Nyheder

Kom af med kalkgener uden kemi

Foto: Adobe Stock
16. oktober 2020

Vand er et emne, der har tiltrukket sig opmærksomhed i de senere år. Særligt fund af pesticidrester i vandboringer har skabt debat. Men hvad vi har snakket mindre om, er den måde, vi med kemi arbejder med vandet, for at mindske problemer med kalk. Og med ny teknologi lader det til, at være en unødvendig indsats.

Kalk kan være utrolig generende. Det giver skjolder og problemer med tilkalkning i alt fra vandrør til vaskemaskiner. Derfor arbejder man også med at gøre vandet blødere med et lavere indhold af kalk. Udfordringen med det er de måder, man gør det på. Der er nemlig i dag to udbredte metoder til, hvordan man gør vandet mindre kalkholdigt, som begge handler om at bruge kemi. Metoderne betyder samtidig, at indholdet af natrium i vandet stiger, hvilket heller ikke er sundhedsfremmende. 

Men i en tid, hvor mange mennesker søger væk fra de skrappe kemikalier, for at passe på naturen, er det jo oplagt at spørge sig selv, om der ikke findes andre måder at løse problemet med det hårde vand. Og jo, det er der faktisk. Ny teknologi viser nemlig, at man uden kemi kan omdanne kalkens form. Det betyder, at kalken går fra at være skarpe krystaller, der nemt kan sætte sig fast alle steder, til runde former, der ikke giver de samme problemer. 

Virksomheder som Lagur og Biotech Innovation arbejder allerede med at rense vandet på kemifri og grønnere måder. Og de steder, der har taget teknologien til sig, lader til at gøre det med stor succes. I et indlæg på Watertech skriver seniorforsker fra DTU Bioengineering  Nikolaj Sorgenfrei Blom at både Danmarks største leverandør af bilvaskeanlæg og mindre vandforsyninger allerede har taget springet til stor glæde for dem selv, deres kunder og miljøet.

Folketinget går ind i sagen

Emnet har også fået politisk opmærksomhed. SF har nemlig rejst spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin om de sundhedsmæssige udfordringer ved det bløde vand og måden, det bliver lavet på. Partiet opfordrer regeringen til at lave en lovændring, der skal følge forskerne fra DTU’s anbefalinger om at se på de kemifri løsninger i fremtiden.

Og i en tid, hvor klimaet og verden kræver, at vi tager et kritisk blik på vores forbrug og industrier, er vandforsyningen et oplagt sted at sætte ind, mener seniorforsker Nikolaj Sorgenfrei Blom. Både for at fremme sundheden, mindske påvirkningen fra rensningsprocessen og udnytte og bygge videre på den kemifri teknologi, som han ser, kan have potentiale til meget mere.

Forrige artikelBiodiversiteten i frit fald

Næste artikelMarokkanske gulerødder