Nyheder

Kommuner kan hjælpe allergikere

1. maj 2013

Omkring én million danskere menes at lide af pollenallergi, men få kommuner gør noget for at begrænse generne. Kolding kommune har netop indført en pollenpolitik.

Pollenallergi – eller høfeber, som det også kaldes – kan være en næsten invaliderende lidelse i de uger, den står på. Hvis øjnene løber i vand og næsen er hudløs af kontakten med servietter, er der ikke meget, man orker. Det er ikke sjovt at møde andre mennesker med rindende snot og konstante nys.

Men hvad kan man stille op, hvis medicin ikke kan fjerne generne, eller hvis man er løbet tør for virksom medicin på årets tørreste og mest blæsende forårs- eller sommerdag?

Kommuner kan hjælpe pollenallergikere

Kommunerne kan faktisk gøre en del. Ligesom allergikeren kan fravælge allergifremkaldende træer og planter til sin egen have, kan kommunen undlade at plante de mest allergifremkaldende træer og buske i parker og på andre grønne arealer.

Kolding har indført pollenpolitik

Det har Kolding besluttet sig for. De har – i lighed med København og Aarhus – vedtaget en pollenpolitik, der betyder, at man ikke planter nye træer af arterne birk, elm, hassel, elm eller platan.

Det er Astma- og Allergi Danmark, der opfordrer kommunerne til at tage dette skridt, men indtil videre er det altså kun tre af dem, der har fulgt opfordringen. Beslutningen betyder naturligvis ikke en udryddelse af de nævnte arter i Danmark, hvis alle kommuner følger opfordringen, da hverken statsskove, private skove eller villahaver er omfattet af pollenpolitikken. Men lidt færre af disse træer i bymidterne kan måske gøre hverdagen en anelse lettere for pollenallergikerne.

Gør din bolig pollenfri og undgå høfeber

Hvis du lider af pollenallergi er det vigtigt at vide, hvilke pollen du er overfølsom overfor. Det kan gøres med en priktest eller blodprøve hos lægen, så du kan følge DMI’s pollental og vide, hvornår du skal være særlig forsigtig. På dage med høje pollental bør du holde vinduerne lukket, og du kan med fordel hænge overtøj af vejen i et skab eller et bryggers, når du kommer hjem. Vask hænder og ansigt – eller tag et bad, så håret også renses for pollen. Tør dit vasketøj indendørs og gør grundigt rent mindst én gang om ugen, så pollenfyldt støv tørres væk.

Kilder: tvsyd.dk og astma-allergi.dk

Forrige artikelDe syv sundeste råvarer?

Næste artikelGrøntsagsspreder