Kollegerne holder mig udenfor

Jeg har et problem, som jeg håber, du kan give mig nogle gode input til at løse.

Jeg er rigtig glad for mit arbejde: Kan både lide mine opgaver, min chef og arbejdspladsen. Dog føler jeg, at ét problem begynder at fylde mere og mere. Vi arbejder i teams ud fra vores faglige baggrund, og jeg er i team med to kolleger, som jeg føler holder mig udenfor.

Jeg har generelt et godt forhold til mine kolleger – egentlig også til de to i mit team, når jeg har dem hver for sig. Men jeg har flere gange oplevet, at de har holdt møder om sager, som vi alle tre burde være ind over, de kommer med kommentarer, som antyder, at jeg ikke har styr på tingene (selvom der ikke er noget at komme efter), og er ofte meget enige om at være uenige med mig. I starten slog jeg det hen med, at jeg bare var lidt småparanoid, men nu er andre også begyndt at bemærke det.

Jeg vil endnu ikke kalde det voksen-mobning, men det fylder rigtig meget for mig. Jeg vil dog nødigt opgive mit job på den konto eller have, at min chef får indtrykket af, at jeg ikke kan samarbejde.

Den forvirrede medarbejder


 


 

Tusind tak for dit spørgsmål. Dit spørgsmål er meget relevant, det er bestemt ikke første gang, jeg hører om det “fænomen”.

Først og fremmest hæfter jeg mig ved, at du er glad ved dit arbejde, at du føler dig tryg ved, at du gør et godt stykke arbejde, og at du er glad for din chef. Dvs. at dit udgangspunkt for at gøre noget ved sagen er virkelig godt, og du har noget at kæmpe for, da du ikke har lyst til bare at søge et andet arbejde. Mange gange løser det heller ikke vores problemer, enten flytter katten med, eller der dukker noget andet op. Så tiden er inde til at tage tyren ved hornene og lære, hvordan du griber denne type situationer an.

Når vi har konflikter eller komplicerede relationer kan det være utroligt svært at få taget hul på problemet, fordi vi er bange for konsekvenserne: f.eks. vil jeg blive betragtet som usamarbejdsvillig, eller blive frosset endnu mere?

Mit råd til dig er ganske enkelt: Gå til din chef, og læg stille og roligt kortene på bordet. Du får sandsynligvis ikke noget ud af at tage situationen direkte med dine to teamkollegaer, de vil sandsynligvis blot holde på deres, og måske bliver konflikten blot forværret. Når du taler med din chef, er det vigtigt, at du taler ud fra dig selv – hvordan du har det, dine tanker og følelser – undgå at anklage som sådan. Formålet med dit møde er, at din chef kan se, at du er løsningsorienteret, og at chefen tager hånd om sagen. HVIS det skulle være dig, der er “paranoid” eller presset, har du jo også brug for din chefs hjælp til at få fastlagt, at der ikke er noget at være paranoid over, og evt. flytte dig til et andet team eller arbejdsområde. Hvis der reelt er tale om mobning, vil chefen være den eneste, som dine to kolleger vil (er nødt til at) lytte til.

Når du tager sagen op, skal du være indstillet på, at chefen kan indkalde til et “mæglingsmøde” mellem dig og dine to kolleger – og her er det igen vigtigt, at du holder dig til det, du ved med sikkerhed: hvordan du har det og oplever det. Du kan nævne eksempler, hvor du har oplevet det, du taler om, men vær meget konkret og undgå at fortolke på betydningen af hentydninger osv. Det vigtigste er faktisk at få dine kolleger ud af busken, lade dem tale og fortælle deres side af sagen – både for at få deres eventuelle skjulte negative holdninger til dig frem i lyset, men også for at du kan finde ud af, hvad det er, de tænker. Du skal have så meget viden om dem og deres udgangspunkt som muligt, for at forstå dem og samarbejde med dem – uanset hvordan situationen forholder sig.

God arbejdslyst.

Venligste hilsner

Birgitte

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*