Knogler

27. juni 2022

De skal bære os hele livet, så det er en fordel at passe godt på dem. Vi har fundet et par knogle-nyheder.

 

Lidt alkohol godt for knoglerne

Forskere fra Oregon State University har i et studie påvist, at lidt alkohol hver eller hver anden dag kan stoppe knogletabet hos kvinder efter overgangsalderen. Alkohol ser ud til at have den samme knoglebevarende virkning som østrogen.

I studiet indgik 40 kvinder efter overgangsalderen, som regelmæssigt drak 1-2 genstande alkohol dagligt og ikke tog hormontilskud. Indenfor to uger, hvor deltagerne ikke fik alkohol, kunne forskerne se, at nedbrydningen af kvindernes knogler blev større, og at nedbrydningen stoppede på mindre end en dag, da de begyndte med alkohol igen.

Motion og den rigtige kost spiller også en rolle, og forskerne peger på, at lidt eller en moderat mængde alkohol er et svævende begreb. Da andre studier har påvist negativ virkning af alkohol, f.eks. i forhold til udvikling af brystkræft, anbefales det derfor at holde alkoholforbruget nede på et lille glas vin hver anden dag. (Menopause 2012, 9 July; 19)

Et andet studie har vist, at lidt alkohol (mellem 1/3-del og en genstand dagligt) er godt for kvinders sundhed generelt. Studiet er baseret på den store amerikanske undersøgelse af sygeplejersker, der begyndte i 1976, og hvor man har fulgt deltagernes kost og alkoholforbrug mm. Her fandt forskerne, at kvinder, der drak 5-15 gram alkohol dagligt, havde en 20 pct. højere chance for at have et godt helbred, sammenlignet med kvinder, der ikke drak alkohol. Ældre kvinder havde endda en 50 pct. større chance for at have et godt helbred. (PLoS Medicine, 2011; 8 (9))

Middelhavskost og olivenolie giver ældre stærke knogler

Der er efterhånden mange undersøgelser, der viser, at det er sundt at spise Middelhavskost med masser af olivenolie, bladgrønt, nødder, frø og frugt, og med begrænsede mængder af kød. Med denne kost kan man blandt andet forebygge hjertesygdomme, slagtilfælde og demens. Blandt andet fordi Middelhavskost modvirker inflammation, der er en årsag til mange sygdomme, blandt andet kræft.

Spanske forskere har undersøgt 127 mænd, der blev tilfældigt udvalgt og ikke havde fået påvist hjerte- og kredsløbssygdomme, man havde diabetes og var i risiko for hjertekarsygdomme på grund af familiær tilbøjelighed, for højt blodtryk og problemer med fedtstofferne i blodet. Deltagerne blev ud fra deres kost fordelt i tre grupper, enten en fedtfattig kost, Middelhavskost med olivenolie eller en Middelhavskost med blandede nødder. De fik samtidig taget blodprøver i form af blodsukker, kolesterol, triglycerider, calcium og osteocalcin og andre faktorer af betydning for knoglerne. De blev taget ved forsøgets begyndelse og efter to år.

Resultaterne viste, at gruppen, der fik Middelhavskost med olivenolie havde en stor stigning i blodets indhold af osteocalcin og andre faktorer af betydning for knogledannelsen. I denne gruppe holdt kalkindholdet i blodet sig også konstant, mens det faldt i de to andre grupper. Forskerne konkluderer, at Middelhavskosten med rigeligt af olivenolie er med til at bevare både sundheden og knoglerne hos ældre. (J Clin Endocr and Metab. 2012. Online before print).

Mere D-vitamin nedsætter risikoen for træthedsbrud hos piger

Træthedsbrud i knoglerne er almindeligt hos personer, der træner meget ved sport, da der er en grænse for, hvor meget stress knoglerne kan klare. Forskere fra Boston har fundet, at der er en sammenhæng mellem et højere indtag af D-vitamin og en lavere risiko for stressbetingede knoglebrud hos piger.

Over en syv års periode forekom der stressbrud hos 3,9 pct. af pigerne. Piger, der havde det højeste indhold i blodet af D3-vitamin fra kosten og kosttilskud, havde kun halvt så stor en risiko for brud i forhold til piger med det laveste indhold af D3-vitamin. Piger med den mest belastende træning havde en endnu større beskyttende effekt af D3-vitamin. Der blev ikke fundet nogen gavn af mejeriprodukter eller kalk. (Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine. March 5, 2012).

En tidligere undersøgelse fra Harvard University har vist, at aktive piger, der drikker cola, har en fem gange forøget risiko for knoglebrud. (Archives of Pediatric and Adolescent Medicine. June 2000).

Brændenælde til bentøjet

Brændenældernes unge blade og skud er rige på vitaminer og mineraler. De virker stærkt basisk på kroppens syrebase-balance, og derfor har de også en positiv virkning på gigtsygdomme. Mange af indholdsstofferne i brændenælde bruges også af kroppen til at optage kalk i knoglerne, hvilket lige præcis kan være problemet ved knogleskørhed: At man måske har indtaget masser af kalk, men mangler de stoffer, der skal få kalken ind i selve knoglen.

Brændenælde fås både i tørret form, der kan bruges i te eller bagværk eller som praktiske Brændenælde kapsler (dåse med 90 kapsler).

Begge dele forhandles af helsekostforretninger.

Forrige artikelLungeforeningen: Hold dig fysisk aktiv og stærk under corona krisen

Næste artikelHelseteket: Olivenblade