Krop

Celleforandringer: Kræft er en sygdom, mange lever med

Foto: Scanpix/Iris
3. september 2018

Kræft opstår som følge af forandringer og ubalance i din indre biokemi. Da kræft er en multifaktoriel sygdom, betyder det, at det ofte kan være vanskeligt at sige nøjagtigt, hvorfor ændringerne sker, og celleforandringer bliver til sygdom.

Kræft er en af de største udfordringer, vi som mennesker kan stå overfor, og det kræver opbydelsen af alle vores ressourcer at navigere i udbuddet af behandlingstilbud, konventionelle som komplementære, samt at finde vores individuelle ståsted i det hele, omgivet af begreber som blandt andet patientrolle, skyld og behandlingsprotokoller.

Kræft – diagnose og behandling

Flere og flere danskere oplever at få en kræftdiagnose. Muligvis er det, fordi vi i dag bliver ældre end tidligere, muligvis er der andre årsager, som vi ikke kender til.

Iværksættelsen af intense screeningsprogrammer betyder dog, at flere og flere danskere modtager en kræftdiagnose, og endda på et tidligere stadie end før.

Det kan forekomme fornuftigt, for umiddelbart skulle man tro, at det redder mange menneskers liv at diagnosticere sygdommen så tidligt som muligt, men måske har vi i vores iver efter at være effektive overset, at kroppens immunforsvar i mange tilfælde selv kan håndtere kræft på de tidligste stadier.

Emnet er omdiskuteret, men en stor nordisk Cochrane-undersøgelse indikerede faktisk for et par år siden, at mange små kræftknuder i brystet ofte forsvinder helt af sig selv. Undersøgelsen bygger på omfattende data, indsamlet fra over 300.000 svenske kvinder, og blev publiceret i det ansete videnskabelige tidsskrift The Lancet Oncology.

Undersøgelsen viste, at der var flere tilfælde af brystkræft blandt de kvinder, der blev screenet flere gange over en seks-års periode (1.443 per 100.000), end blandt de kvinder i samme aldersgruppe, der blot blev screenet få gange og kun i de sidste to år af den seks-årige periode (1.269 per 100.000).

Forskerne konkluderede på baggrund heraf, at en del af de kræfttilfælde, der blev opdaget under screening, ville være forsvundet af sig selv.

Vi har allesammen celleforandringer

Det er et biologisk faktum, at vi alle sammen går rundt med ændrede celler eller kræftceller i kroppen. De fleste optræder harmløst, og kroppens immunforsvar sørger som regel for, at de forsvinder helt af sig selv.

Mange kvinder har oplevet at få konstateret celleforandringer i livmoderhalsen ved en undersøgelse, for igen, efter seks eller tolv måneder, at opleve, at de er forsvundet. Brystkræftpatienter har oplevet det samme, ligesom mænd med forstadier til prostatakræft også kan opleve, at tallene ændrer sig konstant.

Kroppen er levende og foranderlig, og dine celler arbejder i døgndrift for at opretholde balance i din indre biokemi. Langt hovedparten af de celleforandringer, der opstår i løbet af livet, går i sig selv igen og udvikler sig ikke yderligere. Derfor er kropslig ubalance eller celleforandringer ikke statiske tilstande, men derimod en del af det at være menneske.

Forskerne bag den nye Cochrane-undersøgelse konkluderer, at mange celleforandringer eller tidlige stadier af kræft, som konstateres ved de jævnlige screeninger, ville kunne være forsvundet af sig selv uden behandling.

Når det er sagt, så skal kropslige forandringer eller ubalance adresseres, undersøges og tages alvorligt. Det er bare væsentligt at være opmærksom på, at din krop selv er i stand til at gøre en indsats for at reetablere dine indre balancer.

Styrk din krop mod celleforandringer

Der er ikke nogen, der kan give et entydigt svar på, hvorfor kræft opstår. Det kan være ved et tilfælde, det kan være, fordi vi bliver ældre, det kan være kemien i maden, luften eller drikkevandet, eller årsagen kan ligge et helt andet sted. Vi ved det ikke med sikkerhed. Det, vi ved, er, at du kan styrke din krop og dine celler via sunde valg og prioriteringer i hverdagen.

Vi er alle vidt forskellige, men vores indre signaleringsprocesser og dannelsen af nye celler formes blandt andet af det, vi spiser og drikker. Dine daglige valg af mad og drikke har således stor betydning. Indre sundhed og balance påvirkes også af dine aktivitetsniveauer samt af kvaliteten af din nattesøvn, ligesom dine tanker og niveauer af stress kan have stor betydning.

Det, selv at gøre en indsats for at styrke din sundhed og indre balancer, kan sagtens gå hånd i hånd med såvel kirurgi som kemo og strålebehandling.

Vi har fundet tre enkle indsatsområder, der kan hjælpe dig til optimering af indre balance og styrke:

1. Spis kål og broccoli hver dag

Meget tyder på, at kræftceller ikke kan lide kål. Spis derfor gerne masser af kål i alle variationer.

Grønkål, rosenkål, spidskål, rødkål, blomkål og broccoli er alle fantastiske fødevarer, som styrker fordøjelsen og immunforsvaret. Kål indeholder nemlig ikke alene fibre, som har betydning for tarmsundheden, og som øger udskillelsen af brugt kolesterol og østrogener, de indeholder også en lang række gavnlige næringsstoffer som vitaminer, flavonoider og andre plantenæringsstoffer.

Broccoli adskiller sig ved at indeholde forstadiet til stoffet sulforaphan. Dette findes også i andre kålsorter, men koncentrationen i broccoli er særlig høj. Sulforaphan er i stand til at aktivere nogle af kroppens afgiftende enzymer og dermed indirekte øge udskillelsen af uønskede og potentielt carcinogene (kræftfremkaldende) stoffer.

For at aktivere dannelsen af sulforaphanen og dermed få fuld udnyttelse af broccolis afgiftende og potentielt anticarcinogene egenskaber, skal broccolien lige dampes eller kysse vandet i et par minutter.

2. Styrk dit immunforsvar med vitaminer og mineraler

Suppler din gode mad med en daglig multivitaminmineralpille af høj kvalitet, D3-vitamin om vinteren samt omega 3 fra hørfrø, hampefrø, alger eller fisk.

Vores levevis samt kvaliteten af vores afgrøder nødvendiggør efter min mening for de fleste et dagligt tilskud af kvalitetsvitaminer og -mineraler. Vitaminer og mineraler er livsvigtige og kan styrke dit immunforsvar og dine celler.

Når du skal vælge en multivitaminmineralpille af høj kvalitet, så prioriter food state eller wholefood-vitaminer og altid organiske mineraler. Eksempler på gode produkter kan være: Nature’s Own, Nani, Terra Nova, Solgar, Life Extension, Cytoplan, Douglas eller Biorto.

Vær opmærksom på, at indtager du enkeltvitaminer eller mineraler, så skal de altid have følge af en multivitaminmineralpille af høj kvalitet. Det sikrer indre balance og effektiv udnyttelse af hvert enkelt vitamin og mineral.

D3-vitamin er særdeles vigtigt i forhold til forebyggelse af sygdomme, herunder også kræft. Et studie har ovenikøbet vist, at tilstrækkeligt høje niveauer af D3-vitamin i blodet, kan sænke risikoen for at udvikle kræft generelt med 20 pct. Konklusionen af studiet, der blev publiceret i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal var, at koncentrationen af plasma 25-hydroxyvitamin D var direkte forbundet med risikoen for udvikling af alle former for cancer. Tilstrækkeligt høje D-vitamin niveauer kan forebygge alle former for kræft.

Studiet konkluderede også, at lave niveauer af D3-vitamin gør os mere sårbare for udvikling af blandt andet kræft. Andre studier har vist lignende resultater, og tendensen understøttes yderligere af en udtalelse fra en overlæge fra Odense Universitetshospital, der i en tv-udsendelse udtalte, at såfremt alle danskere anbefales og tager et tilskud af D3-vitamin hele året, så vil man kunne spare cirka 17-18 pct. af det samlede danske sundhedsbudget.

Så stor betydning spiller D3-vitamin i beskyttelsen af din organisme og i forebyggelsen af sygdomme.

Den bedste kilde til D-vitamin er solens stråler, og derfor er alle os, der bor her i de nordlige og solfattige lande, udfordrede i vintermånederne. Det er IKKE muligt at spise sig til tilstrækkeligt høje D-vitamin-niveauer, derfor må vi nødvendigvis supplere med et D3-vitamintilskud i perioden fra september til maj, hvor vi ikke får tilstrækkeligt med sol.

Tilstræb blodniveauer på 100 nmol/l året rundt, det yder dig optimal beskyttelse mod en lang række sygdomme, herunder visse former for kræft.

Anbefalet dagligt indtag er i Danmark 400 i.u./ 10 mcg, men mange har højere behov.

Jeg kan blandt andet anbefale flg. D3-vitamin produkter: Nature’s Own, Nani, liposomal D3 Life Extension, Biotic D mulsion, Terra Nova og Pharma Nords D-pearls.

Husk også omega 3-fedtsyrer fra hørfrø, hampefrø, olier heraf, fede, økologiske fisk eller fiskeolie af høj kvalitet. Alger indeholder også omega 3-fedtsyrer, og kan i dag købes i kapselform.

Suppler jævnligt din gode mad med økologiske ørreder, laks eller muslinger og tag derudover et dagligt tilskud af økologisk hørfrø- eller hampefrøolie samt omega 3 højkvalitets fiskeolie- eller algekapsler, eksempelvis Ecolomega, MorEpa, Nordic Natural cod liver oil, Nordic Natural Algae Omega eller Life Extension fiskeolie.

3. Indfør en daglig stillestund eller meditation

Bare 10-15 minutters indre ro i form af meditation hver dag kan have stor positiv indvirkning på såvel hjerne som øvrig kropskemi. Det viser en lang række studier – blandt andet et større Harvard-studie.

Sara Lazar, Ph.D., og forfatter til den omtalte publicering, udtaler: “Selvom meditationspraksis ofte er forbundet med en følelse af ro og afslapning, så har udøvere af meditation længe påstået, at daglig meditation også giver dem længerevarende kognitive og psykologiske fordele”.

Forskningen underbygger nu dette, idet den viser, at daglig meditation kan føre til positive neroplastiske ændringer i den grå substans i din hjerne allerede efter kort tids praksis.

Så føler du dig stresset, mangler du overblik eller har du en indre uro, der påvirker dig negativt, så vil en daglig meditations-praksis muligvis kunne hjælpe dig til et bedre overblik, mindre stress og større indre ro. Derfor kan der være mange fordele ved at indføre en daglig meditationspraksis, der kan føre til sundhedsfordele såvel fysisk som psykisk.

 


 

Referencer:

* https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(11)70250-9/abstract

* Induction of Phase 2 Antioxidant Enzymes by Broccoli Sulforaphane: Perspectives in Maintaining the Antioxidant Activity of Vitamins A, C, and E

* Sulforaphane Protects against Brain Diseases: Roles of Cytoprotective Enzymes

* Rapid and Sustainable Detoxication of Airborne Pollutants by Broccoli Sprout Beverage: Results of a Randomized Clinical Trial in China

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4125483/

* Anna Hsu, Carmen P Wong, Zhen Yu, David E Williams, Roderick H Dashwood, Emily Ho. Promoter de-methylation of cyclin D2 by sulforaphane in prostate cancer cells. Clinical Epigenetics, 2011; 3 (1): 3 DOI: 10.1186/1868-7083-3-3

* http://www.bmj.com/content/360/bmj.k671

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3684798/

Forrige artikelHavregrød med chiafrø og kokos

Næste artikelTid til hudbeskyttelse: Sommeren er forbi

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.