Nyheder

Kosttilskud og viden til candidapatienter

4. juli 2017

Torben Søe lider af candidiasis og har allergiske reaktioner overfor en lang række fødevarer og tilsætningsstoffer. Han har købt særlige kosttilskud i udlandet, men nu vil han importere og siden producere produkter til candidapatienter.

Torben har en bachelor i biologi og kemi, og han har arbejdet i landbrugsrelaterede virksomheder, bl.a. med at lave husdyrfoder og -ernæring, siden han var færdiguddannet i 2000. Sideløbende med arbejdet har han bygget hjemmesiden candidapatient.com, hvor han deler en masse viden og erfaring om candidiasis. Artiklerne er oversat til engelsk og tysk, så de når ud til et så stort et publikum som muligt.

For der er behov for mere viden. Hvis man googler candidiasis og finder de officielle sundhedsportaler, er der meget lidt information. Samtidig er man flittig til at anføre, at der ikke er nogen evidens for en direkte forbindelse mellem for meget candidasvamp i mavetarmkanalen og de problemer, de ramte oplever.

Kosttilskud med fyldstoffer

Men for Torben Søe er tilstanden ikke til at tage fejl af. Han må spise temmelig ensidigt, fordi han reagerer voldsomt på en lang række fødevarer. Så for at få de rette vitaminer og mineraler har han altid måttet supplere kraftigt med kosttilskud. Men her var der også problemer.

– Almindelige kosttilskud er fyldt med fyldstoffer, for selve mineralerne og vitaminerne fylder jo ingenting. Så man fylder op for at opnå en fornuftig tabletstørrelse. Det kan f.eks. være kartoffelmel, kalk eller lignende stoffer, der naturligvis er helt uskadelige for de fleste mennesker. Men jeg reagerer voldsomt på dem, siger Torben Søe.

PureWelt.com

Han købte sine kosttilskud hos nicheproducenter i USA, Storbritannien og Holland. De er produceret med fyldstoffer, der ikke har nogen registreret allergisk reaktion. Nu vil han til at importere produkterne og sælge dem til andre candidapatienter. Han ser Tyskland som sit hovedmarked, men han sælger naturligvis også til resten af Europa. Det sker fra siden purewelt.com og produkterne er i forvejen godkendt til salg i EU, så der er ikke noget fordækt i det.

– I det øjeblik, jeg importerer og sælger dem til danskere, skal alle produkter godkendes af Fødevarestyrelsen, før jeg må sælge dem. Det koster næsten tusind kroner pr. produkt, så det vil hurtigt rende op i mange penge, før alt var godkendt, siger Torben Søe.

Varerne distribueres fra et lagerhotel i Tyskland og sendes herfra ud til europæiske kunder. Pakker fra Danmark til udlandet koster 70-110 kroner pr. stk., hvor Torben kan slippe med fire euro fra lagerhotellet i Tyskland, fordi hotellet sender mange pakker og derfor har kunnet få en god aftale med DHL.

Dansk produktion

Produkterne er ikke godkendt af Fødevarestyrelsen i Danmark, så derfor må han ikke markedsføre produkterne i danske medier og på danske hjemmesider. Journalistisk omtale som nærværende artikel er dog en lovmæssig undtagelse.

Det er dog planen, at der kommer mere aktivitet i Danmark.

– Jeg har planer om at producere nogle af produkterne selv. Nogle af de her kosttilskud er relativt nemme at producere, og de kræver nogle ret simple produktionsanlæg, der ikke er alt for dyre, siger Torben Søe.

Hans plan er at kaste sig over egenproduktionen sidst på året, når de fornødne godkendelser fra Fødevarestyrelsen er i hus. Det vil også give ham flere muligheder for at markedsføre produkterne til danske forbrugere.

Forrige artikelStrand-guf

Næste artikelMistanke bekræftet: Pesticider dræber bier