Nyheder

Køb dig fra de huslige pligter og bliv lykkeligere

6. august 2017

Man siger, at man ikke kan købe sig til lykke. Alligevel påviser et nyt studie, offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PNAS, at hvis man bruger sine penge på eksempelvis rengøringshjælp, kan det gøre dig lykkeligere. 

Hverdagen kommer snigende efter sommerferien, og hjemme lurer hverdagen med de sure daglige pligter. Mange kunne efter en lang og afslappende ferie fristes til at ønske sig en eller anden form for hjælp til hverdagens gøremål.

Elizabeth Dunn, professor ved Department of Psychology ved University of British Columbia, Canada, og hovedforfatter af det nye studie ’Buying time promotes happiness’ mener ikke, det er en dum idé at investere i hjælp til dagligdagspligter for dermed at få mere tid til hinanden.

Balance mellem arbejds- og familieliv

Studiet viser, at de adspurgte fra hhv. Canada, Danmark og Holland som får hjælp til diverse dagligdagspligter angiver, at de er mere lykkelige, end dem, som ikke får hjælp.

Det er altid en balance, når man snakker tid og penge. For studiet viser samtidigt, at de, som bruger mange penge på serviceydelser, ikke er specielt lykkeligere end gennemsnittet.

Bent Greve, der er professor og lykkeforsker ved Institut for Samfundsvidenskab og erhverv mener, grunden kan være, at de, som har råd til at betale sig fra alt form for husligt arbejde, arbejder i en grad, der gør, at man ikke har tid til at få arbejdsliv og familieliv til at harmonere på en måde, der gør dem lykkelige.

Materielle goder frem for ekstra tid?

Nogle gange kan man ikke lade være med at tænke, at man ville være en del gladere, hvis nu man havde en ny Audi , eller hvis man kunne bytte sit 40 tommer fjernsyn ud med en nyere 50 tommer model. Men man skal måske lige stoppe op og overveje, hvad man bruger sine penge på i jagten mod et lykkeligere liv.

I et forsøg gav man 60 deltagere 40$, hvor de den ene uge skulle købe noget materielt, og den anden skulle de købe sig til mere tid ved f.eks. at ordnet rengøringen af andre. Resultatet blev, at folk følte sig betydeligt mere lykkelige i den uge, hvor de havde mere tid.

Det er derfor også bemærkelsesværdigt, at ud af 98 personer i en rundspørge ville kun 2 pct. bruge 40$ til at købe sig til mere tid.

Prisen for et lykkeligere liv

Det viser sig, at ud af 6000 deltagere, der har råd til hushjælp, er der kun 28 pct., der benytter sig af muligheden. Elisabeth Dunn mener, at de, som har råd til en hjælpende hånd, burde benytte sig af muligheden, for simpelthen ikke at snyde sig selv for den lykkefølelse, det giver, når man pludselig har frigjort sig selv fra rengøringen.

 

Samtidigt er det ikke alle mennesker, der har økonomisk råderum til sådanne ydelser, og derfor understreger lykkeforsker Bent Greve, at man ikke bør udskifte sommerferien til Sydfrankrig med rengøringshjælp, for i bund og grund handler det om at have tid med dem, man elsker.

 

Kilde: Videnskab.dk

 

 

 

Forrige artikel6 boost til din hukommelse

Næste artikelBasisk kost kan give flere og bedre graviditeter

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.