stock
28. november 2018

I små byer nær den østlige kyst i Bangladesh er raten for spontane aborter højere end inde i landet. Forskere mener, at klimaforandringer kan være årsagen.

Det er efterhånden et velanset faktum, at klimaet ændrer sig grundet udledningen af drivhusgasser. Det betyder stigende temperaturer, at isen smelter, vandstanden stiger, og at vi generelt vil opleve mere vildt vejr og vejrfænomener. Og det er bare, hvad vi ser og forudser lige nu.

Hvad det i sidste ende kan lede til af globale katastrofer, hvis klimaflygtninge må forlade deres områder, eller Golfstrømmen stopper, kan være svært at forestille sig.

Men ny forskning peger på, at klimaforandringerne ikke kun påvirker menneskers leveforhold. De kan faktisk påvirke vores kroppe på måder, der hidtil ikke har været belyst.

Drikkevandet bliver forurenet af havvand

Bangladesh er et fattigt land i Sydasien. Det betyder, at det for mange er svært at flytte fra deres fødeby. Selv hvis de gerne ville. Og det er der en del der vil. For klimaet ændrer sig i landet. Især i byerne langs kysten i Chakaria området har folk kunnet mærke det.

I de små kystnære byer har folk været vidne til den stigende vandstand. De har set deres rismarker forsvinde og en del af dem, der har råd til det, har forladt deres hjem og er flyttet længere ind i landet.

Vandstanden stiger af to årsager. Den første er de smeltende iskapper. Den anden er at vandet udvider sig, når det bliver varmere. I praksis betyder det, at det salte havvand flyder ind over landet, hvorfra det kan blande sig med fersk flodvand og sive ned i jorden.

Det flyder også ind i grundvandsmagasinerne, og det er især her, problemet ligger.

Tre gange så meget salt som anbefalet

For de bangladeshiske mænd og kvinder henter via brønde deres vand fra grundvandsmagasinerne. De drikker det. Bader i det. Laver med med det. Det betyder, at de får store mængder af salt. Mængder langt over det anbefalede.

WHO anbefaler omkring 5 gram salt om dagen, men befolkningen i de kystnære byer i Chakaria indtager op til 16 gram om dagen. Mennesker, der bor længere inde i landet får kun omkring en tredjedel af det – altså meget tæt på det anbefalede niveau.

Kvinder i kystnære områder har større risiko for abort

International Centre for Diarrhoeal Disease Research Bangladesh (ICDDRB) er et forskningscenter, som indsamler data om demografi og sundhed i Chakaria området. Det har de gjort i tredive år.

ICDDRB monitorerede fra 2012-2017 12.867 graviditeter i området, både i vand- og landområder. Tallene viste, at der var en overvægt af spontane aborter i de kystnære områder. Faktisk var risikoen for abort 1,3 gange større for kvinder, der levede maksimalt 20 kilometer fra kysten og 7 meter over havoverfladen.

Forskerne sammenlignede også hele Chakaria området med Matlab regionen, der ligger længere inde i landet. Her viste der sig også en forskel. Mens 11 procent af graviditeter i Chakaria endte i abort, var tallet kun 8 procent for kvinder i Matlab.

Forskerne forklarer tallene med det forskellige indtag af salt, som igen er en afledt effekt af klimaforandringerne. Altså: For meget salt øger risikoen for abort.

Forskningsresultaterne er et eksempel på, hvordan klimaforandringer kan få konsekvenser for den menneskelige krop og ikke bare på verden rundt om os.

Og mens vi i vores del af verden ikke på nuværende tidspunkt er i risikozonen for at få for meget salt gennem drikkevandet, er det et eksempel på, hvordan klimaforandringerne kan være med til at skabe en yderligere kløft mellem rige og fattige. Ilande og ulande.

 

 

Læs mere:

https://climate.nasa.gov/news/2680/new-study-finds-sea-level-rise-accelerating/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987716000451?via%3Dihub

https://www.bbc.com/news/world-asia-45715550

 

Forrige artikelHænger humøret, sexlysten og de ædlere dele?

Næste artikelGreenie