Der forskes alt for lidt i kosttilskud og deres gavnlige virkning, men nu har et stort svensk projekt vist, at selen og Q10 kan forebygge dødsfald som følge af hjertesygdom.
Selvom pressemødet bliver holdt i teatersalen i det lokale forsamlingshus i den lille svenske by Kisa – lige syd for Linköping – er det langt fra en dilettant-forestilling. Forskerne fra Linköping Universitet og Karolinska-instituttet i Stockholm har fået offentliggjort deres unikke projekt ved navn Kisel 10 i International Journal of Cardiology, og dermed er der sat en fed streg under, at mineralet selen og det vitamin-beslægtede stof coenzym Q10 kan gøre en forskel for vores hjertesundhed.
Det er desværre alt for sjældent, at den europæiske presse sidder foran en gruppe forskere, der har forsket i kosttilskud i stedet for medicin. Og denne gang har forskerne da også selv været en stor del af drivkraften i undersøgelsen. Der er lagt utallige frivillige timer til interviews, blodprøver og uddeling af tilskud til Kisas pensionister.
Det kan være utroligt svært at tage patent på kosttilskud, hvilket nok er hovedårsagen til, at det generelt er svært at finde midler til at forske i dem. Produktionsmetoder og sammensætninger kan patenteres, men naturens egne stoffer, som alle kan dyrke og indtage, kan vi ikke tage patent på. Derimod kan virksomheder tage patent på kemisk medicin, hvilket gør udvikling og forskning inden for medicin mere profitabelt.
De svenske forskere er altså ikke blevet forgyldt af at forske i kosttilskud, men det gør ikke resultatet mindre interessant. Fra starten har de ikke været i tvivl om, at hvis de skulle forske i virkningen af selen og Q10 i forbindelse med hjertesygdom og ældre, så skulle der kosttilskud til af en ordentlig kvalitet. Og et firma sprang dem i øjnene, når de så på studier, hvor kvalitet og virkning af kosttilskud var målt op mod hinanden: Nemlig den danske virksomhed Pharma Nord. Her har man i mange år fremstillet en patenteret selengær og et Q10-produkt i høj kvalitet.
Halvdelen af de 443 svenske mænd og kvinder mellem 70 og 88 år, som var udvalgt til forsøget, fik altså i fem år et danskproduceret kosttilskud bestående af selen og Q10.
De ældre, der fik 200 mg Q10 og 200 mikrogram selen har de seneste fem år haft 50 pct. lavere dødelighed end den gruppe, der fik identiske snydepiller – altså placebo. På trods af den fremskredne alder hos forsøgspersonerne var resultatet altså meget overbevisende.
Kombinationen af selen og coenzym Q10 viste sig også at have en hjertestyrkende virkning. Hos de personer, der fik de rigtige kosttilskud, fandt forskere lavere niveauer af stoffet NT-proBNP. Et forhøjet indhold af dette stof i blodet er tegn på, at hjertet arbejder under øget pres – jo yngre vi er, jo lavere værdier af NT-proBNP har vi typisk. Desuden observerede man ved hjælp af ekkokardiografiske målinger, hvordan hjertemuskulaturen arbejdede betydeligt bedre hos dem, der fik selen og coenzym Q10, i forhold til dem, der fik snydebehandlingen.
Som kutymen er blandt forskere, blev resultatet præsenteret sagligt og stringent fra scenen i Kisas forsamlingshus. Der er endnu ikke forsket i effekten på yngre mennesker, men det ville være et oplagt sted at udvide forskningen. Alligevel var fire ud af de fem forskere slet ikke i tvivl, da de blev direkte spurgt: Ja, resultaterne var så fine, at de selv var overbevist om den positive effekt, så selvfølgelig spiser de selv kosttilskuddene.
Selen er et såkaldt sporstof, som findes i kosten. Som europæere får vi mindre selen fra kosten end mennesker i andre dele af verden, fordi den europæiske landbrugsjord generelt er selen-fattig.
Hvad er coenzym Q10?
Coenzym Q10 er et vitamin-beslægtet stof, som findes naturligt i kosten, men som kroppen også selv kan producere.
Efterhånden som vi ældes, daler kroppens Q10-niveau. Man har i øvrigt observeret, hvordan indholdet af coenzym Q10 i hjertevævet hos patienter med kronisk hjertesvigt er lavere end hos raske mennesker. Undersøgelser viser, at tilskud af coenzym Q10 kan forbedre tilstanden hos disse patienter ved at forbedre hjertets pumpekraft. Især i formen ubiquinol, der gør det lettere at optage Q10.
Alle celler behøver stoffet for at kunne danne energi.