Kolesterol-behandling: Røde ris, medicin eller vitaminer?

Vil du selv tage kolesterolsænkende medicin? Selv blandt læger er svarene og holdningerne vidt forskellige.

Allan Axelsen: Medicin og bøn

Den praktiserende læge, Allan Axelsen, som er blevet kendt for også at bruge bøn i behandling af sine patienter, er positiv over for kolesterolsænkende medicin.

– Jeg interesserer mig en del for kolesterol og er klar tilhænger af medicinen. Gerne sammen med kostomlægning. Jeg tager selv medicin for mit kolesterol, som ikke er så voldsomt højt, siger Allan Axelsen.

Han har tidligere været 1. reservelæge i Brædstrup på en medicinsk afdeling i syv år. Men i dag er han praktiserende læge i Århus og interesserer sig især for “medicinske sygdomme”, for eksempel blodtryk, hjerte- og lungesygdomme og sukkersyge.

– I England lavede sundhedsmyndighederne et studie – uafhængigt af lægemiddelfirmaerne – hvor 20.000 englændere i fem år spiste enten kolesterolsænkende medicin eller antioxidanter, for at se hvad der virkede. Man sammenlignede med kalktabletter. Efter fem år var der lige mange døde af hjertesygdomme og alle andre sygdomme i grupperne, der spiste kalktabletter (placebo), og dem der spiste antioxidanter. Men der var 27 pct. færre døde i gruppen, der fik kolesterolsænkende medicin. Herefter blev det håndkøbshåndkøbsmedicin i England. Det var et stort og grundigt studie, og  bivirkningerne hos de 10.000 englændere, der tog medicinen, var på niveau med dem, der spiste kalktabletter eller antioxidanter, oplyser Allan Axelsen.

Han råder til, at man rådfører sig med sin egen læge om dette emne.

– Men hvis man har et lidt højt kolesterol og får dårlig samvittighed, hver gang man spiser en is eller en ostemad, ja, så er det bedre at nappe en pille efter tandbørstningen og så få styr på det kolesteroltal, mener han.

Charlotte Bech: Røde ris og meditation

Læge, forfatter og meditationslærer, Charlotte Bech, vil aldrig tage kolesterolsænkende medicin.

– Der er for mange bivirkninger ved kolesterolsænkende medicin, som for eksempel søvnforstyrrelser, depression, hukommelsestab, mavesmerter, kvalme, leverpåvirkning, lungesygdom og problemer med muskelsmerter, ømhed eller svaghed – samt i sjældne tilfælde nyresvigt, siger Charlotte Bech.

I hendes privatkonsultation er målet at få kolesteroltallet ned via naturlige og holistiske midler, så patienterne ikke behøver at tage kolesterolsænkende medicin – eller i det mindste kan reducere dosis.

– Det sker i samarbejde med patientens egen læge, i takt med at vi via blodprøver kan se, at kolesteroltallet falder. Det lykkes i stort set alle tilfælde, siger hun.

Charlotte Bech anbefaler især sund kost og meditation som forebyggelse:

– For de fleste med højt kolesterol vil det være fornuftigt med 2-3 fed friske hvidløg i maden om dagen.

– Det er også godt at spise røde ris. Forskning har vist, at de er særligt gode til at sænke kolesteroltallet. Faktisk er det et aktivt stof, der findes i de røde ris (lovostatin), som man fremstiller syntetisk og kommer i kolesterolsænkende medicin. Ved at spise røde ris kan man ikke alene spare den dyre medicin,  men man kan også undgå syntetiske stoffer og deres bivirkninger. Og så smager de dejligt!

Hvor meget, man bør spise, afhænger af, hvor forhøjet kolesteroltallet er, men for de fleste er det nok med en deciliter kogte røde ris en gang om dagen i en måned, og herpå tre gange om ugen, fortæller Charlotte Bech.

Derudover tilslutter hun sig også de mere almindeligt udbredte madråd:

– Forskning har også vist, at det især er godt at indtage fiberholdige fødevarer og sunde fedtstoffer (avocado, oliven, nødder, mandler, rapsolie, olivenolie) samt at undgå eller begrænse usunde fedtstoffer (kød, fjerkræ, transfedtsyrer, harsk fedt).

Anbefalelsesværdige fiberholdige fødevarer er også: Bønner, ærter, linser, fuldkornsprodukter, grønt, frugt, kerner, frø, krydderier, krydderurter, klid og kim fra alle kornsorter. Især byg er en god kilde til fibre.

– Til gengæld bør man så vidt muligt undgå at spise fedt og kager – især om aftenen, fordi fordøjelsen så ikke kan nå at omsætte og fordøje det inden søvnen. Det kan derfor blive til dårlig kolesterol i stedet for at blive omdannet til energi, advarer hun.

Charlotte Bech er også fortaler for Transcendental Meditation, som hun underviser i.

– Forskning har vist, at denne meditationsform har en gavnlig effekt på hjertepatienter, siger lægen. Og tilføjer, at hun bestemt også mener, at det er vigtigt at undgå stress.

 

Fakta om røde ris

Røde ris er kendt i fjernøsten og har været spist og brugt i årtusinder. Røde ris er almindelige hvide ris på hvilke, der har groet en gærsvamp, Monascus purpureus. Det er et stof udskilt fra gærsvampen, som så farver risene røde. Når man køber de røde ris, er svampen for længst væk, men  svampen har nået at efterlade visse stoffer (forskellige typer af statiner, herunder lovostatin), som den har udskilt, mens den var på risene. Disse statiner hæmmer visse enzymer og kan på den måde sænke kolesterolindholdet i blodet.

– Man kan købe røde ris, koge dem og spise dem ligesom hvide ris – enten for sig selv eller i sammenkogte, bagte eller stegte retter. Eller man kan købe dem i tabletform. Det er bedst at spise dem i naturlig form, men tabletter kan være mest praktisk på rejser eller i sommerhuset, oplyser lægen,  Charlotte Bech, der også er uddannet i Østens Medicin.

 

Claus Hancke: Hellere vitaminer

Speciallæge i almen medicin, Claus Hancke, Institut for Orthomolekylær Medicin i Lyngby, er ikke i tvivl:

– Jeg kunne ikke drømme om at sænke mit kolesterol.

– Kolesterol er sundt, og det er “livsfarligt med for lavt kolesterol” (Citat fra det lægevidenskabelige tidsskrift Lancet 2001), oplyser han.

Hvis man vil have ordentlig besked, anbefaler Claus Hancke, at man først og fremmest bruger kolesterolforsker, Uffe Ravnskov, som kilde.

– Uffe Ravnskov er en af de få kolesterolforskere i verden, som ikke har eller har haft et konsulentjob i statin-industrien, siger Claus Hancke.

Kolesterolforsker Uffe Ravnskov har skrevet flere bøger om emnet og studeret det i mange år. Han anbefaler i stedet for kolesterolsænkende medicin, at hjertepatienter spiser 2-3 gram C-vitamin og 2000 enheder D-vitamin dagligt – og at de holder sig langt væk fra cigaretter. Men til gengæld sørger for  at løbe sig en lille tur engang imellem. Sund kost og livsstil gavner selvfølgelig alle.

– Man kan finde mere information på www.thincs.org tilføjer Claus Hancke.

På sidstnævnte hjemmeside for det internationale netværk for kolesterolskeptikere, kan man også finde følgende citat: “Cholesterol – to fear or not to fear, that is the question” (At frygte eller ikke at frygte kolesterol – det er spørgsmålet).

10 kommentarer

 • Kirsten Bjørnild siger:

  Dejligt at læse og meget oplysende!

 • Rita Giversen siger:

  Tak for rigtig god og spændende oplysninger mit kolesterol er forhøjet – jeg har sagt nej til medicin og jeg vil forsøge og bruge de muligheder som I skriver om jeg mener at vi skal finde årsagen og ikke bare tage medicin – så jeg prøver – endnu engan tusind tak for rådene. Mange venlige hilsner Rita Giversen

 • Minna Brandt Møller siger:

  Tak for rigtig gode oplysninger. Har i 2012 taget statiner i 3 mndr for forhøjet kolesterol. Fik som bivirkning forhøjet mit levertal 11 gange end før plus flere alvorlige bihulebetændelser. Har siden nægtet at tage statiner, selvom jeg stadig har forhøjet kolesterol. Jeg vandrer meget og spiser sundt. Tak for rådene. Er startet med at spise røde ris og glæder mig til næste blodprøve.
  Venligste hilsner
  Minna Brandt Møller

  • ulla siger:

   Hej Minna, normaliserede dine tal sig af sig selv?

  • ingeliseziegler siger:

   jeg tager røde ris tit ofte på rugbrød bare men tit til alt mad også koldt rart at se om 2 md hos lægen om kolesterol tal er bedre.

 • Kirsten Matzen siger:

  Også tak herfra med forskellige vinkler. Jeg vil også forsøge at undgå medicin ved at skrue op for kondition og kostomlægning

 • Aase Græsborg siger:

  Jeg er arveligt belastet mht. kolesterol i blodet. Jeg har taget kolesterolsænkende medicin gennem en del år. Jeg er imidlertid stoppet, da jeg ikke kunne tåle det. Efter en lang periode uden behandling, blev jeg anbefalet Rød ris. Jeg fik målt mine tal til totalt 9,5 før jeg startede på Rød ris tabletter. Efter en måned på disse blev jeg anbefalet Rec’activ, som, ud over Rød ris, indeholder Lactobacilliys, E og B vitaminer, folsyre samt Q10. Efter i alt 3 mdr. fik jeg igen målt mine kolesteroltal. Nu var totalkolesterol faldet til 5,9.

 • Ruth Fuglsang siger:

  Jeg er også arveligt belastet mht. høj kolesterol. Det blev konstateret i på OUH, ifm. indlæggelse på Neurologisk afdeling. Jeg havde været sygemeldt med stres, og var meget syg. Jeg havde 5 år tidligere haft et trafikuheld, med bl. whiplash. Jeg var voldsomt smerteplaget med , hvad lægerne kaldte diffuse symptomer. Kort fortalt tog vi min søn og datter mig med på privathospital, hvor jeg fik skannet hoved og ryg. Jeg havde haft 2 blodpropper i hjernen. Jeg fik sm en del af behandlingen kolesterol sænkende medicin m. Statiner, som jeg slet ikke kunne tåle. Senere fik jeg Zarathor, og det kunne jeg leve med indti dosis blev sat op til det dobbelte 20 ml.
  Herfra startede bivirkningerne. Jeg fravalgte medicinen, og fik et betydeligt bedre liv. Jeg havde stadig me’n af blodpropperne og havde troet det hele var herfra. Men herfra gik det fremad.
  I sidste uge fik jeg mit årlige sundhedstjek, og da var det samlede kolesterol steget til 8,1 HDL var på 3,1, triglycerider 0,76. Jeg ved ikke helt om jeg skal være bekymret. Jeg har spist mange æg i det sidste år. Det vil jeg ændre (det er det eneste jeg kan komme på, og så er jeg startet med at spise Røde ris.
  Jeg skal hav taget en ny blodprøve i november.

 • Mikkel Kristiansen siger:

  Kan kun tilslutte mig anbefalingen om at læse Uffe Ravnskovs bøger, de vil effektivt mane kolesterolangsten til livs. Angsten bygger på falske præmisser, der svarer til at påstå, at det er gule fingre, der fører til lungekræft, fordi mange mennesker der får lungekræft har gule fingre. Altså må vi finde et rensemiddel, der effektivt fjerner de gule fingre! Forskning viser, at er du over 60-70 år, så er et “for højt kolesteroltal” en fordel, gennemsnitligt lever du længere end dem, der har lavt kolesterol. Og er du kvinde er dit kolesteroltal ret ligegyldigt i det hele taget. I mange af de forsøg, der er udført, har der desuden ikke været statistisk belæg for at konkludere, at statiner har haft nogen effekt på hjerte-karsygdomme overhovedet, da man ikke har taget højde for, at der også skete en kostomlægning, rygestop, motion, alder osv. Forskningen ser ud til, at have tangeret bedrageri med manipulerede tal og udeladelser med den hensigt at få som mange som muligt i behandling. Ikke for folkesundhedens skyld, men fordi det er en multimilliardforretning. Men læs bøgerne, begynd evt. med “Kolesterol-myter og realiteter”, og læg ikke dig selv, men angsten i graven. By the way, jeg har ikke nogen økonomisk interesse i at promovere Uffe Ravnskov. Kolesterolforskere (hvis de overhovedet fortjener den betegnelse) i massevis har til gengæld haft store økonomiske fordele i at promovere statin.

 • ulla siger:

  Jeg er fuldstændig rystet – mine kolesterol tal var forhøjet 0,1 og så fik jeg statiner som jeg har taget i snart et år uden at tænke mig om. Nu har jeg uden at tænke mig om i ½ år taget magnesium og Q10 oveni for at holde de smerter jeg har ud i forbindelse med dagligt løb. Jeg er stoppet med dem fordi jeg fik det så skidt at jeg ikke kan tage dem. Jeg har fået det bedre, men har stadig nogle smerter. Og så har jeg nu fået blodprøver tilbage og mine tal for urinprøve og albumin er på over 40 fra 3 i november? Er der nyreskade af statiner og hvad gør jeg ved det?

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *