Krop

Kom idrætsskader i forkøbet

15. juni 2010

Når du motionerer, er der altid en risiko for at få en idrætsskade. Men hvis du bliver mere bevidst om, hvordan motion virker, og hvad du kan gøre for at reducere risikoen, kan du få glæderne ved motionen uden farerne.

Idrætsskader kan grundlæggende opstå på to forskellige måder. Der kan være tale om en akut idrætsskade, der f.eks. opstår ved, at du får et spark, eller ved at du vrider om på foden. En idrætsskade kan også udvikles gennem længere tids over­belastning. Man skelner derfor mellem akutte skader og overbelastningsskader.

I Danmark forekommer der ca. 750.000 idrætsskader om året, når alle skader uanset graden regnes med. De mange idrætsskader udløser 115.000 besøg på skadestuen. Kvinder har generelt flere idrætsskader end mænd, ligesom unge har flere idrætsskader end ældre. Når man tager højde for antallet af idrætsudøvere samt den tid, man udøver sin idræt, viser en dansk undersøgelse, at håndbold efterfulgt af ishockey har den største hyppighed af skader.

Der findes ikke mange gode videnskabelige undersøgelser af, hvordan antallet af idrætsskader kan reduceres. Idrætsskader opstår gennem et kompliceret samspil mellem mange forskellige faktorer, af hvilke kun nogle er identificeret. Alligevel er der mange ting, du selv kan gøre for at forebygge, at en skade opstår. Naturli giver dig her en 7-punkts­guide til, hvordan du undgår, at skaden opstår:

1. Kend din idrætsgren

Det er afgørende, at du har et indgående kendskab til den idrætsgren, du dyrker. Det er vigtigt, at du er fortrolig med eventuelle redskaber, som benyttes, og du har styr på teknikken, så du ikke laver uhensigtsmæssige bevægelser. Det er ligeledes vigtigt at kende reglerne, så dette ikke er årsagen til, at du skader dig selv eller andre. Sidst skal du være klar over, hvordan de typiske idræts-skader opstår i den pågældende idræt, og hvilke fysiske krav idrætsgrenen stiller til kroppen.

2. Afpasset målsætning mod idrætsskader

Det er vigtigt, at målsætningen for dine idrætsaktiviteter er afstemt i forhold til din kropslige kapacitet. Ofte er det en fordel at opstille målene sammen med en træner eller instruktør, da det kan være vanskeligt at vurdere sin egen kapacitet objektivt. Du kan eventuelt gennemgå en fysisk test for at få et mere præcist billede af din øjeblikkelige fysiske status.

3. Grundtræningen skal være i orden

Uanset hvilken idrætsgren du dyrker, sænkes skadesrisikoen, hvis din grundform er i orden. Hvert år kommer ca. 50.000 danskere til skade på skiferien, hvoraf mange ville kunne undgås, hvis grundformen hos alle danske skiløbere var i orden. Hvis du på forhånd ved, at du skal deltage i f.eks. et firmafodboldstævne, kan du derfor med fordel starte den fysiske træning i god tid forud for stævnet.

4. Kend kravene til beklædning og beskyttelsesudstyr

Hvis du løber, benytter du løbesko, og hvis du kører mountainbike, benytter du selvfølgelig hjelm. Det virker måske banalt, men hvert år kommer mange danskere til skade, fordi de har benyttet forkert beklædning eller manglet sikkerhedsudstyr. Sæt dig derfor grundigt ind i, hvilke krav din idrætsgren stiller til beklædning og sikkerhedsudstyr, og anskaf dig derefter disse ting i god kvalitet – især hvis du dyrker en særlig risikobetonet idrætsgren.

5. Kend dig selv og dine grænser i kampen mod idrætsskader

Undgå at kaste dig ud i fysiske udfordringer, som ligger langt fra dine fysiske grænser. Det kræver, at du kender dig selv, og ofte kan det være nødvendigt, at du tester dig selv på mildere udfordringer, før du kaster dig ud i de meget krævende.

6. Lyt til kroppens advarselssignaler

Ofte vælger mange at overhøre kroppens advarselssignaler, da man jo ofte glæder sig til at motionere og ikke ønsker at sidde udenfor. Du skal især lægge mærke til natlige gener, dvs. om du vågner, fordi du er øm eller bare sover dårligt. Læg også mærke til morgenstartbe­svær.

Andre tegn kan være, at du har svært ved at få pulsen op under træning, eller at pulsen stiger voldsomt, bare du laver det mindste. I disse tilfælde har kroppen normalt brug for yderligere restitutionstid, før den igen kan klare at motionere, og det er helt afgørende, at du lytter til disse signaler. Gør du ikke det, risikerer du at få belastnings­skader eller at komme i overtræning, hvor kroppen i princippet trænes svagere (og ikke stærkere, som man normalt opnår).

7. Få stillet diagnosen ved idrætsskader

Endelig skal du, hvis du får en skade, sørge for at få stillet diagnosen og dermed prognosen. Sørg herefter for at blive skaden kvit, inden du genoptager idrætten i fuldt omfang. Gør du ikke dette, risikerer du, at skaden bliver kronisk og dermed ofte meget langvarig og vanskelig at komme af med igen. Hvis du skal igennem et decideret genoptræningsprogram, er det ofte det klogeste at konsultere en professionel behandler.

Den sunde fornuft

Forebyggelse af idrætsskader er et kompliceret emne, hvor forskningen stadig mangler meget for at forstå det komplicerede samspil mellem de mange involverede faktorer. Generelt kommer du langt med sund fornuft, og det skal ikke være skadesrisikoen, som afholder dig fra at motionere. Kilder: Ingemann-Hansen, T & Krogsgaard, M “Idrætsskadebogen”, 2007, www.netdoktor.dk.

Forrige artikelScreening og vacciner – skal/skal ikke?

Næste artikelKosttyper: Vælger du din mad?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.