Nyheder

København går foran med skolemad og økologi

19. august 2009

I dag lancerer København sin nye ordning for skolemad – EAT. Økologisk Landsforening roser ordningen for at fremme kvalitet og økologi i børnenes mad og opfordrer de københavnske forældre til at bakke op om initiativet. Maden vil være 75 procent økologisk og bidrage til læringsmiljøet og trivslen for både elever og lærer

I dag rykker Københavns nye skolemadsordning EAT ind på skolerne i Københavns Kommune. Skolemaden får en ny betydning rundt omkring på skolerne og vil gribe markant ind i skolehverdagen på forskellig vis.

Økologisk Landsforening roser initiativet, og formanden håber, at EAT vil møde stor opbakning blandt forældrene i København.

– Det er flot, at Københavns Kommune går foran på økologiområdet. Forbrugeranalyser viser, at børnefamilierne har stor fokus på økologi i deres fødevarevalg. Jeg håber derfor, der vil være masser af opbakning fra hjemmene til en økologisk madordning i skolerne, siger Evald Vestergaard, der er formand for Økologisk Landsforening, og fortsætter:

– Kommunen og Københavns Madhus har gjort forarbejdet, børnene og de køkkenansvarlige er engagerede, og nu er det op til forældrene at gribe chancen og sikre, at deres børn får et sundt, nærende, og miljøvenligt måltid økologisk mad.

Maden tilberedes i et centralkøkken og leveres ud til modtagerkøkkener på skolerne, hvor elever fra overbygningen sørger for at anrette den. De bringer maden ud i klasserne til de yngre elever, mens elever fra udskolingen selv henter deres mad i madboden og spiser den i omgivelser, som er særligt indrettet til dem. Målet er, at de store elever på skolerne skal indrette deres eget loungeområde.

Inspiration for andre kommuner

EAT-konceptet er udviklet i et samarbejde mellem Københavns Madhus, Børne- og Ungdomsforvaltningen samt mange elever og medarbejdere på skolerne. Evald Vestergaard opfordrer andre kommuner og staten til at lade sig inspirere.

– Jeg vil opfordre landets andre kommuner til at tage på studietur til København og se, hvordan de gør. Og jeg vil opfordre staten til at bakke op om kommunerne, for eksempel ved at gøre det lettere for kommunerne at søge fødevareministeriets ordning for medfinansiering af omkostninger ved omlægning af storkøkkener til økologi – og til at sætte mål for at gøre offentlig bespisning økologisk over hele landet, siger Evald Vestergaard.

EAT-konceptet er udviklet i et samarbejde mellem Københavns Madhus, Børne- og Ungdomsforvaltningen samt mange elever og medarbejdere på skolerne. Skolerne får ekstra ressourcer til at løfte opgaven og desuden råd og vejledning til at organisere skolemaden som en integreret del af skolens virke.

Undersøgelse: Økologisk skolemad er ofte sundere

I foråret viste en undersøgelse foretaget af Fødevareinstituttet på DTU og Aalborg Universitet, at skoler med økologiske madordninger oftere har en mad- og måltidspolitik, oftere har et ernæringsudvalg og oftere kostberegner deres menuer. De økologisk ordninger har desuden øget deres udbud af frugt og grønt mere over de seneste fem år sammenlignet med skoler uden økologi i maden.

– Økologiske kostprojekter fører typisk til mere groft brød og mere af årstidens frugt og grønt. Men også til øget omtanke, mere debat om maden og flere oplyste og bevidste valg«, siger professor, forsker og projektleder Bent Egberg Mikkelsen fra Aalborg Universitet.

Kilde: okokogi.dk

(oprettet 20. august 2009)

Forrige artikelStofskifte – for lavt

Næste artikelForsker: Sliksyge kan trænes væk