Nyheder

Kopi af blåmuslingers lim til sårlukning

4. september 2017

Du kender sikkert til synet af en klynge blåmuslinger, der klamrer sig til molen eller badebroen. De små bløddyrs klæbeevne er solid, og nu har forskere fra Århus Universitet udviklet en lim baseret på muslingernes evne til at klistre sig fast, der skal bruges til sårlukning.

 I fremtiden vil hæfteklammer til sårlukning ved operationer højst sandsynligt være skiftet ud med en ny lim, som er baseret på muslingers naturlige, meget kraftige ”lim”, der gør det muligt for dem at klæbe sig fast til diverse overflader.

Kopierer muslingernes evner

 Det har taget forskere fra Århus Universitet det sidste årti at skabe en kunstigt fremstillet lim, som er baseret på blåmuslingernes klæbeevne. Den skal i fremtiden bruges som en afløser for den nuværende sårlim, og den er snart klar på operationsstuen.

Grunden til, at forskerne har forsøgt at kopiere blåmuslingernes klæbetalent, er, at de har nogle helt bestemte egenskaber. Limen kan faktisk reparere sig selv, hvis den går i stykker, og det kan den kunstige lim også, som holdet fra Århus Universitet har udviklet. Derudover kan muslingelimen også, naturligvis, hærde i våde og fugtige omgivelser – hvilket gør, at man kan bruge den som sårlim både inde og uden på kroppen.

Lim til sår – og maling?

Eftersom limen er kunstigt fremstillet på et laboratorium, kan den også skræddersyes til andre henseender end kødsår, der skal limes sammen, selvom det er den primære funktion. Fremtiden vil måske også byde på anvendelsesmuligheder, såsom selvreparerende maling til biler eller skibe.

Kilde: https://www.netdoktor.dk/nyheder/lim-fra-muslinger-lukker-saar.htm

Forrige artikelTag kontrol over din søvn og sov rigtigt

Næste artikelHvad er sundest? Kylling eller oksekød?