Krop

Kom i mål med Q10

Foto: Scanpix/Iris
1. februar 2018

Det kræver energi at lave livsstilsændringer eller tabe overflødige kilo. Q10 kan som tilskud medvirke til at give dig ekstra energi, så du kan komme i mål med dine drømme om mere motion, måske vægttab og en sundere livsstil.

 

Flere har sikkert tænkt tanken, når de står på stolen på årets sidste aften klokken 00.00, og skal hoppe ind i det nye år.

”I år bliver året, hvor jeg kommer i form og spiser sundt hver dag”.

For mange holder nytårsforsættet den første måned, og så falder man tilbage i gamle vaner igen.

I forbindelse med vægttab er det uhyre vigtigt at have energi og overskud til de livsændringer, der kræves. Og der er faktisk hjælp at hente med co-enzymet Q10, som omsætter mad til energi ved hjælp af den ilt, som vi indånder.

 

Nødvendigt kosttilskud under slankekur

Det er vigtigt at tage tilskud af vitaminer og mineraler, for at være sikker på at alle kroppens forbrændingsprocesser foregår bedst muligt. Et af de næringsstoffer som er nødvendige, er blandt andre Q10, der fås som Bio-Quinone Aktivt Q10-kapsler.

Inde i kroppens celler (mitokondrierne) forbedres forbrændingen ved hjælp af Q10. Motion går ind og gør mitokondrierne større og øger deres antal. Resultatet er, at man får mere energi. Det gør man, fordi Q10 er med til at danne ATP, som er cellernes energidepot.

Q10 er også en antioxidant, som er med til at beskytte cellerne mod skader. Kroppen danner selv Q10, men især hvis man er oppe i alderen og/eller tager kolesterolsænkende medicin, er det godt at tage et tilskud, da dannelsen svækkes med alderen.

Fedtforbrænding – uden hård træning?!

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men Q10 kan faktisk bidrage til at skubbe gang i fedtforbrændingen ved lav moderat fysisk træning.

Grunden til dette er, at mitokondrierne i musklerne både kan forbrænde kulhydrater og fedtstoffer under energiomsætning. Undersøgelser viser, at det med Q10 er muligt at aktivere enzymet UCP3, der bidrager til fedtforbrændingen, ved lav moderat fysisk træning. Den aerobe forbrænding er altså mest effektiv og foregår, når vi ikke presser os selv rent fysisk. Under forbrændingen af kulhydrater og fedtsyrer bruger cellerne ilt og Q10.

Det vil sige, at mange kan komme de ekstra kilo til livs ved blot at spise blodsukkerstabiliserende kost, tage Q10 og dyrke moderat fysisk aktivitet, såsom at gå en tur, tage trappen, gøre rent eller andre aktiviteter, der booster din UCP3-aktivitet i musklerne.

Målet må gerne være 5-10.000 skridt om dagen. Og husk, at det er ugens samlede skridt, der tæller i længden. Det er også en god idé med en skridttæller.

Naturlig ’doping’ til elitesportsudøvere

I konkurrencesportens verden er det ofte marginaler, der er afgørende for, om der høstes medaljer, og flere undersøgelser har afsløret, at tilskud med Q10 også her kan gøre en forskel.

Sport kræver masser af energi, og mange sportsfolk tager derfor tilskud af Q10 som en naturlig genvej til mere energi og forbedrede præstationer.

En gruppe tyske elitesportsfolk har oplevet præstationsforbedringer efter seks ugers tilskud med Q10. Gruppen, bestående af 100 mandlige og kvindelige OL-sportsfolk, som trænede til OL 2012, fik hver enten 300 mg aktivt stof eller placebo-kapsler.

Resultatet viste, at sportspræstationerne blev en del forbedret efter Q10-doseringen. Sportsfolkene i den gruppe med det aktive stof optimerede deres ydelse i en cykeltest med 11 procent, mens de, som var på identiske placebo-kapsler, kun ydede en øget indsats på 8,5 procent. Selvom det er marginaler, har det stor betydning i elitesport, da det ofte er marginalerne, der afgør, hvem der vinder.

Der er lavet forskellig forskning, der understøtter disse resultater, og flere med Bio-Quinon Q10, der er et foretrukket præparat blandt forskerne på grund af den vedvarende høje standard.

 

Eliteidræt og kolesterolsænkende medicin sænker Q10

Muskelskader er et andet område, som både plager elitesportsfolk og andre, f.eks. patienter i behandling med kolesterolsænkende midler – og hvor Q10 ser ud til at kunne beskytte os.

En undersøgelse fra University of Granada i Spanien viste, at de ultra-løbere, der tog Q10, havde betydeligt færre muskelskader end dem, der havde taget en placebokapsel.

Er du på kolesterolsænkende medicin, kan det også godt påvirke dine muskler. Kolesterolsænkende statiner kan gøre dine muskler dårligere til få energi ud af det sukker og fedt, du fodrer dem med. Det kan være årsagen til, at nogle får muskelsmerter af statin-behandling.

Det viser sig, at personer på kolesterolsænkende statiner havde mindre Q10 i musklerne i forhold til folk, der ikke tager medicinen. Og netop manglen på Q10 lader til at være flaskehalsen, der forårsager muskeltræthed.

Et dansk studie, der har været publiceret i Journal of the American College of Cardiology, afslører for eksempel, at 40 procent af de patienter, der tager statiner, får muskelsmerter. Hos aktive sportsfolk drejer det sig om hele 75 procent, og det betyder, at risikoen for bivirkninger stiger i takt med den fysiske aktivitet.

 

Optimal motion for mitokondrierne

Mange former for motion er super gode for dine mitokondrier, herunder gåture, jogging og vægttræning. Forskere har imidlertid fundet ud af, at den bedste type motion for dine mitokondrier er høj-intensitets-intervaltræning også kaldet HIIT.  HIIT er super nemt at udøve, hvis du har adgang til et motionscenter eller en swimmingpool. Du kan øge hjerte- og lungekapacitet samt mitokondriernes funktion lige så nemt med HIIT, som du kan med en 30 minutters løbetur fem gange om ugen.

Fidusen er, at du giver den alt, hvad du har i 30 til 45 sekunder, derefter tager du et kort hvil i ca. et minut, og så gentager du proceduren.

I første omgang kan du tage tid på disse intervaller, men til sidst er det en god idé at lytte til kroppen. På denne måde lærer du, hvordan det føles at give sig fuldt ud, for derefter at føle sig genoprettet nok til at give sig fuldt ud igen. Hvis du er ude af form, må HIIT-intervallet gerne reduceres til 15 til 20 sekunder og med en pause på to minutter imellem intervallerne.

HIIT i svømmehallen: 

Dyk! Det kolde chok er godt for dine mitokondrier. Derefter skal du svømme så hurtigt og intensivt, du kan, i hvad der svarer til tre baner i svømmehallen. Flyd på ryggen, indtil du har normalt åndedræt igen, og gentag din HIIT-træning.

HIIT i motionscenteret: 

Indstil timeren på din telefon til 45 sekunder. Giv alt, hvad du kan, på enten løbebåndet, romaskinen eller motionscyklen. Gentag cirka seks gange fem gange om ugen.

Stop tiden – næsten da…

Når du nu alligevel får strammet måsen op, så gør det vel heller ikke noget, at rynkerne også bliver reduceret? Det kan Q10 faktisk også hjælpe til.

Har du i år lavet et nytårsforsæt, der siger: ”Jeg vil ikke ældes i år” kan det være, at det for første gang går i opfyldelse – ikke fordi Q10 kan stoppe tiden, men det kan bremse den aldersrelaterede stigning i DNA-skader, som naturligt påvirker os alle.

Mere forskning er stadig nødvendig for at drage konklusioner, men mulige anti-aging fordele ved at indtage mere Q10 inkluderer nedsat muskeltab, mindre tegn på hudskader og beskyttelse mod knogle- eller ledskader.

Q10 er et vigtigt næringsstof til at hjælpe både med energiproduktion og dit antioxidantforsvar. Det hjælper dit nervesystem, dine muskler og dit stofskifte. Sammen med andre faktorer, der omfatter en sund livsstil, er Q10 et godt bud på et næringsstof at indtage ekstra af.

 


Hvad er Q10?

Q10 arbejder det sted i cellerne – mitokondrierne – hvor energiproduktionen finder sted. Mennesker danner selv enzymet, men får også lidt tilført via kosten – bl.a. kød, fisk, nødder, bælgfrugter, spiseolier og visse kornprodukter indeholder Q10.

Q10 hjælper til at øge energiproduktionen i cellerne og har en kraftig antioxidativ effekt. Produktionen af Q10 er højest i ungdomsårene, men aftager allerede efter 25 års alderen. Derfor vil mange i pensionsalderen have problemer med optimal energiproduktion i kroppens celler.

 


 

Vidste du…

… at der kan blive op til 50 graders varme i mitokondrierne, cellens kraftværker!

Når vi siger forbrænding, så ved vi godt, at det udvikler varme, men tænk sig, at vores mitokondrier bliver hele 50 grader varme.

Hvis du har oplevet at sidde i en sauna, så forestil dig, at den samme varme florerer inde i din krop. Det er meget varmt for en krop, der foretrækker at holde sig på 37 grader.

De små varmeværker inde i os fortæller lidt om, hvor effektive mitokondrierne er og også lidt om, hvordan de kan hjælpe os med at forbrænde effektivt, når de virker optimalt.

Forrige artikelPopulært indisk krydderi booster hukommelsen

Næste artikelRødbede-hummus

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.