Skøn

Komælk mod hudlidelser

25. september 2009

En flok køer på en mark blev startskuddet til en ny creme mod hudlidelser, der har råmælk som vigtigste ingrediens. Den unikke creme har en dansk kvinde bag sig…

Januar 2005. Pia Lykke Bertelsen sidder i sin bil på vej hjem fra Randers til Aalborg, hvor hun bor. Ud af vinduet ser hun en flok køer stå på marken. Pludselig slår en tanke ned i hende: Mon ikke man kan bruge de naturlige gavnlige stoffer i råmælk som grundsubstans i cremer frem for kemi? En lys ide er født.

– Jeg havde ingen ide om, hvordan råmælken kunne bruges, men tænkte bare, at det måtte være godt for huden, siger hun.

Inden dagen er omme, har hun besøgt både en cremeproducent og en professor på Aalborg Universitet. Begge er tændte på ideen.

Februar 2008. Hun er direktør i Nanoko A/S, som fremstiller hudcremen Vilact, der er baseret på aktiv råmælk. Institut for fysik og nanoteknologi på Aalborg Universitet er forskningspartner, og innovationsmiljøet Novi Innovation er investor. To forskere indenfor bioteknologi er ansat. Cremen er netop kommet på markedet, og der er stor efterspørgsel.

– Jeg ønskede egentlig bare at lave et rent og naturligt produkt uden kemikalier til hudpleje og gjorde mig ingen tanker om at helbrede noget som helst. Men så viste det sig, at råmælken har egenskaber, der hjælper mod hudlidelser. Ret fantastisk, smiler Pia Lykke Bertelsen.

Stor efterspørgsel

Hun har også god grund til at smile, for cremen i den hvide tube med de orange prikker har vist sig at være meget virksom og til stor gavn for folk med hudlidelser. I begyndelsen var det venner og bekendte, der testede cremen. De meldte tilbage om lindret psoriasis, soleksem, skægknopper, hvide pletter og eksem.

Forandringerne blev bekræftet, da forskerteamet scannede huden hos nogle af forsøgspersonerne. Efter blot få uger var huden i tydelig bedring.

Da Pia Lykke Bertelsen kort tid efter medvirkede i et indslag om sin ide hos TV2 Nord, væltede det ind med henvendelser fra folk, der havde set programmet. Pludselig blev det tydeligt, at den naturlige creme var svaret på et stort udækket behov hos folk, der i årevis havde brugt kemisk baserede cremer mod psoriasis, eksem og andre lidelser.

På det tidspunkt var planen stadig bare at fremstille en grundingrediens af råmælk, som skulle sælges til cremeindustrien. Men ved et tilfælde fik TV2Nord fortalt historien, som om Nanoko selv producerede en creme. Både Matas og apoteker fik henvendelser fra folk, der gerne ville købe cremen.

– Dengang ærgrede misforståelsen mig, fordi vi skuffede mange mennesker. Men det viste sig at være godt, fordi det fik os til at se et behov, som gjorde, at vi valgte selv at blive cremeproducenter. Hvis vi i stedet havde leveret ingrediensen til cremeindustrien, var cremen blevet langt dyrere, og så ville mange mennesker ikke få gavn af den, mener hun.

Aktiv råmælk

Den største udfordring for Pia Lykke Bertelsen og hendes forskerteam har været at få bearbejdet råmælken, så alle dens gavnlige stoffer bliver ved med at være aktive, når de kommer i cremer og bliver smurt ind i huden.

Det sker ved at stabilisere proteinerne i råmælken. Gør man ikke det, kan stofferne fra råmælken ikke trænge igennem overhuden og ned i de dybere lag, hvor den skal styrke beskadiget hud og virke mod kløe, rødmen og anden irritation i huden.

Hvordan processen foregår, er en forretningshemmelighed, som Pia Lykke Bertelsen ikke vil røbe. Men hun fortæller gerne forhistorien.

– Vi drømte og snakkede om mælk hele tiden, og hvordan vi kunne stabilisere proteinerne. Koden knækkede vores forsker Ninfa, der har en ph.d. i bioteknologi. Det skete sammen med hendes far, der er kemiker, i en weekend, hvor han var på besøg fra Indien, siger Pia Lykke Bertelsen og griner.

Da først koden var knækket, blev næste udfordring at få cremen produceret i store mængder. Det tog et halvt år. Det er lige så stor en udfordring at få råmælken opskaleret til industriel produktion som at udvikle den på laboratoriet, fortæller Pia Lykke Bertelsen.

– Det krævede meget at gå fra at lave små portioner i laboratoriet og så op i stor skala, fordi det kræver meget udstyr at bearbejde mælken. Samtidig er råmælken skrøbelig og tåler hverken høje temperaturer eller tryk, siger hun.

Vidste du…

At råmælk i årtier har vist sig at virke godt både indvortes og udvortes? Det bruges derfor også i blandt andet tandpasta, halstabletter og cremer verden over. Men Vilact hudcreme er det første produkt på verdensmarkedet med aktiv råmælk, som lindrer kløe og rødmen.

Fra New Zealandske køer

En dansk creme baseret på råmælk. Så kommer mælken vel også fra struttende danske køer.

Tanken er nærliggende, men svaret er nej.

– Vi vil gerne have dansk råmælk, men ingen herhjemme kan tilbyde råmælk i den standard, vi ønsker. Derfor er vi ved at undersøge, om vi kan lave vores egen råvare i samarbejde med danske økologiske landbrug, fortæller Pia Lykke Bertelsen.

Valget er i stedet i første omgang faldet på New Zealand efter flere forsøg med andre produkter.

– New Zealand er for mig et rent land, og råmælken derfra har vist sig at være bedst egnet i vores proces, siger hun.

Råmælken kommer til Danmark i pulverform. Ryger til forarbejdning på en fabrik i Aalborg, inden den sendes videre til et firma i Silkeborg, der laver den endelige creme. Selve råmælken består af over hundrede forskellige komponenter. Alle de vigtigste er bevaret i den råmælk, der bruges i Vilact cremen.

– Naturen har en hensigt med alt, hvad råmælken består af. Derfor skiller vi intet ud af standardvaren, men bruger alt i mælken, fordi vi tror på, at det gør en forskel. Den tankegang var lidt svær for vores forskere i begyndelsen, fordi de er vant til at fokusere på en eller få komponenter. Men nu har de forstået og accepteret den holistiske tilgang.

Hovedingredienserne i cremen er udover råmælk mandelolie og smør fra Shea-nødder.

Sidstnævnte kommer fra Afrika, og det har en særlig historie for Pia Lykke Bertelsen.

– Når vi køber shea-butter, hjælper vi de lokale kvinder med at tjene penge, så de kan sende deres børn i skole – og det betyder meget for mig.

Ud i verden

Vilact hudcremen, der er en kraftig all-round creme til både børn og voksne, er endnu kun i sortimentet hos nogle få forhandlerkæder, heriblandt Helsam. Men mange Matas-butikker, apoteker og Helsekostbutikker har cremen på deres hylder. Og der kommer hele tiden flere til. Alene under det korte interview kimer Pia Lykke Bertelsens mobiltelefon adskillige gange. ”Hvor mange skal du bruge? Det får du,” lyder det glade svar hver gang.

Cremen er også godt på vej ud i verden. Nanoko har kontakter i både Rusland, Sydeuropa, England og USA.

– Der er hudproblemer i hele verden, og vores creme er den eneste med aktiv råmælk, så selvfølgelig skal den ud over Danmarks grænser, siger Pia Lykke Bertelsen.

Flere produkter
Nanoko er undervejs med en læbecreme mod tørhed og herpes, en lettere og mere flydende hudlotion samt en fedtfri hudgele. Hvis du gerne vil vide, hvor du kan købe Vilact hudcremen i nærheden af dig, så kan du skrive til info@nanoko.dk. Du kan læse mere om cremen på www.nanoko.dk og www.vilact.dk.

Forrige artikelHånd på nerverne…

Næste artikelAlexanderteknik – man lærer at undervise sig selv