Tema

Kosttilskud – value for money

Du får, hvad du betaler for, når du køber kosttilskud. Husk derfor at vælge det rigtige – også selvom det måske koster lidt mere.

Foto: Shutterstock
8. september 2022

Tre for en tier. Det er da et godt tilbud – eller er det? Når ting er for billige, går de for hurtigt i stykker. Eller de kan ikke bruges til det formål, du havde regnet med. Sådan er det nok også med kosttilskud – du får, hvad du betaler for.

En multivitamin- og mineralpille er praktisk, fordi du får flere af de essentielle næringsstoffer på samme tid og kun skal synke én gang. Ofte er det også billigere, og hvem kan ikke lide det?

Men en gang imellem kan man jo godt stoppe op og overveje, hvad der forårsager prisforskellen mellem kosttilskud. Det er ikke kun fordi, den ene producent skal have ekstra indtjening til at lave biografreklamer, eller den anden skal hyre en guldmedaljevinder til at fortælle, hvor meget bedre hun har fået det.

Prisforskellen ligger som oftest i producentens udgifter til udvikling, produktion og distribution. De dyreste produkter er typisk dem, som har kostet mest at lave.

Vil du være sikker?

Måske tænker du: ”Hvis jeg tager vitaminpillen hver dag, ender det så ikke med, at jeg får, hvad jeg har brug for?” Svaret på det spørgsmål er vel, at det kan godt være. Måske gør du.

Men de tilskud, som du vil være sikker på, at din krop tager imod – de tilskud er måske dem, du skal investere lidt ekstra i.

Måske handler det ikke blot om penge, men om at investere lidt ekstra tid til at sondere markedet og vurdere de enkelte produkter. Hvad oplyser producenten, og hvordan bliver oplysningerne underbygget?

Integreret i en naturlig form

Et godt eksempel på information, man selv kan indsamle fra en tur på internettet, handler om optagelighed. Hvor meget af tilskuddet kommer ind i mit kredsløb og min krop, hvor det gør gavn?

Flere mineraler er svære for kroppen at optage. Det er en naturlig ting, som f.eks. kan skyldes, at der var et højt indhold af dem i den kost, som fortidsmennesket levede af. Men i dag er vores mad jo meget anderledes, og i øvrigt også i de omgivelser, hvor du forbruger dine næringsstoffer.

Nogle mineralprodukter er derfor udviklet i en organisk form, som kroppen har nemmere ved at tage imod og udnytte. Det er f.eks. princippet i tilskud, der produceres i ”food state”. En form for food state er at integrere næringsstoffet i en gærform, som er velkendt af kroppen.

kosttilskud

Det er metoden som er brugt i krom-produktet Bio-Chrom, der er bundet til en organisk kromgær, hvilket giver et tilskud, som kan gå direkte i forbindelse med insulin om den vigtige blodsukkerregulering. Gennem den almindelige kost optager kroppen normalt så lidt som 1% af det blodsukkerregulerende krom, så det er et mineral, som er svært at gøre tilgængeligt for kroppen.

En anden fordelagtig gærforbindelse ses i forbindelse med det vigtige sporstof selen, som mange danskere er i underskud af. Her har den danske producent PharmaNord udviklet en selengær, SelenoPrecise, der kan dokumentere optagelse som 88,7%, som er usædvanligt højt for et mineral som selen.

Forrige artikelMenneskets aldring kan bremses

Næste artikelNæsten hver tredje kvinde bruger alternativ behandling

Carsten Gottlieb

Redaktør