Nyheder

Kondition kan hænge sammen med risiko for demens

Foto: Adobe Stock
3. april 2019

Et svensk associationsstudie har fulgt en gruppe kvinder i over fire årtier og fundet en sammenhæng mellem konditionsniveau og risikoen for at udvikle demens senere i livet.

Demens rammer hvert år mange millioner mennesker på verdensplan. Det er gennem tiden lykkedes at finde frem til forskellige risikoparametre, der kan øge risikoen for demenssygdomme såsom Alzheimers. Det drejer sig blandt andet om rygning, kost, søvn, genetik og hjertesundhed bare for at nævne nogle få.

Derfor er det heller ikke mærkeligt, at en gruppe forskere har fundet en sammenhæng mellem konditionsniveau og risiko for demens. Konditionsniveau og hjertesundhed hænger nemlig i høj grad sammen.

Når hjertesundhed og hjernesundhed hænger sammen, er det ifølge Keith Fargo, leder af videnskabelige undersøgelser ved Alzheimers Association Chicago, fordi hjernen kræver en stor blodtilførsel.

– Hjernen har mange blodkar. Derfor er behovet for nærings- og iltholdigt blod stort netop til hjernen i forhold til mange andre organer. Så alt, hvad man kan gøre for at øge konditionsniveauet, vil sandsynligvis have positive effekter på hjernen, siger han til CNN.

God kondition, bedre kredsløb, mere blod til hjernen, mindre risiko for demens.

88 procent mindre risiko

I det svenske studie fulgte forskerne i alt 191 kvinder i alderen 38-60 år i op til 44 år. Alle kvinderne startede med at udføre en konditionstest i 1968. Det gjorde de på en cykel, hvor de blev målt på, hvor meget vægt og modstand, de kunne klare, før de nåede deres maksimale ydeevne.

Efter testen blev kvinderne inddelt i tre grupper ud fra deres konditionsniveau. Over årene fulgte forskerne så op med kvinderne – dem, der stadig var i live – og resultaterne kom ud sidste år.

De viste, at kvinderne med god kondi havde 88 procent mindre risiko for at udvikle demens end kvinderne med middel kondition. Det er ifølge Helena Hörder, som er en af hovedforfatterne bag studiet, en overraskende stor sammenhæng. Til CNN udtaler hun:

– Jeg var ikke overrasket over, at der var et sammenfald,. Men jeg var overrasket over, at sammenfaldet mellem god kondition og mindsket risiko for demens var så stort.

I alt udviklede 44 kvinder demenssygdomme over perioden. Det svarer til 23 procent. Men blandt de kvinder, som måtte stoppe deres konditionstest meget tidligt, var det 45 procent, som udviklede sygdommene.

– Mange af dem, som afbrød deres test før det maksimale niveau, havde sandsynligvis indikationer på dårlig hjerte-kar-sundhed. Det kan indikere, at processer i kredsløbet måske står på i mange år, før demensen begynder at vise sig, siger Helena Hörder.

Studiet er igen med til at understrege sammenfaldet mellem risikoen for demens, kredsløb og konditionsniveau. Men det er faktisk ikke kun inden, at en demens sygdom begynder at vise sig, at træning kan have positive effekter. Det kan det også, efter diagnosen er stillet.

Træningen giver samvær og nedsætter symptomer

For mennesker med demens i det tidlige stadie kan træning være med til at mindske symptomerne på sygdommen. Blandt andet fordi det giver bedre kredsløb og kondition. Men også fordi træning kan være med til at give point på den sociale konto og styrke følelsen af identitet.

Derfor har Københavns Kommune og DGI indgået et samarbejde om træning til mennesker med demens i det tidlige stadie.

Træningen er støttet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i kommunen, men bliver varetaget i det daglige i DGI. Projektet er på nuværende tidspunkt finansielt sikret frem til udgangen af 2019, men både kommunen og DGI arbejder på at skaffe midler, så træningen kan fortsætte, skriver de i en pressemeddelelse.

Det gør de, fordi projektet har været en stor succes. Og det skyldes især det særlige samarbejde mellem kommune og foreningsliv. Peder Nedergaard, formand for DGI København, forklarer, at træning i en forening i modsætning til kommunaltræning er noget, folk går til, fordi de har lyst. Ikke bare fordi de er syge. Derfor giver det ifølge Nedergaard også i højere grad en følelse af selvstændighed og overskud, som er gavnlig for borgerne.

DGI har i de seneste år arbejdet med at udbrede viden om demens til foreningslivet. De har blandt andet lavet en guide til fysisk aktivitet for mennesker med demens, som du kan finde her.

Forrige artikelMedicinalvirksomhedens mørke hemmelighed

Næste artikelPowerblender: Et spark sund energi!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.