Nyheder

Kød øger risikoen for kræft

27. juni 2022

Danskerne hører til blandt verdens mest kødspisende folk, men for meget og for fedt kød kan give flere forskellige former for kræft.

Kød kan være kræftfremkaldende, og danskerne bør spise mindre og bedre kød. Det ventes ifølge Landbrugsrådet at være konklusionerne i en ny international rapport om kost og kræft, som World Cancer Reseach Fund (WCRF) og American Institute for Cancer Research (AICR) står bag. Rapporten offentliggøres først 1. november, men ifølge forskningsleder Kim Overvad fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Århus Universitetshospital har flere danske undersøgelser dokumenteret en sammenhæng mellem kød og kræft. “Særligt risikoen for kræft i tyktarmen ser ud til at vokse, hvis man spiser meget kød. Men også risikoen for kræft i blæren og nyrerne øges, ligesom de mættede fedtsyrer i kød spiller en rolle for f.eks. brystkræft,” fortæller Kim Overvad til det nye nummer af Landbrugsraadets nyhedsbrev Food Culture. Kødglade danskere Danskerne hører til nogle af de mest kødglade mennesker. Vi spiser mest svinekød – forbruget pr. indbygger viser dog en svag faldende tendens i disse år – mens oksekød rangerer på andenpladsen over foretrukne kødtyper. Og i modsætning til mange andre lande stiger vores forbrug af oksekød fortsat. Der spises mindst fjerkrækød herhjemme, men forbruget er steget kraftigt de senere år. Ifølge Kim Overvad er det næppe realistisk at få danskerne til helt at droppe kød. I stedet bør danskerne fokusere på den samlede kost og finde en fornuftig måde at spise kød på – med måde. “Vi skal ikke blive så forskrækkede, at vi f.eks. begynder at lave frikadeller af så fedtfattigt kød, at der ikke længere er tale om frikadeller. Man bør i stedet skære ned på mængden og sørge for at spise noget ordentligt til,” fastslår Kim Overvad. Farlige mættede fedtsyrer Skurken i kødet er især de mættede fedtsyrer, som kød fra køer og svin indeholder. Kyllingekød og fisk er med sine flerumættede fedtsyrer sundere set i forhold til risikoen for kræft. Men alle typer kød kan danne kræftfremkaldende stoffer ved tilberedningen. “Mange steger deres kød for hårdt og for længe, og det betyder, at der udvikles skadelige stoffer. Men det er et sted, hvor den enkelte forbruger med lidt omtanke kan reducere risikoen,” siger Kim Overvad. Behov for mere forskning Han understreger, at der fortsat mangler forskning. “Vi har lavet undersøgelser, der viser, at folk, der spiser meget kød, har en øget risiko for nogle typer af kræft. Men der er også masser af mennesker, der spiser meget kød og ikke får kræft. En del af forklaringen er nok, at det handler om hele måltidet og hele personen, men vi skal have mere indsigt, før vi kan konkludere noget, fastslår han. Kilde: Jyllands Posten

Forrige artikelC-Vitamin hæmmer kræft, men hvordan

Næste artikelKorn sprøjtes med hormonskadelige stoffer