Kolesterolsænkende medicin til alle?

Jeg har læst i avisen, at man nu vil til at ordinere kolesterolsænkende medicin til mennesker, der ikke har forhøjet kolesterol, men kun tegn i blodprøver på, at der er en betændelse i kroppen. Det skulle kunne forebygge tusindvis af blodpropper og dødsfald. Jeg oplever også, at mange af mine bekendte, som er raske og lever sundt, får kolesterolsænkende statiner. Flere af dem har fået det dårligt, efter at de er begyndt på dem. Er der virkelig så store fordele ved at få denne medicin?

Den skeptiske


Kolesterol er et livsvigtigt fedtstof med mange vigtige funktioner. Vi har kolesterol i vores cellevægge, hjerne og nervesystem, og det er det såkaldt ”dårlige” LDL-kolesterol, vi danner vores hormoner ud fra. LDL-kolesterol er også med til at reparere vores pulsårer og er kun et problem, hvis det bliver forharsket/oxideret. Får vi nok antioxidanter gennem en sund kost med mange grønsager, bær og frugter, og sørger vi for at tage kosttilskud og få nok af de sunde fedt, vil vores kolesterol kun gavne os. Ældre mennesker lever længere med højt kolesterol end med lavt. Man skal undgå tobaksrygning, margarine, hvidt sukker og for meget mælkefedt (undtagen økologisk, kærnet smør, der indeholder mange gode fedtsyrer). Ellers betyder kostens indhold af kolesterol ikke noget. Spiser man en kost med meget kolesterol, nedsætter leveren blot sin egen produktion af det. Så man kan roligt spise æg, rejer m.m.

Kolesterol er således ikke et problem, når det gælder blodpropper og åreforkalkning. Det er mangel på antioxidanter og betændelsesagtige reaktioner i kroppen derimod. Man kan måle inflammation ved blodprøven C-reaktivt protein, CRP, der skal holdes nede.

Den egentlige virkning af de kolesterolsænkende statiner er, at de modvirker inflammation. Men prisen er høj, både for medicinen og i form af en række skadelige bivirkninger. Statinerne stopper for kroppens dannelse af det værdifulde hjælpeenzym Q10, som blandt andet er en kraftig antioxidant og nødvendigt for, at cellernes ”kraftværker” (mitokondrierne) kan danne energi. Enhver celle er som et batteri, og dannes der ikke nok energi, bliver cellerne ”flade”. Ved mangel på Q10 stiger bl.a. risikoen for hjertesvækkelse og hjertesvigt.

Statinerne har også en række bivirkninger, som på grund af manglende indberetninger fra læger og patienter ikke er kommet frem. En fjerdedel af dem, der får statiner, oplever problemer med musklerne i form af smerter og svækkelse. Mindst lige så mange bliver impotente. Flere og flere får problemer med nervebetændelse, og det kan også gå ud over leveren og øjnene (grå stær samt nethinden hos diabetikere). Et finsk studie har vist, at statinerne øger risikoen for type 2 sukkersyge. Meget tyder også på, at statinbehandling kan gå ud over hukommelsen og evnen til at koncentrere sig. Midlerne stimulerer også dannelsen af nye blodkar, hvilket kan være fint i f.eks. hjertet, men meget dårligt, hvis det sker i kræftsvulster. Nye forsøg tyder da også på, at statiner kan øge risikoen for kræft.

Statinet Crestor nedsatte i forsøget CRP-tallet med 37 pct., men der er mange ting, der kan nedsætte CRP på naturlig vis. E-vitamin kan nedsætte CRP med 32 pct. og C-vitamin med 25,3 pct. Fiskeolie, B-vitaminer, artiskok, chili, aronia og andre mørke bær, olivenolie, omega-3 fedtsyrer, policosanol, curcumin, andre krydderier, bær og en kost med de 600 gram grønt og frugt af god kvalitet, som vi alle burde spise, kan også.

Læs mere om kolesterol og om inflammation på www.dsgnet.dk

Venlig hilsen Carsten

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*