Generelle kostråd er yt og individuelle kostråd in, for sagen er, at det, der er sundt for mig, ikke nødvendigvis er sundt for dig – det samme gælder ved vægten. Insulinresistens kan f.eks. føre til overvægt.
Der er grundlæggende to slags fedme, og de skal behandles forskelligt. Og du kan sagtens være tynd og have brug for at spise anderledes – det handler blandt andet om insulinniveau i blodet. Hvis det ikke er i orden, kan det være at du lider af insulinresistens – en tilstand, der bl.a. kan føre til overvægt.
Diætist Charlotte Hartvig fra Kostklinikken Immanuel i Hellerup ved København er kvinden bag bøgerne ”Skrump dig glad”, ”Skrump dig smuk”, ”Spis dig gravid”, som hun har skrevet sammen med læge Bjarne Stigsby, og den meget omtalte ”Spis maven flad”.
Hun kan ofte se på sine klienter, hvilken type de er, og hun laver en kostplan ud fra, dels hvilken type, man er, og hvad man godt kan lide at spise. For det er vigtigt, man ikke skal give afkald på sin yndlingsmad, og der er mange kombinationsmuligheder.
Hvis du er sund og rask og har normalt insulinniveau i kroppen, normalt blodsukker osv., er det i princippet ”tilladt” at spise hvad som helst. Men hvis du gerne vil tabe dig, f.eks. på hofter og lår, skal du spise fedt, kulhydrat og protein i bestemte forhold. F.eks. bør meget overvægtige kvinder og kvinder med æblefacon, altså delle om maven, spise nogle andre mængder i nogle andre forhold – og holde sig fra sukker, hvidt brød, ris, pasta, kartofler og kogte gulerødder m.m., der har et højt glykæmisk indeks – altså påvirker blodsukkeret hurtigt.
Insulinresistent eller insulinfølsom? Insulinfølsomhed: Normalt insulinniveau i blodet. Man har som udgangspunkt ikke brug for diæt. Men hvis man vil tabe sig på hofter og ben, hvor ens fedt primært samler sig, når man er insulinfølsom, skal man spise en anden fordeling af protein, fedt og kulhydrater, end den insulinresistente skal. |
Insulinresistens, altså for højt insulinniveau i kroppen, og Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er forholdsvis nye tilstande, der er opstået som følge af vores moderne livsstil. Men ikke mange læger vejleder deres patienter om insulinsænkende kost. I stedet får mange kvinder konstateret depression, psykiske problemer og tidlig overgangsalder. Nogle af dem havner i Svend Lindenbergs konsultation.
Her taber patienterne sig et ton om året, og han siger, at hver femte danske kvinde er behandlingskrævende, dvs. skal lægge sin kost om. Svend Lindenberg er læge, professor, speciallæge i gynækologi. Han har de seneste 20 år interesseret sig for fænomenet PCOS og kører en af landets tre PCOS-klinikker sideløbende med bl.a. fertilitetsbehandlinger på Copenhagen Fertility Center. Han forklarer, hvorfor PCOS og insulinresistens pludselig er kommet på dagsordenen.
– Før i tiden havde vi hårdt fysisk krævende arbejde og spiste grovere, så insulinresistens er et livsstilsproblem af nyere dato. Sidst i halvfemserne opdagede forskere sammenhænge mellem insulinresistens og fedme samt PCOS, men der er ikke så mange læger, der beskæftiger sig med problematikkerne, siger Svend Lindenberg.
PCOS Ca. 20 pct. af alle overvægtige kvinder har ikke PCOS ifølge Svend Lindenberg, men det kan de udvikle via overvægten. Når man har tabt 11-12 pct. af sin vægt, går det nemmere med at tabe sig derefter, fordi koncentrationen af fedthormonet Leptin, som styrer sultfølelsen i hjernen, er faldet. |
– Mange kvinder henvender sig til deres egen læge med forskellige symptomer, og de får lykkepiller mod depression, får besked på at tabe sig ved at spise mindre fedt eller en recept på p-piller, der tilfører dem kvindeligt kønshormon. Og i virkeligheden skal de bare spise anderledes!
Nogle af symptomerne på, at man har forhøjet insulinniveau i blodet, også kaldet insulinresistens, eller lider af PCOS, kan være blødningsforstyrrelser, træthed, depression, fedme, uønsket hårvækst, akne og ”craving” – manglende mæthedsfornemmelse og sukkertrang.
– Derfor hjælper det ikke at gå på vægtvogterkursus og sådan noget. Man taber sig, men hjernen husker bl.a. sukkertrangen, og man er stadig insulinresistent, siger Svend Lindenberg.
Sådan skal tallerkenen se ud Det kunne f.eks. se sådan ud: Energi 1687 kilojoule = 400 kalorier. Protein 20 pct., kulhydrat 40 pct., fedt 40 pct. |
At en ganske almindelig slankekur ikke nødvendigvis har den optimale effekt for en insulinresistent kvinde, viser en undersøgelse publiceret i det amerikanske ”Obesity” i april 2005.
Her blev to grupper kvinder sat til at afprøve to slags slankediæter. En diæt, der var fed, og en, der var mager. Den ene gruppe på 12 personer var insulinfølsomme – altså med normalt insulinniveau i blodet. Og den anden gruppe på ni deltagere var insulinresistente.
Den fedtfattige diæt havde 20 pct. fedt og 60 pct. kulhydrat. Den fedtrige diæt havde 40 pct. fedt og 40 pct. kulhydrat. Begge kure havde 20 pct. protein. Efter 16 ugers indsats kiggede man på resultaterne.
De insulinfølsomme kvinder havde haft stor glæde af den fedtfattige og kulhydratrige diæt. De tabte nemlig 13,5 kilo på den, mens de kun tabte 6,8 kilo, når de spiste den fede diæt. Omvendt gik det for de insulinresistente kvinder. De fik gode resultater på den fede diæt, som gav dem 13,4 kilos vægttab, mens den klassiske slankediæt, der var fedtfattig, kun gav dem et vægttab på 8,5 kilo.
Kostvejledning med fokus på insulin |
Det er derfor, Charlotte Hartvig skelner mellem insulinresistente og insulinfølsomme i sin kostrådgivning. Hendes kostplaner er fleksible og indeholder mange valgmuligheder, afhængig af om man er frygtelig sliksulten og derfor gerne vil have f.eks. sukkerfrit slik i sin kostplan, eller om man hellere vil spise så ”rent” og sundt som muligt.
– Mange kvinder har det, vi kalder ”mundtid”, f.eks. når de ser film i tv, så skal der helst puttes noget ind samtidig. Jeg synes, det er bedre, at de må få et kræmmerhus sukkerfri lakrids, et halvt kræmmerhus sukkerfri vingummi eller fem sukkerfri chokoladestykker og ikke føle et kæmpe savn, der måske får dem til at falde i.
Er det sundt? Der er mange myter om hvad, der er sundt og hvad, der ikke er. Feder bananer og avocado? Er sushi noget af de bedste, man kan spise? Og hvad med tørret frugt, kan det indtages i store mængder? Her følger nogle eksempler. Bananer Avocado Kartofler og rodfrugter Sushi Frisk og tørret frugt Havregrød Rugbrød Hvedebrød inkl. spelt Chokolade Fisk Kød Olier Sukker Sødestoffer Slankekure Økologi |