Nyheder

Kostrådene holder – også i julemåneden

3. december 2008

Julemåneden er fuld af hygge og madtraditioner, men det betyder ikke, at det er umuligt at leve efter de 8 kostråd.

Spis frugt og grønt – 6 om dagen Spis løs af julens mange frugter og grønsager, fx mandariner, æbler, og rødkål. Lad grønsagerne fylde meget i julebuffeten eller julefrokosten. De er sunde, indeholder kun få kalorier og er et godt alternativ til alt den fede mad. Server grønsagerne varme fx rødkål eller kolde som salater eller råkost.
Frisk frugt, tørret frugt og nødder er et god alternativ til slikskålen. Men hold lidt igen med det tørrede frugt og nødderne, da de indeholder mange kalorier.
Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen Fisk fx sild og laks har en fast plads på bordet i julen, og det burde den have året rundt. Fisk er sundt, og vi skal have 200-300 gram om ugen. Det betyder, at vi skal have fisk to gange til aften eller en gang til aften og næsten hver dag som pålæg. De færreste danskere spiser nok fisk, så tag julens tradition op resten af året.
Spis kartofler, ris, pasta og fuldkornsbrød – hver dag Rugbrød hører sig til enhver julefrokost. Spis masser af det, men undvær eller skrab fedtstoffet. Skær gerne tykke skiver og spar lidt på det fede pålæg. Kartofler, både de hvide og de brune, hører sig også julen til. Spis flest af de kogte hvide kartofler, spar på de søde brune kartofler og pas på at sovsen ikke bliver for fed.
Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager Julen byder på mange søde fristelser, og det kan være svært at sige nej. Forsøg i stedet at tænke lidt men godt. Der behøver ikke være en kæmpe slikskål eller et bjerg af æbleskiver. Server i stedet lidt men læg vægt på kvalitet eller, at det er hjemmelavet fx et par stykker kvalitets chokolade eller hjemmelavet konfekt.
Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød Julen er tradition for fed mad fx flæskesteg, flødesovs og risalamande. Tænk over hvor der kan spares, uden det går for meget ud over traditionen. Skær fx fedtkanten væk fra flæskestegen på tallerkenen, smid stegefedtet ud og spar på brugen af fløde.
Spis varieret og bevar normalvægten Et par ekstra kilo på sidebenene behøver ikke være en tradition i løbet af julemåneden. Med lidt omtanke er det muligt at komme igennem julen uden de ekstra kilo. Lev efter kostrådene, spar på de store portioner og sørg for at være fysisk aktiv. Er fristelserne for store, og lykkedes det alligevel ikke at komme uden om de ekstra kilo, så sørg for at de er væk inden næste jul.
Sluk tørsten i vand Vand bør have en fast plads på julebordet, fordi det er bedste til at slukke tørsten. Alkohol har også en fast plads på julebordet, men husk på den nye anbefaling om max fem genstande på en aften, og på den gamle med max 14 genstand om ugen til kvinder og 21 til mænd.
Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen Gør det til en tradition at bevæge sig meget i julen. Julen byder på mange fridage, hvor der er god mulighed for at gå lange ture, tage i svømmehallen eller cykle. Dans er også en god aktivitet, så tag et par ekstra svingom til julefrokosten og dans nogle ekstra ture rundt om juletræet, når det nu alligevel står der.

Forrige artikelPas på frugt og grønt i frostvejr

Næste artikelGør julen mindre fed