Nyheder

Kosttilskud er også vigtige om sommeren

Har du skruet ned for dit indtag af kosttilskud, fordi det er sommer? Der kan være rigtig god grund til at tage et ekstra skud vitaminer og mineraler, selvom solen skinner.

Foto: Shutterstock
12. august 2022

Har du skruet ned for dit indtag af kosttilskud, fordi det er sommer? Der kan være rigtig god grund til at tage et ekstra skud vitaminer og mineraler, selvom solen skinner. 

Engang hed det sig, at det var vigtigt med en vitaminpille om vinteren, fordi grøntsagerne i supermarkedet var mere vitaminfattige i de mørke og kolde måneder. Den argumentation holder ikke rigtig i dag, hvor der er masser af muligheder for at finde vitaminer i grønt hele året rundt. F.eks. er frosne grøntsager en virkelig fin kilde til vitaminer og mineraler i de mørke måneder.  

Et andet argument for at tage vitaminpiller om vinteren var at få nok med D-vitamin, når nu solen var væk. Det argument holder naturligvis stadig. D-vitaminmangel er ganske udbredt, og der er sikkert en del melankoli i januar og februar, der kunne undgås med et ekstra skud D-vitamin.  

God grund til at tage et skud vitaminer og mineraler året rundt

Men selvom grøntsagerne er fyldt med vitaminer året rundt, er der stadig god grund til at tage et kosttilskud med vitaminer og mineraler. Også om sommeren. For selvom vitaminerne er at finde i fødevarerne, er det jo ikke sikkert, du får tilstrækkeligt. Måske er du kræsen. Måske spiser du lidt ensidigt. Måske spiser du ikke så meget.  

Det ændrer sig ikke om sommeren, og der er vitaminer, som du med fordel kan have ekstra fokus på, når solen står højt på himlen.  

A- og E-vitaminer 

A- og E-vitaminer kan hjælpe med at beskytte din hud mod solskader. Hvis du godt kan lide at være i solen, er der en risiko for hudskader, varmeudslæt og solskader. Her er A- og E-vitaminer vigtige for at beskytte huden. 

A-vitamin hjælper med at opretholde sunde knogler, blødt væv og sund hud. Det gør vitaminet til et af de bedste kosttilskud at tage om sommeren. E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder, at det let kan trænge ind i hudcellernes membraner – og give os den lille smule ekstra beskyttelse mod solen.  

Zink 

Solen udtørrer håret og beskadiger proteinstrukturen. Det betyder, at det langt lettere får spaltede spidser og bliver ødelagt. Hvis du vil holde dit hår sundt, bør du tage kosttilskud med zink, som gør hårsækkene stærke. Zink har også antioxidante egenskaber, som hjælper med at fjerne solens skadelige virkninger på din krop. 

Hold huden sund med kollagen og C-vitamin 

Solskader kan få huden til at se for tidligt ældet ud, især hvis det sker tit. Op til 80 % af hudens tørvægt består af kollagen, som giver huden dens strukturelle integritet og ungdommelige udseende.  

For at være aktiv i hudens dybere lag mener man, at kollagen skal indtages og ikke blot gnides ind i huden, hvilket gør flydende kollagen til et ideelt supplement, der hjælper med at holde kollagenniveauet højt og huden frisk. C-vitamin hjælper også med at danne kollagen, hvilket betyder, at det er en god idé at få masser af C-vitamin i kosten også. Biotin (vitmain B7), ribovlafin (vitamin B2) og vitamin A hjælper også med at holde huden sund. 

Det er vigtigt at holde sig hydreret på de varme sommerdage. Vand er din førsteprioritet for at holde dig hydreret, især når du træner, da det giver musklerne vandkraft, cirkulerer næringsstoffer og holder dit hjerte i stand til at cirkulere blodet korrekt. Men vidste du, at der findes andre kosttilskud, der kan hjælpe med at holde din krop hydreret? 

Drik vand med elektrolytter 

Når du får væske nok, går vigtige elektrolytter som natrium (salt), magnesium og kalium tabt gennem sved og urin. En tilstrækkelig forsyning af natrium har betydning for, at vand kan optages korrekt gennem cellerne for at hydrere kroppen, mens kalium og magnesium hjælper med at opretholde væskebalancen. 

Du får sikkert natrium nok gennem din kost. Måske er din kost lidt fattigere på magnesium og kalium, som findes i friske frugter og grøntsager, bælgfrugter og en del animalske produkter. 

Kroppens niveau af de vigtige elektrolytter kan falde, og det medfører nedsat energi, manglende udholdenhed og øget træthed. Et meget lavt niveau kan forårsage kramper, svimmelhed og kvalme. En hurtig og nem måde at tanke op og holde sig hydreret på er ved at drikke vand tilsat elektrolytter. 

D-vitamin – også om sommeren

Selv om ophold i solen om sommeren er en god måde at øge dit D-vitaminniveau på, er en multivitamin et godt supplement, som du kan tage med hele året rundt. Hvis du sørger for, at du får et passende indtag af en bred vifte af vitaminer og mineraler, kan du holde dig i form og sund.   

Forrige artikelUndgå solstik i sommerheden 

Næste artikelRegioner og kommuner stævnet af vegetarer

Thomas la Cour

Journalist