Nyheder

Kom af med forkølelsen

20. december 2011

Det er højsæson for forkølelse. Vi giver en oversigt over de naturlige kure, så du kan blive frisk igen.

 

Hvis du vil undgå forkølelse, er masser af vitaminer ikke nødvendigvis det mest virksomme, præventive middel. Det mest virksomme middel er såmænd vand og sæbe. Vask hænderne grundigt og jævnligt, særligt før du skal spise. Hænderne kan rumme mange bakterier, og når du gnider dig i øjnene eller rører ved mad, du skal spise, overfører du bakterierne til slimhinderne.

Men hvis du har fået en tæt næse, er der flere naturlige måder at afkorte sygdommens levetid – og der er også andre midler, der kan nedsætte risikoen for at blive tæt i næsen.

Hvidløg mod snottet næse

Hvidløgs effekt på forkølelse er endnu ikke undersøgt til bunds, men en forholdsvis ny, engelsk undersøgelse viste, at hvidløgsspisere havde markant færre og kortere forkølelser end kontrolgruppen. Så der er god grund til at spise masser af hvidløg – og gerne rå. Hak f.eks. en håndfuld persille fint og tilsæt et finthakket hvidløg og citronskal fra én citron. Blandingen er et smagfuldt og sundt tilskud til de fleste kødretter.

D-vitamin har også effekt på forkølelse

Hvis du får for lidt D-vitamin, øger du risikoen for at pådrage dig en forkølelse. Det viser nye  forskningsresultater. Alt for mange danskere får for lidt D-vitamin i vinterhalvåret, hvor solens stråler ikke i tilstrækkelig har indvirkning på kroppens egen dannelse af vitaminet.

Echinacea hjælper mod forkølelse

Echinacea – eller rød solhat – er et homøpatisk lægemiddel, der er udvundet af blomstens rod. Midlets effekt på forkølelser er temmelig veldokumenteret, og ifølge nyere studier kan rød solhat mindske risikoen for en forkølelse med 58 pct. Urten kan også afkorte en forkølelse med i gennemsnit 1,4 dage. Det viser en gennemgang af 14 studier.  Men studierne viser også, at du skal tage midlet så snart, du føler, at en forkølelse er under opsejling, hvis du vil have fuldt effekt af produktet.

Præventiv virkning af C-vitamin 

Det er velkendt, at C-vitamin forebygger forkølelser. Men studier viser også, at C-vitamin ikke har nogen dokumenterbar effekt, hvis du først er blevet forkølet. Du skal altså bruge C-vitaminerne forebyggende. En svensk undersøgelse afslørede, at kvinder, der spiste 200 mg C-vitamin dagligt havde 38 pct. mindre risiko for forkølelser end de kvinder, der blot fik 100 mg.

Forkølelse kan forebygges med probiotika 

Et tilskud af nyttige bakterier, de såkaldte probiotika, kan også forebygge forkølelse. Probiotika bidrager til en sund mave- og tarmfunktion, og eftersom en meget stor del af immunforsvaret er centreret omkring disse kropsfunktioner, kan probiotika altså også forebygge forkølelser. Men tilskuddet gør ikke nogen forskel, hvis du først er blevet ramt af vira.

Kilde: halsa.se

Forrige artikelHelseteket: Klosterurter – starten på det hele

Næste artikelEn sund jul

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.