Nyheder

Kom trygt tilbage til (corona)hverdagen

Foto: Adobe Stock
1. februar 2022

Efter næsten to år, hvor restriktioner har været en del af vores hverdag og bevidsthed, kan det for nogle virke skræmmende, når vi i denne uge bliver sat helt fri. Faktisk kan det give anledning til konflikter på arbejdspladsen, at smitten florerer, mens forbuddene fjernes.

Da Mette Frederiksen tonede frem på skærmen i marts 2020 og lukkede landet ned, var det nok de færreste, som havde forudset, at det ville vare ved så længe. For det er først nu, knap to år inde i pandemien, at vi får vores fulde frihed tilbage. Farvel til coronapas, farvel til mundbind, farvel til at gå tidligt hjem eller sidde med computeren på hjemmekontoret. 

Men selvom corona ikke længere anses for at være en samfundskritisk sygdom, så findes den stadig. Det viser de daglige smittetal med al tydelighed. Derfor kan det også give anledning til konflikt – og frygt – når vi ikke længere har et fast regelsæt at følge. For hvordan skal man så navigere i det helt frie samfund fyldt med virus? 

Epinion har lavet en rundspørge for HK Privat. Her svarer fire ud af ti, at de allerede inden genåbningen har oplevet konflikter med kollegaer og ledelse om, hvordan man bedst gebærder sig i den nye virkelighed. Derfor opfordrer HK også til, at hver virksomhed laver deres egne retningslinjer for at undgå forvirring.

Der ligger en stor ledelsesopgave i at sikre, at alle kan vende trygt tilbage til arbejdspladsen, nu hvor de statslige restriktioner falder væk. Arbejdsgiverne må ikke forvente, at tingene falder på plads af sig selv. Tværtimod skal der aftales spilleregler, der kan fjerne den usikkerhed, som giver konflikter i dagligdagen. Og de spilleregler skal udformes sammen med medarbejderne, siger formand for HK Privat, Simon Tøgern.

Styrk kroppens forsvar

Men ud over, at det er vigtigt med et trygt miljø, der ikke giver anledning til konflikt, er det også vigtigt at huske at passe på sig selv. For selvom langt de fleste har et mindre alvorligt forløb med omikron-varianten, så kan det stadig tære på kroppens ressourcer at blive ramt. Hvilket mange bliver og sikkert vil blive, når restriktionerne bortfalder.

Man kan både arbejde med at styrke sin krop forebyggende, og med at bygge den op igen efter eventuel sygdom. Her handler det i høj grad om at tanke godt op på vitaminer og mineraler. Vi er stadig i vintersæsonen, hvor D-vitamintilskud et rigtig vigtigt tiltag. Særligt i lyset af corona er det vigtigt at have godt med D-vitamin i banken, fordi vitaminet hjælper med at regulere immunsystemet. Flere studier peger på, at tilstrækkeligt med D-vitamin kan have en forebyggende effekt på visse sygdomme. 

Det er også en god ide at tage C-vitamin, da C-vitamin ligeledes er vigtigt for et stærkt immunforsvar og har en beskyttende effekt mod virus. 

[relateredehistorier]

Derudover er det vigtigt at huske mineralerne. Det er nemlig generelt sværere at få mineraler end vitaminer gennem kosten, og de spiller også en afgørende rolle for vores sundhed. Særligt er det oplagt at nævne zink og selen i forbindelse med corona. De indgår nemlig begge i en lang række processer som blandt andet kroppens sygdomsforsvar. 

Et dagligt tilskud i form af en god multivitamin med mineraler i en letoptagelig form er et godt sted at starte for at styrke kroppen mod infektion, og ruste den til at komme godt gennem et eventuelt sygdomsforløb. Her er det vigtigt at huske, at man skal holde fast i de gode vaner, selv efter sygdommen har lagt sig, fordi kroppen kan have tæret på lagerdepoterne. 

Forrige artikelMindre emballage og mere genanvendelse

Næste artikelHomøopatiens hemmelighed