Nyheder

Kosttilskud mod ludomani

5. oktober 2015

Spillelidenskab kan ende i sygelig ludomani, og den lidelse bliver ofte forsøgt behandlet med samtaleterapi. Men nu viser et kosttilskud med aminosyre også at have en effekt.

Ludomani kan få ekstreme konsekvenser, når den ramte optager hemmelig lån eller tømmer diverse opsparingskonti for at få råd til spil. Det er meget rammende, at betegnelsen ender på de samme fire bogstaver som narkomani, for lidelsen rummer den samme vilje til at lyve og bedrage de nærmeste for at få det narkotikum, endorfinrusen ved spillemaskinen eller blackjack-bordet kan give.

Ludomani kan splitte familier ad og føre til social og menneskelig deroute.

Aminosyren påvirker belønningscentret

Men nu har forskere fra University of Minnesota fundet ud af, at et simpelt kosttilskud med et højt indhold af aminosyren N-acetyl-cystein kan dæmpe spillelidenskaben hos ludomaner. N-acetyl-cystein påvirker niveauet af det kemiske stof glutamat – og glutamat har en indvirkning på belønningscentret i hjernen. Det lader til at være hemmeligheden bag aminosyrens effekt.

Måske hjælp mod andre manier

Forskerne testede kosttilskuddet på 27 ludomaner og fandt ud af, at omkring 75 procent af dem fik dæmpet trangen til at spille. Derudover er der lavet en række forsøg, hvor dyr, der er blevet gjort afhængige af stoffer, også fik dæmpet deres afhængighed af disse stoffer, når de fik N-acetyl-cystein. Forskeren mener derfor, at kosttilskuddet kan hjælpe de fleste andre manier i større eller mindre grad.

Forsøget skal nu afprøves igen i større skala, så forskerne kan se, om tendensen holder.

Kilde: videnskab.dk, University of Minnesota

Forrige artikelHøje mennesker får oftere kræft

Næste artikelPlante fører som bedste våben mod virus