Nyheder

Koffein holder op med at virke

14. juni 2010

Morgenkaffe, eftermiddagskaffe, aftenkaffe – jo mere du hælder ind af koffeinholdige drikke, jo længere skal du kigge efter kicket.

Måske kender du det selv – eller du kender nogen, der har det sådan – at man lever med overbevisningen om, at man bare ikke kan vågne op, før dagens første kop kaffe er kommet indenbords?

Men hvis du er fast kaffedrikker, får du slet ikke det eftertragtede kaffekick. I følge britiske forskere i tidsskriftet Neuropsychopharmacology drikker du dig bare fra abstinenserne efter en nats søvn med din morgenkaffe.

Koffeinabstinenser er typisk hovedpine og uro, som folk, der drikker meget kaffe får, når koffeinen udebliver.

Kaffedrikkere jagter kick fra koffein

Koffein har ry for at kvikke op – og den effekt får du også fra kaffe, sort te, chokolade og koffeinlæskedrikke – hvis du kun drikker lidt eller slet ingen koffeindrikke normalt.

– Mennesker, som drikker kaffe regelmæssigt, føler sig opkvikket, når de tager deres morgenkaffe. Men forskning tyder på, at dette snarere er en ophævelse af den træthed, man oplever, når niveauet af koffein falder i kroppen, skriver professor Peter Rogers fra Bristol University.

Vil undgå underskud af koffein

Forskerne har lavet et forsøg med 379 deltagere. Halvdelen fra dagligt en til seks kopper kaffe, mens den anden halvdel helst undgik drikke med koffein. Alle deltagere skulle holde sig fra koffeindrikke i 16 timer, hvorefter halvdelen fik 100 mg espressokaffe og den anden halvdel fik en placebodrik.

De faste kaffedrikkere, der måtte nøjes med placebo, fik hovedpine og oplevede faldende opmærksomhed. Ingen fra den rigtige kaffe-gruppe oplevede disse symptomer. Til gengæld var kvikheden hos kaffedrikkerne, der fik kaffe, ikke større end hos den gruppe af placebo-gruppen, der ikke drak kaffe til daglig.

Forskerne konkluderer derfor, at når kaffedrikkere drikker kaffe om morgenen og føler en opvågning, er det fordi, de går fra minus på kontoen til nul og ikke fra nul til plus på kvikhed. Som fast kaffedrikker, skal du altså have dit skud koffein, for at komme tilbage i normalposition oven på dine abstinenser.

Koffein kræver mere koffein

Som kaffedrikker risikerer du altså at skulle have stadigt mere koffein for at undgå abstinenser.

– Men hvis du ikke er fast kaffedrikker, kan du måske få et kick ud af en eller to kopper kaffe. Men ligeså snart du er en fast kaffedrikker, er du inde i en cyklus omkring at ophæve abstinenser, siger Peter Rogers til BBC News.

Forskerne opdagede også, at mennesker, som er genetisk disponerede for et højt stressniveau gerne drikker koffeinholdige drikke. Dette kunne være tegn på, at en let forøgelse af stressniveauet kan være en del af den behagelig rus, som koffein kan give.

Kilde: bbc.co.uk (Oprettet den 14. Juni 2010)

Forrige artikelLivsstilsmedicin breder sig blandt danskerne

Næste artikelHumor giver længere liv