Nyheder

Kostfibre virker mod dårlig mave

30. september 2009

Men det er ikke ligegyldigt, hvilken slags fibre du spiser. De opløselige kostfibre er de mest effektive, viser ny forskning.

Ondt i maven, luft og rumlen, især efter måltider, oppustethed og tynd og hård mave på skift – det er, hvad patienter med irriteret tyktarm må leve med. Sygdommen er ikke farlig, men ofte voldsomt generende.
Nu viser ny forskning fra Holland, at bestemte kostfibre, nemlig de såkaldt opløselige fibre, effektivt kan bedre symptomerne for mange patienter. Undersøgelsen fra Utrecht University Medical Center er offentliggjort i British Medical Journal.
At fibrene er opløselige betyder, at de kan binde vand. På den måde kommer de til at fylde mere i tarmen og hjælper fordøjelsen på vej. Fibrene findes især i frugt, både frisk og tørret, i visse kornsorter, som rug, havre og byg, i bælgfrugter, som bønner og ærter, og nogle grønsager, for eksempel gulerødder. De opløselige fibre, der blev brugt i undersøgelsen, psyllium, findes også som fibertilskud.
Over halvdelen af patienterne fik det bedre, når de fik tilskud af psyllium, altså opløselige fibre. De ikke opløselige fibre derimod, i undersøgelsen var det klid, forværrede ligefrem nogle af forsøgspersonernes symptomer. Jørgen Rask Madsen fra Gastroenheden, Medicinsk Sektion på Herlev Hospital, siger til Ugeskrift for Læger, at undersøgelsen overbevisende peger på, at opløselige fibre bør være det første, man prøver for at behandle irriteret tyktarm, og at det er væsentligt, at læger lærer at anbefale den rigtige slags fibre til deres patienter.
Oprettet: 6. oktober

Forrige artikelOvervægt skyld i 124.000 kræfttilfælde i Europa

Næste artikelPopulær i skolen – sund som voksen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.