Krop

Kolesterol-behandling: Røde ris, medicin eller vitaminer?

6. november 2011

Vil du selv tage kolesterolsænkende medicin? Selv blandt læger er svarene og holdningerne vidt forskellige.

Allan Axelsen: Medicin og bøn

Den praktiserende læge, Allan Axelsen, som er blevet kendt for også at bruge bøn i behandling af sine patienter, er positiv over for kolesterolsænkende medicin.

– Jeg interesserer mig en del for kolesterol og er klar tilhænger af medicinen. Gerne sammen med kostomlægning. Jeg tager selv medicin for mit kolesterol, som ikke er så voldsomt højt, siger Allan Axelsen.

Han har tidligere været 1. reservelæge i Brædstrup på en medicinsk afdeling i syv år. Men i dag er han praktiserende læge i Århus og interesserer sig især for “medicinske sygdomme”, for eksempel blodtryk, hjerte- og lungesygdomme og sukkersyge.

– I England lavede sundhedsmyndighederne et studie – uafhængigt af lægemiddelfirmaerne – hvor 20.000 englændere i fem år spiste enten kolesterolsænkende medicin eller antioxidanter, for at se hvad der virkede. Man sammenlignede med kalktabletter. Efter fem år var der lige mange døde af hjertesygdomme og alle andre sygdomme i grupperne, der spiste kalktabletter (placebo), og dem der spiste antioxidanter. Men der var 27 pct. færre døde i gruppen, der fik kolesterolsænkende medicin. Herefter blev det håndkøbshåndkøbsmedicin i England. Det var et stort og grundigt studie, og  bivirkningerne hos de 10.000 englændere, der tog medicinen, var på niveau med dem, der spiste kalktabletter eller antioxidanter, oplyser Allan Axelsen.

Han råder til, at man rådfører sig med sin egen læge om dette emne.

– Men hvis man har et lidt højt kolesterol og får dårlig samvittighed, hver gang man spiser en is eller en ostemad, ja, så er det bedre at nappe en pille efter tandbørstningen og så få styr på det kolesteroltal, mener han.

Charlotte Bech: Røde ris og meditation

Læge, forfatter og meditationslærer, Charlotte Bech, vil aldrig tage kolesterolsænkende medicin.

– Der er for mange bivirkninger ved kolesterolsænkende medicin, som for eksempel søvnforstyrrelser, depression, hukommelsestab, mavesmerter, kvalme, leverpåvirkning, lungesygdom og problemer med muskelsmerter, ømhed eller svaghed – samt i sjældne tilfælde nyresvigt, siger Charlotte Bech.

I hendes privatkonsultation er målet at få kolesteroltallet ned via naturlige og holistiske midler, så patienterne ikke behøver at tage kolesterolsænkende medicin – eller i det mindste kan reducere dosis.

– Det sker i samarbejde med patientens egen læge, i takt med at vi via blodprøver kan se, at kolesteroltallet falder. Det lykkes i stort set alle tilfælde, siger hun.

Charlotte Bech anbefaler især sund kost og meditation som forebyggelse:

– For de fleste med højt kolesterol vil det være fornuftigt med 2-3 fed friske hvidløg i maden om dagen.

– Det er også godt at spise røde ris. Forskning har vist, at de er særligt gode til at sænke kolesteroltallet. Faktisk er det et aktivt stof, der findes i de røde ris (lovostatin), som man fremstiller syntetisk og kommer i kolesterolsænkende medicin. Ved at spise røde ris kan man ikke alene spare den dyre medicin,  men man kan også undgå syntetiske stoffer og deres bivirkninger. Og så smager de dejligt!

Hvor meget, man bør spise, afhænger af, hvor forhøjet kolesteroltallet er, men for de fleste er det nok med en deciliter kogte røde ris en gang om dagen i en måned, og herpå tre gange om ugen, fortæller Charlotte Bech.

Derudover tilslutter hun sig også de mere almindeligt udbredte madråd:

– Forskning har også vist, at det især er godt at indtage fiberholdige fødevarer og sunde fedtstoffer (avocado, oliven, nødder, mandler, rapsolie, olivenolie) samt at undgå eller begrænse usunde fedtstoffer (kød, fjerkræ, transfedtsyrer, harsk fedt).

Anbefalelsesværdige fiberholdige fødevarer er også: Bønner, ærter, linser, fuldkornsprodukter, grønt, frugt, kerner, frø, krydderier, krydderurter, klid og kim fra alle kornsorter. Især byg er en god kilde til fibre.

– Til gengæld bør man så vidt muligt undgå at spise fedt og kager – især om aftenen, fordi fordøjelsen så ikke kan nå at omsætte og fordøje det inden søvnen. Det kan derfor blive til dårlig kolesterol i stedet for at blive omdannet til energi, advarer hun.

Charlotte Bech er også fortaler for Transcendental Meditation, som hun underviser i.

– Forskning har vist, at denne meditationsform har en gavnlig effekt på hjertepatienter, siger lægen. Og tilføjer, at hun bestemt også mener, at det er vigtigt at undgå stress.

 

Fakta om røde ris

Røde ris er kendt i fjernøsten og har været spist og brugt i årtusinder. Røde ris er almindelige hvide ris på hvilke, der har groet en gærsvamp, Monascus purpureus. Det er et stof udskilt fra gærsvampen, som så farver risene røde. Når man køber de røde ris, er svampen for længst væk, men  svampen har nået at efterlade visse stoffer (forskellige typer af statiner, herunder lovostatin), som den har udskilt, mens den var på risene. Disse statiner hæmmer visse enzymer og kan på den måde sænke kolesterolindholdet i blodet.

– Man kan købe røde ris, koge dem og spise dem ligesom hvide ris – enten for sig selv eller i sammenkogte, bagte eller stegte retter. Eller man kan købe dem i tabletform. Det er bedst at spise dem i naturlig form, men tabletter kan være mest praktisk på rejser eller i sommerhuset, oplyser lægen,  Charlotte Bech, der også er uddannet i Østens Medicin.

 

Claus Hancke: Hellere vitaminer

Speciallæge i almen medicin, Claus Hancke, Institut for Orthomolekylær Medicin i Lyngby, er ikke i tvivl:

– Jeg kunne ikke drømme om at sænke mit kolesterol.

– Kolesterol er sundt, og det er “livsfarligt med for lavt kolesterol” (Citat fra det lægevidenskabelige tidsskrift Lancet 2001), oplyser han.

Hvis man vil have ordentlig besked, anbefaler Claus Hancke, at man først og fremmest bruger kolesterolforsker, Uffe Ravnskov, som kilde.

– Uffe Ravnskov er en af de få kolesterolforskere i verden, som ikke har eller har haft et konsulentjob i statin-industrien, siger Claus Hancke.

Kolesterolforsker Uffe Ravnskov har skrevet flere bøger om emnet og studeret det i mange år. Han anbefaler i stedet for kolesterolsænkende medicin, at hjertepatienter spiser 2-3 gram C-vitamin og 2000 enheder D-vitamin dagligt – og at de holder sig langt væk fra cigaretter. Men til gengæld sørger for  at løbe sig en lille tur engang imellem. Sund kost og livsstil gavner selvfølgelig alle.

– Man kan finde mere information på www.thincs.org tilføjer Claus Hancke.

På sidstnævnte hjemmeside for det internationale netværk for kolesterolskeptikere, kan man også finde følgende citat: “Cholesterol – to fear or not to fear, that is the question” (At frygte eller ikke at frygte kolesterol – det er spørgsmålet).

Forrige artikelKulørte kikærter

Næste artikelKræftmedicin mod fedme