Nyheder

Kræft bliver dræber nr. et

10. december 2008

I 2010 vil kræft have slået hjertesygdomme af pinden som den lidelse, der koster flest liv, vurderer WHO.

Antallet af kræfttilfælde stiger. Det gør antallet af personer, der dør af sygdommen også.
Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at kræft i 2010 overhaler hjertesygsomme som den lidelse, der kræver flest liv, skriver AP.
En af forklaringen skal findes i rygemønstret. Mens rygning er på tilbagetog herhjemme, hitter cigaretterne i en lang række udviklingslande. Knap 40 procent af verdens rygere bor nu i Kina og Indien, og hele 84 procent af de ca. 1,5 milliarder rygere er bosat i den ikke-vestlige verden.
– Kræft er en af de største ufortalte sundhedskriser i den tredje verden, siger dr. Douglas Blayney, der er formand for kræftorganisationen American Society of Clinical Oncology.
– Kræft dræber allerede flere mennesker i fattige lande end hiv, malaria og tuberkulose tilsammen. Og hvis den nuværende rygetendens fortsætter, vil problemet blive betydeligt værre, siger dr. Douglas Blayney ifølge AP.
Hans udtalelser kommer i forbindelse med en ny rapport fra Verdens Sundhedsorganisationen WHO, der bliver præsenteret på en stor kræftkonference i USA.
Ifølge kræfteksperterne stiger antallet af kræfttilfælde støt, og den ventes at ramme 12 millioner i år – syv millioner ventes at dø af sygdommen. WHO regner med, at antallet af kræfttilfælde vil stige med en procent årligt – dog mere i Kina, Rusland og Indien.
Stigningen skyldes en lang række faktorer udover rygning. Blandt andet bliver screening og diagnosticering bedre, og befolkningen både vokser og bliver ældre.
Tilsammen vil det medføre, at 27 millioner årligt vil blive ramt af kræft, når vi når 2030. Til den tid ventes 17 millioner at blive sendt i kisten årligt som følge af sygdommen, vurderer WHO.
I Europa steg antallet af kræfttilfælde i 39 lande med ti procent i perioden 2004 til 2006. Ifølge Det Internationale Agentur for Kræftforskning viser opgørelsen, at brystkræft er den hyppigst forekommende kræftform, mens lungekræft er den største dræber.
Kilde: Berlingske

Forrige artikelTag dig i agt for æbleformen

Næste artikelIntelligente mænd har bedre sæd

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.