Nyheder

Kortison kan skade bugspytkirtlen

28. februar 2013

Et nyt svensk studie viser, at kortison i tabletform kan skabe betændelse (inflammation) i bugspytkirtlen. Inflammationen kan i visse tilfælde være livstruende.

Kortison hører til blandt steoriderne og bruges som receptpligtigt lægemiddel til at hæmme kroppens immunreaktioner. Det er også kendt under navnet binyrebarkhormon, og det bruges blandt andet til patienter, der lider af psoriasis, ledbetændelser, autoimmune sygdomme og astma.

Cykelryttere brugte kortison

Professionelle cykelryttere har også brugt kortison til at dæmpe hævelser og smerter, og det er flere gange blevet nævnt som et dopingmiddel, skønt det ikke har nogen dokumenteret præstationsfremmende effekt. Det er dog muligt, at cykelrytterne har anvendt astmamedicinen som en slags placebo, når psyken skulle have et ekstra spark før bjergetaperne.

Kortison øgede risiko for inflammation i bugspytkirtlen

Den nye svenske undersøgelse fra Karolinska Institutet i Stockholm bygger på undersøgelsen af data fra 6000 patienter, der fik diagnosen akut pankreatit (betændelse i bugspytkirtlen) i årene 2006-2008. Disse data har man sammenlignet med data fra 61000 svenskere, der ikke har haft lidelsen. Undersøgelsen viste, at de mennesker, der havde fået kortison i tabletform havde 70 pct øget risiko for at blive ramt af akut pankreatit. Sammenhængen viste sig først efter tre dages forbrug af kortison, hvilket viser at det er lægemidlet og ikke den lidelse, de har fået kortisonen imod, der er skyld i betændelsestilstanden i bugspytkirtlen.

Kortison-patienter bør holde sig fra rygning og alkohol

Akut pankreatit kan helbredes, men i 10-20 pct af tilfældene bliver lidelsen livstruende, når betændelsen nedbryder bugspytkirtlen. Dødeligheden er dog faldet de senere år. Sygdommen skyldes normalt galdesten eller overforbrug af alkohol, men for en stor del patienter har årsagen hidtil været ukendt.

Studiets hovedforfatter, Omid Sadr-Azodi, understreger, at astmapatienter, der brugte kortison i inhalator, ikke havde en forhøjet risiko for at udvikle betændelse i bugspytkirtlen.

– Men patienter, der påbegynder behandling med kortison i tabletform, bør undgå rygning og alkohol, der begge er risikofaktorer ved inflammation i bugspytkirtlen, siger Omid Sadr-Azodi.

Kilder: Ki.se, sundhed.dk

Forrige artikelBekæmp inflammation igennem kosten

Næste artikelJern mod PMS

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.