Nyheder

Kontrolfreak? Giv friheden en chance!

9. november 2015

Øv dig i at slippe styringen over for dig selv, dine børn, din mand, dit hus, dit job – og få overskud, frihed og inspiration til alt det, du drømmer om.

Du har ”lidt for travlt” med at holde styr på alting og har måske allerede fået et par hints fra familie, venner eller kolleger om at give andre rum til at gøre tingene på deres måde …

Eller du har tilrettelagt dit liv, opnået næsten det, du ville – men der mangler lige noget …

Kan du genkende dig selv? Måske er du alligevel kontrolfreak? Så læs endelig videre.

Kontrol gør blind

I mere end halvdelen af de henvendelser jeg modtager, er hovedproblemet, at personen konstant søger kontrol over situationen – vi taler om alvorlige tilfælde af stress, angst eller manglende selvtillid.

Uanset om det handler om husets indretning, økonomien, håret og tøjet, spise- og levevaner, de ”rigtige” venner, karrieren, hverdagens rutiner og tidsplan, er fællesnævneren, at personen bruger ufattelig mange kræfter på at forsøge at opfylde en række normer for, hvordan tingene skal være, for at han/hun kan føle sig tilfreds og tryg. Normerne er ofte så indgroede, at personen ikke erkender det spil, han/hun er en del af.

De fleste bliver dog indhentet af livets realiteter: Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at være kontrolfreak og styre livets gang ned til mindste detalje hele tiden – hvilket kommer mest bag på dem, der i høj grad har været heldige at kunne føre et liv uden alt for mange overraskelser.

Eksempel: Lotte – 43 år

”Jeg er bare så træt hele tiden. Jeg føler, at jeg aldrig bliver helt færdig. Og de andre læner sig bare tilbage, selvom der er masser af ting, vi mangler. Jeg bliver bare så irriteret over, at de ikke kan se det!”

Lottes eksempel viser, hvordan kontrollen går hen og bliver et krav – ikke bare til Lotte selv, men også til hendes omgivelser. Hun vil ofte optræde som indpisker, den uformelle leder og i værste tilfælde martyren, der ”knokler for andres skyld”.

Selvbedraget består i, at det er hende selv, der har sat normerne, og hun forsøger at trække dem ned over sine omgivelser. Konflikterne lurer, men ofte vil Lotte ikke tage dem direkte – måske fordi hun inderst inde ved, at hun risikerer at blive mødt med: ”Jeg gør det på min måde, så kan du jo gøre det på din!”

Frihed eller falsk tryghed?

Hvis du er en af dem, der godt ved, at kontrollen måske styrer dig, mere end du styrer den, er det tid til at kigge på, hvordan du kan genvinde din tabte frihed. Men tag en dyb indånding, for friheden koster …

Frihed kræver en ny form for ansvar, hvor dit livs udformning ikke er baseret på mere eller mindre bevidste leveregler. Du skal i stedet invitere mulighederne indenfor!

Når du er vant til at styre tingene, skal du bruge tid – masser af tid – på at vænne dig til, at du ikke er på forkant og har hånden på rorpinden. Den naturlighed, som du har følt ved at (forsøge at) styre tingene omkring dig, skal du nu aflære, og i stedet skal du åbne for livets tilfældigheder og forskelligheder. Du skal turde slippe den falske tryghed. Efter et stykke tid vil du opdage, at din hidtidige kontrol reelt var en illusion – den har kun kunnet lade sig gøre, fordi du konstant har afgrænset og ’afskærmet’ dig selv og dit liv.

Eksempel: Henrik – 56 år

”Gennem de sidste 10 år har jeg følt, at jeg gik glip af en masse. Det hele handler om pligter, penge og hus osv. Hvert år glæder vi os til at tage på ferie, og hvert år kommer jeg hjem og er lidt skuffet. Der er jo intet, der er forandret. Feriestemningen fordufter, og selv om vi vælger nye steder hver gang, længere og længere væk, så ændrer det jo ikke noget ved vores hverdag … En ven spurgte mig, hvad det er, jeg drømmer om, og det ved jeg ikke engang mere …”

Henriks eksempel viser, hvordan man i et veltilrettelagt liv kan tage livsglæden så meget for givet, at man glemmer, hvad der tænder en og gør, at man føler sig i live. Trygheden har kvalt evnen til at drømme uden for de vante rammer.

Henrik er længere fremme i sit udviklingsforløb end Lotte, idet han er bevidst om, at der er noget galt, og han selv skal gøre noget ved det. Til gengæld er han ved at tabe gejsten og i fare for henholdsvis depression eller den desperate løsning med ”rød sportsvogn og yngre model” – eller en målrettet forandring som f.eks. ”halvmaraton-ironman-overlevelsestur osv.”.

Den målrettede forandring er dog en selvmodsigelse – billedligt talt løber man stadigt hurtigere og længere, i uendelige cirkler …

Find lysten og modet

Når der skal ryddes op i gamle vaner og tankemønstre, er man nogle gange nødt til at lægge ud med noget meget konkret og tydeligt anderledes. Simpelthen for at kunne mærke forskellen, lysten til livet og se på sig selv med nye øjne.

Her er nogle tip, som jeg ved, at nogle af mine klienter har haft glæde af:

  1. Find modet: Forestil dig, at du er en magtfuld person f.eks. med uniform på, som har rettigheder og selvtillid, som du ikke plejer at have. Læg din fantasi i at forestille dig et handlingsforløb, hvordan du gør det, du ikke turde før.
  2. Se dig selv med nye øjne: Opsøg nye sammenhænge, hvor du øver dig i at være en mere fri udgave af dig selv – mere ligeglad, nysgerrig eller eksperimenterende. Tag din rolle på dig – der jo ingen, der kender dig.
  3. Gør det, du har lyst til: Lav en to do-liste over ting, du har lyst til i hverdagen – og gør så vidt muligt det, du har mest lyst til først!
  4. Tag tiden til at øve dig: Fastlæg øvetider i løbet af dagen eller ugen, hvor du forestiller dig, tænker og gør det nye – måske det modsatte af det, du plejer. Aflæring kræver også øvelse!

Åbn dit sind

Når vi ønsker at genvinde vores frihed, livsglæde og livslyst, må vi åbne vores blik for livets muligheder – ting, vi ikke har troet eller ment hørte til i vores liv og hverdag, vores smag eller holdninger. Der er mange veje til et mere åbent sind – nogle af de helt praktiske veje, der har rykket ved mit liv og andres, er:

  • Frivilligt arbejde – Udvid din horisont for og med nogle mennesker, du normalt ikke ville møde.
  • Litteratur og kunst – Find inspiration ved at læse, se og høre noget helt andet, end du plejer. Er du en langsom læser, så lyt til bøger, og hør nogle andre radioudsendelser, end du plejer – prøv f.eks. P1s mange programserier. Lyt til podcasts, mens du laver noget praktisk.
  • Natur – Ophold dig længere tid ad gangen i naturen, og vær alene om det. Sluk for musik/radio i ørerne og giv dig tid til at høre dig selv, din egen indre stemme.

Held og lykke med at åbne dit liv op og lade friske vinde blæse gennem det.

 

Forrige artikelBrum-basse

Næste artikelStore valg – større oplevelser