Nyheder

WHO: Kræft er sjældent et tilfælde

19. januar 2015

WHO tilbageviser den forskningsrapport, der for få uger siden postulerede, at kræft oftest skyldes tilfældigheder.

Det vakte en del opmærksomhed, da en amerikansk undersøgelse fra Baltimore konkluderede, at nok kan du leve sundt, men din risiko for at få kræft beror i langt højere grad på tilfældigheder. Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Science den 2. januar i år, og ifølge de amerikanske forskere var det i langt de fleste tilfælde helt tilfældige DNA-mutationer, der forårsagede kræft – uafhængig af livsstil og arveanlæg.

 WHO undsiger ”sort uheld”-teori

Denne konklusion afviser WHO i en opsigtsvækkende pressemeddelelse. Det er lidt usædvanligt, at verdenssundhedsorganisationen udsender en pressemeddelelse, der undsiger forskningsresultater, men WHO’s kræftagentur, The International Agency for Research on Cancer(IARC), tager skarpt afstand fra konklusionen.

­– Vi ved godt, at skal et enkelt individ udvikle en særlig form for kræft, så indbefatter det også et element af tilfældighed. Men det siger intet om risikoen for at få kræft for en hel befolkning. Konklusionen om, at ‘sort uheld’ er den primære forklaring på kræft, er misvisende og kan afspore forsøg på at finde årsager til sygdommene og effektivt forhindre dem, siger IARC-direktør Christopher Wild i pressemeddelelsen.

Befolkningsundersøgelser viser risikoparametre for kræft

WHO baserer kritikken på store befolkningsundersøgelser på området, som samstemmende viser, at livsstil og arvelige forhold spiller en meget stor rolle i forhold til kræft. Visse kræftformer bliver ret hurtigt særligt udbredte i visse egne af verden, og det giver ikke mening at vurdere det som tilfældigheder, når eksempelvis antallet af tarmkræft-diagnoser er firedoblet i Japan på bare to årtier. Det må være livsstilændringer, der ligger til grund.

 Kræfttyper afhængig af bopæl

Kræftens Bekæmpelse er også lodret uenig i det amerikanske studies konklusioner, og patientforeningen ærgrer sig over, at den megen fokus på studiet kan ødelægge indsatsen for forebyggelse.

– Når befolkninger emigrerer fra en del af verden til en anden, ser man i løbet af få generationer, at kræftmønstret skifter fra det, der kendetegner oprindelseslandet, til det, der er gældende for det nye land. Det er ganske simpelt sådan, at når folk flytter, så ændrer kræftmønstret sig radikalt, siger forskningschef Jørgen H. Olsen fra Kræftens Bekæmpelse.

Denne viden efterlader også ret stor tvivl om det amerikanske studies konklusion. For hvis kræftrisikoen er afhængig af, hvor patienten bor på planeten, er der næppe tale om tilfældigheder.

Kilde: Politiken.dk

Forrige artikelVed du, om du trives?

Næste artikelSænk blodtrykket med blåbær